Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες κινητοποιήσεις στη Διώρυγα Κορίνθου

Απεργούν Κυριακή και Δευτέρα οι εργαζόμενοι. Από κατολίσθηση διακόπηκε χτες η λειτουργία της διώρυγας, για να επιβεβαιωθούν οι εργαζόμενοι, που, μεταξύ άλλων, ζητούν και άμεσα μέτρα στήριξης των πρανών

Επιβεβαιώθηκαν χθες με τον πιο δραματικό τρόπο οι ανησυχίες των εργαζόμενων στη "Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ", οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κύριο αίτημα - εκτός των εργασιακών σχέσεων - τα μέτρα προφύλαξης και στήριξης των πρανών για την αποφυγή ατυχημάτων. Χθες ένας τεράστιος πέτρινος όγκος αποκολλήθηκε και έπεσε στο κανάλι χωρίς, ευτυχώς, να προκαλέσει ζημιές και θύματα, κλείνοντας όμως τη διώρυγα και εμποδίζοντας επ' αόριστον τη διέλευση πλοίων.

Μετά τη χτεσινή εξέλιξη αποκτά άλλη δυναμική ο αγώνας των εργαζομένων, αλλά και των μαζικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, μέχρι να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να πάρουν μέτρα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν τη νέα 48ωρη απεργία που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι για την Κυριακή και τη Δευτέρα 5 και 6 Σεπτέμβρη.Μια απεργία, που για 3η φορά η διοίκηση της "Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ" επιχειρεί μέσω των δικαστηρίων να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική, παρά την απόρριψη των δύο προηγουμένων ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε. Μετά τις χτεσινές εξελίξεις δεν έχει μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το δίκαιο του αγώνα των εργαζόμενων και οι μαζικοί φορείς που συνιστούν την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Διώρυγας καλούν σύσσωμο τον κορινθιακό λαό να στηρίξει. Αυτό θα φανεί και σήμερα στη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στη διάρκεια της απεργίας. Μάλιστα, οι φορείς ζήτησαν από την πλειοψηφία του ΕΚ Κορίνθου να κηρύξει τη Δευτέρα Παγκορινθιακή 24ωρη απεργία συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της διώρυγας. Ομως, όπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Κορινθίας, η πλειοψηφία "με το πρόσχημα των διακοπών και λειτουργώντας σαν κοινός γραφειοκρατικός διοικητικός μηχανισμός και όχι σαν θεματοφύλακας των συμφερόντων της εργατικής τάξης θεώρησε αρκετό να συμπαρασταθεί στα λόγια". Οταν η ΕΣΑΚ επανακατέθεσε την ίδια πρόταση, η πλειοψηφία αποφάσισε να συζητήσει το θέμα 48 ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας. Η ΕΣΑΚ θεωρεί ότι "η πλειοψηφία της Διοίκησης του Κέντρου με την υπεκφυγή, την κωλυσιεργία και τη ρεφορμιστική τακτική της ΠΑΣΚΕ, δηλαδή να συμπαραστέκεται στα λόγια και στην πράξη να αδυνατίζει τον αγώνα του Σωματείου Ναυτικών, στην ουσία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική για το ξεπούλημα της διώρυγας, για την απαξίωσή της και για τη μη ικανοποίηση και των άλλων αιτημάτων των εργαζόμενων" και καλεί το λαό της περιοχής να στηρίξει τον αγώνα των εργαζόμενων "για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να στείλουν το μήνυμα που πρέπει στην πλειοψηφία του ΕΚ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ