Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια απλή ιστορία

Η Στέλλα μικροπαντρεύτηκε. Τίποτα δεν πρόλαβε να ονειρευτεί. Στα 17 της χρόνια είχε κιόλας την πρώτη απ' τις τρεις κόρες της. Τελευταίο γέννησε τον Γιώργο. Δύσκολες οι συνθήκες, δύσκολοι οι άνθρωποι, "μικρό παιδί" κι ο Σταύρος, ο άντρας της, τίποτα δεν είχε καταλάβει για σύζυγος ή πατέρας και μάλιστα πολύτεκνος. Χώρισαν νωρίς.

Μόνη της κι αβοήθητη πάλεψε να μεγαλώσει τα παιδιά της. Ανάσα δεν είχε πάρει. Χίλιες δουλιές έκανε, χίλια αφεντικά άλλαξε. Στάθηκε γερά, είν' αλήθεια!

Κοντά στα 30 της μπόρεσε κι έστησε μια τρυπούλα: "Ραφείο και μεταποιήσεις ενδυμάτων". Να στεριώσει κάπου, να ησυχάσει πα.

Τα κορίτσια της "βγήκαν" καλά. Κάτι σπούδασε η μια, έμαθε μια τέχνη η άλλη, καλοπαντρεύτηκε η τρίτη, βολεύτηκαν.

Ο Γιώργος "ο Βενιαμίν", "ίδιος ο πατέρας του", έλεγαν όσοι τους γνώριζαν, "σκόρπιος, επιπόλαιος, ατίθασος, χαραμοφάης... " Και στο σχολειό, στη χάση και στη φέξη. Σχολείο και βιβλίο, η Σκύλλα και η Χάρυβδη για τον Γιώργο! Με το ζόρι τέλειωσε το Δημοτικό.

Τα πρωινά, εντάξει... Δούλευε βοηθός στο φαναρτζή της γειτονιάς, για να μάθει κάτι. Αλλά να μη συνεχίσει στο Γυμνάσιο; Της φαινόταν αδιανόητο της Στέλλας. "Ανθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο", έλεγε συχνά.

Ετσι τον έγραψε στο νυχτερινό. "Χωρίς μόρφωση ούτε το φαναρτζή θα κάνεις καλά, είπε στο γιο της. Μάθε εσύ ό,τι δεν πρόλαβα να μάθω εγώ. Είναι το μόνο εργαλείο, για να καταλάβεις γιατί ζούμε έτσι και ν' αναποδογυρίσεις τη ζωή. Είναι ο μόνος δρόμος να περπατήσεις και να φτάσεις να γίνεις άνθρωπος με το κεφάλι ψηλά. Μάθε, μάθε, διάβαζε!".

Σε τοίχο φαίνεται ότι μίλαγε η Στέλλα. Ο Γιώργος την ώρα του σχολείου ή έπινε καφέ στην πλατεία ή χτύπαγε με λύσσα τα ηλεκτρονικά στο μπιλιαρδάδικο. Σαν να εκδικιόταν τη μάνα του και τη ζωή του την ίδια.

Η Στέλλα δεν μπορούσε να ελέγξει "αν" και "πότε" πήγαινε ο μικρός στο σχολείο, ούτε κι ήξερε να του "δείξει" τα δύσκολα μαθήματα.

Πείσμωσε. Δεν υπήρχε άλλη λύση. "Αυτός πρέπει να μάθει. Εγώ δεν πρόλαβα. Πρέπει να καταλάβει τι φταίει. Ποιος είναι ο αληθινός εχθρός. Δεν έχουμε άλλο καιρό, πλέον", μονολόγησε και μπούκωσε από οργή. Δεν είπε τίποτα στο γιο της, για την απόφαση που έπαιρνε.

Εκείνο το Σεπτέμβρη ο Γιώργος, μαθητής του νυχτερινού Γυμνασίου, κάθισε στο ίδιο θρανίο με τη μάνα του! Δίπλα - δίπλα. 14 χρονών αυτός, 34 χρονών εκείνη. Μάνα και γιος, κάθε βράδυ, μαζί ψηλαφούσαν τη γνώση, μαζί ζούσαν την αγωνία της εξέτασης, των διαγωνισμών, της βαθμολογίας. Συμμαθητές, στο ίδιο θρανίο, ώσπου τέλειωσαν κι οι δυο το νυχτερινό. Ο ένας για τον άλλο κι ο καθένας για τον εαυτό του. 20 χρονών αυτός, 40 χρονών εκείνη.

Μωρέ πείσμα κι αυτό! Τόση αποφασιστικότητα! Τόση επιμονή κι υπομονή για το καλύτερο. Τέτοιος αγώνας για ομορφότερη ζωή! Κι όμως, στις χυδαίες συνθήκες της ανισοκατανομής των αγαθών, στο παγκόσμιο χαλκείο των "ίσων ευκαιριών", στο σύστημα της "ελευθερίας του να μην έχεις", του "να μην μπορείς", ο Γιώργος είναι σήμερα άνεργος κι η Στέλλα ξαναγύρισε στο βελόνι της. Σαν τίποτα να μην άξιζε όλη τούτη η "κατάθεσή" της.

Ο Γιώργος, όμως, έμαθε. Κι η Στέλλα! Και η κατάθεσή της είναι πολύτιμη. Αξίζει, όσο το μίσος μας για ό,τι εμποδίζει τα χέρια των ανθρώπων ν' αγγίξουν την πραγματική ζωή και τις χαρές της.

Οι εχθροί της ζωής της Στέλλας και του γιου της είναι και δικοί μας εχθροί. Οι πραγματικοί εχθροί. Ζουν δίπλα μας. Καιρός ν' αρχίσουμε να τους αναγνωρίζουμε. Ετσι θα μπορέσουμε να τους παλέψουμε.

Ελένη ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ