Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Χρέη, φτώχεια και μηνύσεις

Παλαιά χρέη που βαρύνουν τους νέους, προερχόμενους από αναγκαστικές συνενώσεις, δήμους. Χρήματα που υποτίθεται ότι θα δίνονταν για τους στηρίξουν και ακόμα τα περιμένουν. Και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κινδυνεύουν με μηνύσεις ακόμα και από τα ΚΤΕΛ. Η κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τον "Καποδίστρια", είναι τραγική και κάνει ακόμα και τους υποστηρικτές του κυβερνητικού εγχειρήματος να το ξανασκέφτονται.

Κατ' αρχάς, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής υπενθυμίζουν ότι οι δήμοι κινούνται σε ασφυκτικά πλαίσια από την ισχνή χρηματοδότησή τους και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σ' αυτούς χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. "Ιδιαίτερα με τα χρέη που πήραν ως προίκα οι "καποδιστριακοί" δήμοι - αντί της οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικής υποστήριξης, που τους έταζαν - οδηγούνται σε πλήρη λειτουργική αποδιοργάνωση" σημειώνουν.

Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν πως παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα απαλλάξει τους νέους ΟΤΑ από τα χρέη που κληρονόμησαν, οι κατά τόπους υπηρεσίες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (δανειοδότης των ΟΤΑ) συνεχίζουν τις απειλές για παρακράτηση πόρων τους από την κρατική επιχορήγηση, προς εξόφληση των χρεών τους. Τέλος, ρωτούν την κυβέρνηση πως σκοπεύει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για απαλλαγή των νέων ΟΤΑ από τα παλαιά χρέη.

Εξάλλου, προβλήματα δημιουργούνται και με τα χρήματα που η κυβέρνηση έλεγε ότι θα έδινε για να υποστηρίξει τους νέους δήμους. Δηλαδή, με το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ),που δεν είναι τίποτε άλλο παρά κρατικοί πόροι και επιχορηγήσεις των υπουργείων, που δίνονταν, έτσι κι αλλιώς, στους δήμους.

Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Μαγνησίας με υπόμνημά της προς την υπουργό Εσωτερικών, τονίζει πως η επιχειρούμενη κατανομή των πιστώσεων του ΕΠΤΑ ευνοεί με σκανδαλώδη τρόπο τους μεγάλους, "παραδοσιακούς" δήμους και πως οδηγεί σε μαρασμό και υποβάθμιση τους "καποδιστριακούς" για τους οποίους το πρόγραμμα υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε. Προσθέτει ότι το περίπου 40% της προκαταβολής του ΕΠΤΑ για το '99, που δόθηκε στη Μαγνησία, ευνοεί δήμους που δεν προέκυψαν από συνένωση, κοινότητες που παρέμειναν ως είχαν ή Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης και ζητά νέα κατανομή των πόρων.

Παράλληλα, η εφαρμογή του "Καποδίστρια" φαίνεται ότι δημιουργεί ακόμα και αντιδικίες ανάμεσα σε ΟΤΑ και ΚΤΕΛ. Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Θεσπρωτίας,με επιστολή της στο υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται στα λεωφορεία που κάποιοι "καποδιστριακοί" δήμοι αγόρασαν. Σημειώνει ότι τα τα χρησιμοποιούν, προκειμένου να εξυπηρετούν τα χωριά που τους συναποτελούν, με δρομολόγια μεταφοράς μαθητών και δημοτών, αλλά και διενέργεια εκδρομών ΚΑΠΗ και συλλόγων.

Η ΤΕΔΚ επισημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ διαμαρτύρονται για τις παραπάνω δραστηριότητες, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν ανταγωνιστικά και σε βάρος τους. Ετσι, οι αιρετοί ρωτούν το υπουργείο αν θα προβλεφτεί ειδική νομοθετική ρύθμιση του θέματος, επειδή οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ ίσως προχωρήσουν και σε δικαστικά μέτρα σε βάρος των ΟΤΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ