Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραδίδεται δημόσια γη στο μεγάλο κεφάλαιο

Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, με τροπολογία που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή

Στις διατάξεις για την εκτέλεση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων των οποίων τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η ιδιωτικοποίηση των Αγώνων και η παράδοση δημόσιας γης στο μεγάλο κεφάλαιο, για να κερδοσκοπήσει κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας και μετά από αυτήν, επικεντρώθηκε χτες η συζήτηση στο νομοσχέδιο για το φορέα ελέγχου τροφίμων, μετά την απόσυρση της τροπολογίας για την αργία της Κυριακής.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην τροπολογία για τα έργα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας τόνισε ότι "εντείνεται το καθεστώς αδιαφάνειας για όλα τα έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες, αφού προβλέπεται ότι κατά απόκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης σχετικής με την ανάθεση εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, διενέργειας προμηθειών και εκτέλεσης έργων, το ΔΣ της εταιρίας "Αθήνα 2004 ΑΕ" θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία. Οδηγούμαστε στην απευθείας ανάθεση όλων των έργων, για να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο φαινομενικά κυλούσε άπρακτο και φρόντιζε μέσω δημοσιευμάτων να καλλιεργεί την κινδυνολογία ότι "δεν προλαβαίνουμε για το 2004" εσείς κάνετε τη μοιρασιά των έργων στους υπερκολοσσούς - επιχειρήσεις και τώρα, έχοντας εξασφαλίσει και τη στήριξη των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων τα οποία ως γνωστόν συμμετέχουν σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα, έρχεστε να επικυρώσετε αυτό που οι ίδιοι μεθοδεύσατε ως κυβέρνηση. Με την τροπολογία εμπλέκετε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στα παιχνίδια των μεγάλων συμφερόντων στο Ολυμπιακό χωριό. Το βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι που ο ΟΕΚ μπορεί να διαθέσει για το έργο αυτό, οι οποίοι προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ενώ ο ΟΕΚ θα καταβάλλει το ποσό της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση της έκτασης για το Ολυμπιακό χωριό, δε θα είναι όμως ο απόλυτος κύριος και ιδιοκτήτης της έκτασης αυτής. Και αυτό γιατί η κήρυξη της απαλλοτρίωσης μπορεί να γίνει όχι υπέρ του ΟΕΚ, αλλά υπέρ ανώνυμης εταιρίας την οποία συστήνει ο ΟΕΚ και στην οποία καθόλου δεν αποκλείεται η συμμετοχή ιδιωτών με οποιοδήποτε τρόπο. Εκτός αυτού ο ΟΕΚ θα καταβάλει το ποσό για την απαλλοτρίωση ολόκληρης της έκτασης των 1.660 περίπου στρεμμάτων, ενώ σε αυτήν για εργατικές κατοικίες θα περιέλθει ένα μικρότερο τμήμα και στη "Διεθνή Ζώνη" θα αναπτυχθούν χρήσεις εμπορικές και υπηρεσίες που θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες.

Σχετικά με το Ιππικό Κέντρο, η συμμετοχή των ιδιωτών έχει εξασφαλιστεί με τη μετατροπή του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών σε ανώνυμη εταιρία στην οποία συμμετέχουν και ιδιώτες.

Οπως υπογράμμισε ο Β. Μπούτας, με άλλες διατάξεις καταργείται η πολεοδομική νομοθεσία για να κατασκευάζονται συγκοινωνιακά έργα με απλές υπουργικές αποφάσεις, ενώ δεν αποκλείεται και η λειτουργία Αστικών Διοδίων όπως προτείνουν σχετικές κατά παραγγελία μελέτες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους επιχειρώντας να υπερασπίσει τις διατάξεις της τροπολογίας ισχυρίστηκε ότι με αυτήν "περιορίζεται η ευρύτητα των δυνατοτήτων που υπήρχαν για το Ολυμπιακό χωριό, προσδιορίζει τον ΟΕΚ ως το φορέα που θα δημιουργήσει το Ολυμπιακό χωριό, όπως επίσης προσδιορίζει και τη χρήση των κτισμάτων, τα οποία θα αξιοποιήσει στη συνέχεια ο Οργανισμός για την αποκατάσταση των εργαζομένων".

Τις διατάξεις για τα Ολυμπιακά Εργα καταψήφισαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιμένουν ακόμα την αποζημίωση... (2003-11-29 00:00:00.0)
Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις οι ιδιοκτήτες γης (2003-02-11 00:00:00.0)
Υπεργολάβος των επιχειρηματιών ο ΟΕΚ! (2002-01-12 00:00:00.0)
Στο ΥΠΕΧΩΔΕ η πολεοδομική μελέτη (2000-07-04 00:00:00.0)
Κυβερνητική «θηλιά» στον ΟΕΚ! (2000-02-27 00:00:00.0)
Ο ΟΕΚ υπογράφει την υποθήκη του... (2000-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ