Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική δίωξη σε βάρος του αντιδημάρχου Καρδίτσας
  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε σε αργία τον αντιδήμαρχο Γ. Χατζοπλάκη, εκμεταλλευόμενος μια δικαστική εκκρεμότητα
  • Πλήθος αντιδράσεων φορέων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης στην Καρδίτσα

Σε πολιτική δίωξη κατά του Γιώργου Χατζοπλάκη, αντιδημάρχου Καρδίτσας, προχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτης. Ο περιφερειάρχης έθεσε σε αργία τον αντιδήμαρχο, επικαλούμενος, ή καλύτερα, εκμεταλλευόμενος μια δικαστική εκκρεμότητα, η οποία έχει τυπικό χαρακτήρα και οφείλεται, εν πολλοίς, στην προσπάθεια κάποιου συγχωριανού του αντιδημάρχου - ο οποίος εκδιώχτηκε από παρανόμως καταληφθείσα, εκ μέρους του, κοινοτική έκταση - να εκδικηθεί τον αντιδήμαρχο, που τότε ήταν κοινοτάρχης του, επιχειρώντας να τον θίξει ηθικά και πολιτικά, μέσω της Δικαιοσύνης. Το "αμάρτημα" του τότε κοινοτάρχη Καρδιτσομαγούλας και νυν αντιδημάρχου Καρδίτσας, για το οποίο υπάρχει η δικαστική εκκρεμότητα, όχι μόνο δεν άπτεται μειωμένης ηθικής και πολιτικής στάσης του, αλλά αντιθέτως αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης στο καθήκον, αφού με τις ενέργειές του επιδίωξε να λειτουργήσει η κοινότητα με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση ενός κοινοτικού έργου.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Το χειμώνα του 1996, εν γνώσει του Κοινοτικού Συμβουλίου, χρησιμοποιήθηκε ο Γιώργος Παπαστολόπουλος για την επισκευή βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας. Επειδή, όμως, στερούνταν δελτίου παροχής υπηρεσιών, έγινε χρήση του νόμου 2130/93, ο οποίος προβλέπει ότι "επιτρέπεται η απασχόληση από τους ΟΤΑ εργατοτεχνικού προσωπικού, μέχρι τέσσερα (4) ημερομίσθια κατ' άτομο το μήνα". Για να συμπληρωθεί το ποσό που ήταν 211.000 δρχ. για την αξία των εργασιών, μπήκε στην κατάσταση πληρωμής ο αδελφός του εργατοτεχνίτη Σωτήρης Παπαστολόπουλος και ο κουνιάδος του Κώστας Μπαμπλέκης,για την αποπληρωμή του έργου. Αυτό έγινε αφού ενημερώθηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα συμφώνησε. Αλλωστε, παρόμοιοι τρόποι πληρωμής είναι συνηθισμένοι στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να ξεπερνά τη γραφειοκρατία, που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί αδυναμία άμεσης παρέμβασης σε επείγοντα έργα.

Εισαγγελέας: Να μη γίνει κατηγορία

Ενας κάτοικος της κοινότητας, ο Τηλέμαχος Καυμενόπουλος,ο οποίος είχε καταπατήσει κοινοτική έκταση κι επειδή εκδιώχτηκε απ' αυτή ήθελε να εκδικηθεί τον κοινοτάρχη, προχώρησε σε καταγγελία, κατηγορώντας τον Γ. Χατζοπλάκη για "πλαστογραφία και ψευδή βεβαίωση". Ως απάντηση στην κατηγορία, αλλά και στην ουσία της υπόθεσης, πέραν των καταθέσεων των κοινοτικών συμβούλων, αξίζει να σημειωθεί η έγγραφη πρόταση του αντεισαγγελέα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καρδίτσας,στις 17.11.1997, η οποία, μεταξύ των άλλων αναφέρει: "...Ως πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου..., θέτοντας κατ' απομίμηση είναι αλήθεια την υπογραφή του, όχι βεβαίως για να παραπλανήσει κάποιον σχετικά με το ζήτημα αυτό,... αφού το βεβαιωθέν γεγονός, ότι δηλαδή ενεργήθηκε κανονικό έργο, ήταν εξ αντικειμένου αληθές. Η δε χρήση των ονοματεπωνύμων... προκειμένου να καταστεί δυνατόν να εξοφληθεί ο πράγματι εκτελέσας το έργο, αναντίρρητα δεν προδίδει σκοπό εξαπατήσεως τρίτων διά βλάβη των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας Καρδιτσομαγούλας, η οποία, να λεχθεί ΟΤΑ, δεν απεκόμισε παρά ωφέλεια, από την υλοποίηση του ανατεθέντος, στον προαναφερθέντα Γεώργιο Παπαστολόπουλο, έργου, προέχοντος οικονομικής φύσεως, πέραν, βεβαίως, της κοινωνικής σημασίας τούτου προς την κατεύθυνση της εξυπηρετήσεως των δημοτών στον ζωτικής σημασίας τομέα της υδροδοτήσεώς τους. Υπό το φως των δεδομένων, αβίαστα, κατά την κρίση μας, συνάγεται ότι δε συγκροτείται η αναπτυχθείσα στη μείζονα σκέψη μας ποινική υπόσταση των καταγγελθέντων, με την από 4.2. 1997 μήνυση του Τηλέμαχου Καυμενόπουλου, εγκλημάτων, ο οποίος, χολωμένος, ως φαίνεται, μετά την από 29ης - 4 - 1996 παραγγελίας προς εκτέλεση βιαίας αποβολής του από παρανόμως καταληφθείσα, εκ μέρους του, κοινοτική έκταση, και εγκαταστάσεως της επιτασσόμενης αντιδίκου του (Κοινότητα Καρδιτσομαγούλας), καταμήνυσε, μετά πάροδον 8 περίπου μηνών, τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, καίτοι είχε τη δυνατότητα από τον Απρίλιο του 1996...". Και συνεχίζει στο "διά ταύτα": "...Κατ' ακολουθίαν τούτων πρέπει το Συμβούλιό σας,... να αποφανθεί να μην γίνει κατηγορία κατά του ειρημένου κατηγορουμένου για ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία...".

Παρ' όλα αυτά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Καρδίτσας προτείνει την παραπομπή του τότε κοινοτάρχη, για την οποία ορίζεται τακτική δικάσιμος η 23η Φλεβάρη 1999. Ομως, με αίτημα του μηνυτή (γιατί άραγε;) η δίκη αναβλήθηκε για τις 27 Οκτώβρη 1999, παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε επιμόνως να γίνει η δίκη και να υπάρξει οριστική απόφαση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Εκμεταλλευόμενος, λοιπόν, αυτή τη δικαστική εκκρεμότητα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αντιδήμαρχο Καρδίτσας. Μια απόφαση που καταγγέλλεται με δυο ομόφωνες αποφάσεις - ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, όπου επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει αδίκημα, επί της ουσίας, στην ενέργεια του Γ. Χατζοπλάκη, εκφράζεται η συμπαράσταση στο πρόσωπό του και ζητείται να καθιερωθεί από την πολιτεία πλαίσιο για την επίσπευση των διαδικασιών στην εκδίκαση υποθέσεων που εκκρεμούν σε βάρος αιρετών της Αυτοδιοίκησης και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου.

Η ΤΕΔΚ

Ανάλογο ψήφισμα εξέδωσε και το ΔΣ της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας μετά από συνεδρίασή του, στο οποίο ομόφωνα διαπιστώνεται το έλλειμμα που υπάρχει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, επισημαίνεται η ανάγκη ν' αποδίδεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα η δικαιοσύνη γιατί οι εκκρεμοδικίες δημιουργούν ποικίλα σχόλια και δυσχεραίνουν το έργο των αιρετών και εκφράζεται η συμπάθεια προς τον αντιδήμαρχο Καρδίτσας.

Ο δήμαρχος Χρ. Τέγος

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος,σε δήλωσή του στο "Ρ", επισημαίνει την αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις εναντίον του αντιδημάρχου Γ. Χατζοπλάκη, οι οποίες - εκτός των άλλων - δημιουργούν και πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου, καθώς και στη διατήρηση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν την εκδίκαση υποθέσεων που άπτονται δραστηριοτήτων αιρετών οργάνων της ΤΑ. "Δυστυχώς - τονίζει - ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε την απόφαση να τεθεί σε κατάσταση αργίας ο αντιδήμαρχος, ερχόμενος σε αντίθεση με τη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, αλλά και με την εκφρασμένη θέση των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ο Γ. Χατζοπλάκης

Σε δήλωσή του ο Γ. Χατζοπλάκης επισημαίνει: "Κατ' αρχάς να σημειώσω ότι η θητεία μου ως πρόεδρος της Κοινότητας Καρδιτσομαγούλας κρίθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, κυρίως από τους κατοίκους της Καρδιτσομαγούλας, για τον τρόπο που εγώ και οι συνεργάτες μου ασκήσαμε διοίκηση και για το έργο που επιτελέσαμε. Οσον αφορά στη δίωξή μου θα ήθελα να τονίσω πως η ποινικοποίηση της δράσης και των αποφάσεων αιρετών λειτουργών της ΤΑ και η ηθική τους μείωση, δυστυχώς είναι ο μόνος εύκολος δρόμος μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που καλούνται να λειτουργήσουν. Η μεθοδευμένη δίωξη σε βάρος μου θεωρώ δεν έχει απλά προσωπικό χαρακτήρα, στρέφεται και πλήττει την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Χωρίς υπερβολή, το σύνολο των δημάρχων και προέδρων των κοινοτήτων θα μπορούσαν να είναι στη θέση μου.

Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται ερωτηματικά για το χρόνο που επιλέχτηκε ν' ανακινηθεί το θέμα, ενώ θα μπορούσε η ίδια διαδικασία να είχε γίνει όταν ακόμα ήμουν πρόεδρος της κοινότητας. Η δράση μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται ότι ενόχλησε κάποιους. Η ενασχόλησή μου μ' αυτή θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο, προσφέροντας τις υπηρεσίες μου για το καλό του νέου διευρυμένου δήμου, απ' οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκομαι και με οποιοδήποτε κόστος, συγκρουόμενος μ' όλους αυτούς που θέλουν να ζημιώσουν το κοινωνικό συμφέρον, απολογούμενος μόνο σ' αυτούς που μου έδωσαν την εντολή να υπηρετήσω με ανιδιοτέλεια τα συμφέροντα του δήμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ