Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αναπλάσεις" - δωράκια σε επιχειρηματίες

Τις παρεμβάσεις στο άμεσο περιβάλλον των περιοχών, όπου θα κατασκευαστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. δρχ.,τις οποίες προτείνει το "Ειδικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης "Αθήνα- Αττική 2004"", αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ".

Οι λεγόμενες αναπλάσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από μικρά δωράκια στις εταιρίες, που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν τα ολυμπιακά έργα, όπως το Ολυμπιακό Χωριό, το Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και η περιοχή του Φαληρικού Δέλτα. Το γεγονός αυτό προσδιορίζει ο νόμος για τα Ολυμπιακά Εργα (2730/1999), με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες αυτές να εκμεταλλευτούν και να... αξιοποιήσουν εμπορικά, μεγάλες εκτάσεις γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι όλες αυτές οι "αναπλάσεις" θα γίνονται "κατά παρέκκλιση" της νομοθεσίας και με ειδικούς όρους δόμησης... Ετσι, θα δημιουργηθούν τεράστιες επιχειρηματικές ζώνες χιλιάδων στρεμμάτων, σε ελεύθερους χώρους και παραλίες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η αξία της γης και τα ενοίκια θα ανέβουν κατακόρυφα και κατά συνέπεια η σύνθεση του πληθυσμού θα αλλάξει. Και το πεδίο θα μείνει ελεύθερο για τους επιχειρηματίες, που θα επενδύσουν στις "αναπλάσεις".

Το Σχέδιο Δράσης, απλά προσδιορίζει τις περιοχές, στις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις με τους όρους που βάζει ο νόμος. Οι περιοχές αυτές είναι: νότια και δυτικά του ΟΑΚΑ,μεταξύ του Σταδίου Καραϊσκάκη και του εργοστασίου Κεράνη,νοτιοδυτικά του Σελεπίτσαρι στη Νίκαια (σ.σ. σχετική τροπολογία κατατέθηκε ήδη χτες στη Βουλή) και βορειοδυτικά του γηπέδου του Περιστερίου μέχρι τη λεωφόρο Θηβών.Αντίστοιχες αναπλάσεις πρέπει να γίνουν σε διάφορα σημεία, κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης: "Η κατάσταση των γειτονικών με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις περιοχών είναι πολύ κακή. Κοινό χαρακτηριστικό των περιοχών αυτών είναι η υποβάθμιση των κοινόχρηστων, αλλά και των ιδιωτικών, χώρων". Παράλληλα, θεωρεί επιτακτική ανάγκη την ανάπλαση των συγκεκριμένων περιοχών, αφού, όπως σημειώνει: "Στις παραπάνω υποβαθμισμένες περιοχές προβλέπεται αυξημένη κυκλοφορία επισκεπτών κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναβάθμιση".

Οι παραπάνω διαπιστώσεις αλλά και διατυπώσεις ακούγονται σωστές και πολύ όμορφες. Αν ανατρέξουμε όμως στο σχετικό νόμο που εξηγεί τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνουν, τότε αποκαλύπτεται και το πώς εννοούν την "ανάπλαση".

Πώς εννοούν την "ανάπλαση";

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 στ του νόμου δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να δεσμεύει και νέες περιοχές γύρω από τις Περιοχές Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων. Στις περιοχές αυτές θα ισχύουν ειδικοί όροι στη δόμηση και στις χρήσεις γης, οι οποίοι θα καθορίζονται με "Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχών Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων".

Μάλιστα,σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.2, σε ορισμένες περιοχές επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τους όρους και περιορισμούς δόμησης των εγκεκριμένων πολεοδομικών σχεδίων με μια απλή υπουργική απόφαση. Και τέλος, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι όροι δόμησης αυτοί καθορίζονται με μια υπουργική απόφαση...

Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν παραχωρεί στις εταιρίες μόνο τις εκτάσεις όπου θα γίνουν τα Ολυμπιακά έργα αλλά και τις ευρύτερες περιοχές γύρω από αυτά! Για παράδειγμα, ολόκληρη η παραλιακή ζώνη του Φαλήρου ή η ευρύτερη περιοχή γύρω απ' το Ολυμπιακό Χωριό (Πάρνηθα), καθώς και όσες περιοχές διαθέτουν γύρω τους ελεύθερη έκταση.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ