Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποιες περιοχές αφορά το Σχέδιο

Αναλυτικά οι αναπλάσεις που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης για τις περιοχές γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι οι εξής:

Μαραθώνια Διαδρομή

Το έργο σχετίζεται με τη διαμόρφωση μιας διαδρομής περίπου 40 χιλιομέτρων. Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησής του τμηματικά. Αμεσο αναγκαίο βήμα είναι η μελέτη επιλογής τμημάτων που η κατασκευή τους να είναι εφικτή στα χρονικά περιθώρια της Ολυμπιάδας. Το κόστος των μελετών εκτιμάται σε 50 εκατομμύρια δρχ. ενώ αυτό της υλοποίησης ανέρχεται στα 10 δισ. δρχ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του στίβου και του περιβάλλοντα χώρου στην αφετηρία, με βάση αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Το έργο αυτό καλύπτει την πρώτη από τις δύο φάσεις της διαμόρφωσης των πρώτων 800 μέτρων της διαδρομής. Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η ολοκλήρωση του περιβάλλοντα χώρου και η διαμόρφωση πλατείας, κτιρίου αποδυτηρίων, γυμναστηρίου, κτιρίου επισήμων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Περιοχή νότια του ΟΑΚΑ

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζει η γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο περιοχή, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης. Σύμφωνα με αυτό, η περιοχή νότια του χώρου στάθμευσης του Ολυμπιακού Σταδίου είναι εντελώς αδιαμόρφωτη με ασαφή τα όρια μεταξύ κοινόχρηστου και ιδιωτικού χώρου και κυριαρχείται από χωματόδρομους και βιοτεχνίες μαρμάρων.

Το νότιο μέτωπο της οδού Σπύρου Λούη μέχρι τη λεωφόρο Κύμης,που είναι άμεσα ορατό από το Ολυμπιακό Στάδιο, είναι σε πολλά σημεία αδιαμόρφωτο και χρειάζεται να αποκτήσει ενιαίο χαρακτήρα. Στην ίδια λογική θα πρέπει να υπακούσει και το μέτωπο της Λεωφόρου Κύμης από την οδό Καποδιστρίου μέχρι την οδό Πλαπούτα μέσω οργανωμένων παρεμβάσεων που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των οικοδομήσιμων και κοινόχρηστων χώρων της περιοχής.

Η μελέτη που προτείνει το Σχέδιο Δράσης αφορά τα παρόδια μέτωπα των οδώνΣπύρου Λούη και Κύμης,συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων.Το έργο θα εκτελέσουν οι Δήμοι Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου.

Περιοχή μεταξύ Σταδίου Καραϊσκάκη και οδού Πειραιώς

Στην περιοχή και σε άμεση γειτνίαση με το στάδιο υπάρχουν αχρησιμοποίητοι χώροι, που, σύμφωνα με το Σχέδιο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις ανάγκες των νέων χρήσεων, ερειπωμένα βιομηχανικά κτίρια και υποβαθμισμένοι κοινόχρηστοι χώροι. Για τη συγκεκριμένη περιοχή θα εκπονηθούν μελέτες που αφορούν έκταση 10 οικοδομικών τετραγώνων, συνολικής επιφάνειας 180 στρεμμάτων. Φορείς εκτέλεσης του έργου θα είναι οι Δήμοι Πειραιά και Νέου Φαλήρου και ο προϋπολογισμός των μελετών θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια.

Περιοχή Νέου Φαλήρου - Εργοστάσιο Κεράνη

Το συγκρότημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Νέου Φαλήρου (στάδιο Καραϊσκάκη και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας που χαρακτηρίζεται από ερειπωμένα βιομηχανικά κτίρια και υποβαθμισμένους οδικούς άξονες, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης.

"Πλέον χαρακτηριστική, αναφέρει, είναι η περίπτωση της λεωφόρου που συνδέει το Στάδιο με την από βορρά είσοδο στον Πειραιά (οδό Πειραιώς εργοστάσιο Κεράνη). Η λεωφόρος αυτή από τη μία πλευρά ορίζεται από τον υψηλό τοίχο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και από την άλλη χαρακτηρίζεται από μέτωπο κτιρίων, πολλά από τα οποία είναι εγκαταλειμμένα, ενώ άλλα απαιτούν ριζική αναβάθμιση. Αναφορικά με την οδό Ομηρίδου Σκυλίτση πρέπει να τονιστεί η σημασία της ως κύριας πρόσβασης στο λιμάνι του Πειραιά όχι μόνο από το συγκρότημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Νέου Φαλήρου, αλλά και ολόκληρη την παραλιακή ζώνη του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθήνας και τον Ολυμπιακό Δακτύλιο".

Η μελέτη που θα πρέπει να εκπονηθεί αφορά τα παρόδια μέτωπα της οδού Σκυλίτση Ομηρίδου,συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου. Το κόστος των μελετών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια δρχ., με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πειραιά.

Περιοχή Νίκαιας - Σελεπίτσαρι

Εκεί πρόκειται να κατασκευαστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αρσης Βαρών. "Εκτός από τη δημιουργία των ίδιων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η διαμόρφωση αυτή μεριμνά για την αναδιοργάνωση του χώρου που καταλαμβάνουν οι συνοικισμοί αυθαιρέτων εκατέρωθεν του αθλητικού κέντρου. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να συνδυαστεί με το γειτονικό πολιτιστικό πάρκο του Αγίου Φιλίππου, με αποτέλεσμα την αισθητική αναβάθμιση του σχετικού λόφου", σημειώνεται στο Σχέδιο Δράσης, στο οποίο τονίζεται πως: "η ανάπλαση θα πρέπει να λάβει υπόψη την ανάγκη για σύνδεση της περιοχής νοτιοδυτικά του Σελεπίτσαρι, με τη Λεωφόρο Λαμπράκη στον Κορυδαλλό που μπορεί να λειτουργήσει ως βόρεια είσοδος στο χώρο αυτό". Φορέας εκτέλεσης του έργου που αφορά παρεμβάσεις σε μια έκταση 30 οικοδομικών τετραγώνων, συνολικής επιφάνειας 160 στρεμμάτων, θα είναι ο Δήμος Νίκαιας. Το προεκτιμώμενο κόστος μελετών είναι 50 εκατ. δρχ.

Κλειστό Γυμναστήριο Περιστερίου

Εκεί θα διεξαχθεί το αγώνισμα του μπάντμιντον. "Κύρια χαρακτηριστικά του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, είναι η κακή κατάσταση του γειτονικού ανοιχτού γηπέδου ποδοσφαίρου, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής, μεταξύ του σταδίου της λεωφόρου Θηβών και της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου, που "κύρια, οφείλεται στην καθυστέρηση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη της διπλής κατεύθυνσης παράπλευρης οδικής αρτηρίας".

Το Σχέδιο προβλέπει την εκπόνηση και εφαρμογή των απαραίτητων μελετών για την ανάπλαση της προαναφερθείσας περιοχής και αφορά έκταση 54 οικοδομικών τετραγώνων, συνολικής επιφάνειας 240 στρεμμάτων. Το κόστος φτάνει τα 50 εκατομμύρια δρχ. και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Περιστερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ