ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Η τακτική της ηγεσίας του ΕΚ Εύβοιας

Φρένο στην ανάπτυξη των αγώνων και ανάχωμα στην ενότητα των εργαζομένων στην Εύβοια μπαίνει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου(ΠΑΣΚΕ). Αυτή η τακτική αποτελεί συνειδητή επιλογή της και βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αντίστοιχη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σ' αυτή της την πορεία η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, έχει συνοδοιπόρους και τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα να έχουν επιβάλει από κοινού μια κατάσταση ακινησίας στο Εργατικό Κέντρο. Και αυτό, την ώρα που η ανεργία, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Εργατικού Κέντρου, αφορά 20.000 ανθρώπους και ανέρχεται στο 22% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σε περιοχές όπως η Χαλκίδα, ενώ στη Βορειοκεντρική Εύβοια κυμαίνεται σε διπλάσια ποσοστά. Την ώρα που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας οι συνεχείς απολύσεις, η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών (ΒΙΟΜΑΓΝ, Κελαϊδίτης), οι απολύσεις μόνιμου προσωπικού και η αντικατάστασή του από εποχιακούς ή συμβασιούχους(ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ), οι αυξήσεις των εργολαβιών σε βάρος των προσλήψεων, οι συνεχείς μειώσεις προσωπικού μέσω προγραμμάτων "οικειοθελών αποχωρήσεων" ή συνταξιοδοτήσεων χωρίς να αναπληρώνονται οι κενές θέσεις (Τσιμέντα Χαλκίδας, ΑΓΕΤ). Την ώρα που η επιβολή των αντεργατικών οδηγιών της "Λευκής Βίβλου" στις εργασιακές σχέσεις και η ασυδοσία που απολαμβάνουν οι βιομήχανοι, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των Επιθεωρήσεων Εργασίας, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση.

Για όλα τα παραπάνω, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου "περί άλλα τυρβάζει". Η φροντίδα της ουσιαστικά εξαντλείται στο πώς δε θα υπάρξει αντίδραση κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα και πώς θα "καθαρίσει" το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση με το λιγότερο δυνατό κόστος. Επανειλημμένα, εξάλλου, ενώ έχει προκηρύξει κινητοποιήσεις κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των εργαζομένων, την τελευταία στιγμή όλο και κάποια δικαιολογία βρίσκει για να τις αναστείλει.

Παράλληλα, αναδεικνύεται στον καλύτερο "μεσάζοντα" των εργοδοτών, αφού η λογική που διέπει τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και το σλόγκαν του είναι ότι "το καλό των εργαζομένων περνάει μέσα από την καλή πορεία των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεών τους". Σε άλλες περιπτώσεις η συγκεκριμένη πλειοψηφία προσπαθεί να "φορτώσει" στους εργαζόμενους τη δική της αδράνεια και την ανυπαρξία βούλησης για αγώνες. Τελευταία, παρ' όλο που πάνω από 2000 εργαζόμενοι σε 6 επιχειρήσεις (ΒΙΟΜΑΓΝ, Κελαϊδίτης, Μιμίκος, ΣΥΝΚΟ, Ναυπηγεία και ΔΑΡΙΓΚ) κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλιά και σε ορισμένες απ' αυτές να μπει λουκέτο, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής και χάραξης κλαδικής πολιτικής, η συμβιβασμένη ηγεσία του Εργατικού Κέντρου το έχει ρίξει στην επιστολογραφία και στην αλληλογραφία, με τα υπουργεία και τους υπουργούς. Δύο τέτοιες επιστολές έστειλε με ημερομηνίες 24/8 και 30/8 προς τους υπουργούς ΥΠΕΘΟ, Ανάπτυξης και Εργασίας, που αφορούν η μεν πρώτη την "κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο Αλιβέρι" (αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Κ. Σημίτη), ενώ η δεύτερη αφορά τη ΒΙΟΜΑΓΝ. Και οι δύο επιστολές αποτελούν μάλλον υπενθύμιση προς τα ανώτατα κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει και των εκλογών, και όχι διαμαρτυρία και προειδοποίηση για αγωνιστική διεκδίκηση. Μην ξεχνάμε ότι η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ στο νομό έχει μεν συρρικνωθεί αρκετά, αλλά παραμένει μεγάλη και μάλιστα σε τέτοιους εργασιακούς χώρους.

Η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που υπάρχει στην Εύβοια από την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, αγανάκτηση που παρατηρείται και στη βάση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στη βάση ψηφοφόρων της ΝΔ, που, ούτε θέλει ούτε μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, μπορεί να μετατραπεί μέσα από αγώνες σε εναντίωση σ' αυτή την πολιτική των δεινών για τους πολλούς και της ασύδοτης κερδοσκοπίας για τους λίγους. Το ταξικό κίνημα μπορεί να δράσει, υπάρχει το έδαφος. Με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα και πρωτοβουλίας, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για ΑΝΕΚ - ΔΑΝΕ

Το "σκάνδαλο" ΑΝΕΚ - ΔΑΝΕ δεν έχει τελειωμό! Αφού η ΑΝΕΚ "ρούφηξε" τη ΔΑΝΕ,κατάφερε - παίρνοντας το καλύτερο "φιλέτο" των ακτοπλοϊκών γραμμών - μετά την απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσων,την ένταξη της ΔΑΝΕ στο άρθρο 4 του Ν.1892, ώστε να παραγραφεί ένα μέρος των χρεών της εταιρίας, που υποτίθεται ότι ανέλαβε να ξεχρεώσει ο ίδιος ο Βαρδινογιάννης!Την πρώτη και κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση την έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης.

Η απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσων,που εκδόθηκε προχτές και με την οποία η ΔΑΝΕ υπάγεται στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90 περί προβληματικών εταιριών, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι οφειλές προς τους εργαζόμενους θα καταβληθούν σε μετρητά εντός 45 ημερών από την πιστοποίηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που προβλέπεται, διαγραφομένων των τόκων υπερημερίας, των μισθών υπερημερίας, των επιδικασμένων δικαστικών εξόδων.Οι οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριας ή επικουρικής, δηλαδή προς το ΝΑΤ, το ΙΚΑ, και άλλα ταμεία, από κάθε αιτία, θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου. Οι οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο, από κάθε αιτία, περιορίζονται στο 20% των βεβαιωθέντων ποσών που θα καταβληθούν σε τρεις ετήσιες ισόποσες άτοκες δόσεις, με την πρώτη στις 30/9/2000, τη δεύτερη στις 30/9/2001 και η τρίτη το 2002. Το υπόλοιπο 80% διαγράφεται! Επίσης οι οφειλές προς άλλους Δημόσιους Οργανισμούς και τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΟΤΕ - ΔΕΗ) περιορίζονται στο 20% των οφειλόμενων ποσών που θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες άτοκες δόσεις και το υπόλοιπο 80% διαγράφεται!

Από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΑΝΕ, που ολοκληρώθηκε προχτές αργά το βράδυ, εκλέχθηκαν στο ΔΣ ο Σ. Βαρδινογιάννης,ο μεγαλομέτοχος της ΔΑΝΕ Γ. Καλογεράτος,ο κ. Ζαμπετάκης και ο κ. Συριόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓ. Τούσσας,που είναι και μέλος της Διοίκησης του ΝΑΤ,κατήγγειλε ότι παρότι στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ του ΝΑΤ που θα γίνει στις 7 Σεπτέμβρη περιλαμβάνεται θέμα "Ενημέρωση για οφειλές της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ και λήψη απόφασης", δεν υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση από αρμόδια υπηρεσία.

"Ηταν δολοφονία"!

Η εγκληματική αδιαφορία της ΧΟΧΤΙΦ και της κυβέρνησης "σκότωσαν" τον 45χρονο εργάτη προχτές το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Σπάτων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο με δυο επιστολές του είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους

"Δολοφονία",χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που έγινε προχτές το απόγευμα στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα,με θύμα τον 45χρονο Παύλο Κατσένο.Παράλληλα, δίνει στη δημοσιότητα τις επιστολές που είχε στείλει προς υπουργείο και υπεύθυνους του εργοταξίου, όπου επισήμαινε τους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα και ζητούσε άμεσα μέτρα, τα οποία ποτέ δεν πάρθηκαν. Μόλις μια μέρα πριν το δυστύχημα, είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας - με αφορμή ομαδικό ατύχημα στο μετρό - όπου ο υφυπουργός Χ. Πρωτόπαππας έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων σε γιαπιά και εργοτάξια.

Το δυστύχημα συνέβη προχτές στις 4.30 το απόγευμα, καθώς ο Π. Κατσένος πραγματοποιούσε εργασίες επιχωμάτωσης. Τα χώματα, λόγω της βροχής υποχώρησαν και ο οδοστρωτήρας πάνω στον οποίο βρισκόταν ο άτυχος εργάτης ανατράπηκε και τον συνέθλιψε.

"Ο συνάδελφος - τονίζει το Συνδικάτο - στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε, γιατί το έδαφος, στο οποίο δούλευε, μετά τις βροχοπτώσεις ήταν ακατάλληλο. Οι εργασίες έπρεπε να διακοπούν και να πραγματοποιηθούν σε άλλο χρόνο που το έδαφος θα ήταν κατάλληλο. Αυτό όμως δεν έγινε, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας όλων των εμπλεκόμενων εταιριών στο έργο, ΧΟΧΤΙΦ - ΑΝΕΓΕΡΣΗ κλπ., καθώς και της κυβέρνησης, που σαν άμεση προτεραιότητα έχουν τη λειτουργία του αεροδρομίου και το κέρδος, αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων".

Οπως σημειώνει, το τελευταίο διάστημα τα θανατηφόρα και σοβαρά ατυχήματα στην οικοδομή και ιδιαίτερα στα εργοτάξια κατασκευής των μεγάλων έργων αυξάνουν ανησυχητικά. "Οι εργοδότες - συνεχίζει - ενθαρρημένοι από την κυβερνητική αδιαφορία, το ξεχαρβάλωμα των ΚΕΠΕΚ, των Επιθεωρήσεων Εργασίας και την ουσιαστική κατάργηση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, δεν τηρούν κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ εντατικοποιούν την εργασία".

Στις 22 Ιούνη '99, με επιστολή του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Τροχαία Αθηνών, με ημερομηνία 22 Ιούνη '99, το Συνδικάτο ενημέρωνε για μια σειρά παραβιάσεις που διαπίστωσε μετά από έλεγχο στο εργοτάξιο και ζητούσε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Αυτές αφορούν: Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν χώματα και διάφορα υλικά, τα οποία εκτός από το ότι ήταν παραφορτωμένα έτρεχαν και με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Τα περισσότερα φορτηγά δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας και ορισμένοι από τους οδηγούς δεν είναι εφοδιασμένοι με άδειες κυκλοφορίας. Ορισμένοι από τους εργολάβους και τους υπεργολάβους μεταφέρουν τους εργαζόμενους με ακατάλληλα αυτοκίνητα, κυρίως κλειστά σαν κλούβες, τα οποία επιπλέον φορτώνουν υπεράριθμα, κλπ.

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 30 Αυγούστου, σε νέο έγγραφο προς την τεχνική εταιρία ΧΟΧΤΙΦ,σημείωνε ότι το απαράδεκτο καθεστώς της μεταφοράς των εργαζομένων με ακατάλληλα αυτοκίνητα συνεχίζεται, όπως και η επικίνδυνη κατάσταση με το να κινούνται τα φορτηγά με μεγάλη ταχύτητα. Ανέφερε ότι οι παραπάνω παραβιάσεις, αλλά και άλλες γίνονται από όλες τις εταιρίες στο εργοτάξιο και καλούσε τη ΧΟΧΤΙΦ να αναλάβει την ευθύνη της που απορρέει από το υπόμνημα συνεννόησης και να παρέμβει στους εργολάβους.

Διαμαρτυρία για το ΤΑΞΥ

Τη διαμαρτυρία του για την αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία προσκρούει η λύση δύο προβλημάτων που "καίνε" τους εργαζόμενους του κλάδου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά.Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος διαμαρτύρεται για τη μη ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός του για την επέκταση του ΤΑΞΥ σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ασφάλισης σε αυτό όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Διαμαρτύρεται ακόμα και για την κατάργηση της 20ετούς προϋπηρεσίας για τη χορήγηση του εφάπαξ και ζητά την επαναφορά των προϋποθέσεων για τη χορήγησή της στο καθεστώς που ίσχυε πριν το νόμο 2084/92 κ. ά.

Τέλος, ο Σύνδεσμος με επιστολή του προς τη διοίκηση του ταμείου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους γιατρούς του ΤΑΞΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ