ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Συνάντηση κορυφαίων καλλιτεχνών

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", παραδοσιακά, προβάλλουν οι νεολαιίστικοι προβληματισμοί και αναζητήσεις, οι θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και έρχεται η νέα γενιά σε επαφή με τη μοναδική ριζοσπαστική πρόταση διεξόδου του Κόμματος. Συμβαίνει όμως και κάτι άλλο, που αναμφισβήτητα συμβάλλει στην αποδοχή που συναντά το Φεστιβάλ από τους νέους: Είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, μια πραγματική γιορτή, που πλαισιώνεται από σημαντικούς, αξιόλογους καλλιτέχνες.

Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που και φέτος ζήτησαν να συμμετάσχουν στη μεγάλη νεολαιίστικη γιορτή της ΚΝΕ, ή ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα της Οργάνωσης για να παρουσιάσουν τη δουλιά τους στο 25ο Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα - μέχρι σήμερα - πάνω από 40 καλλιτέχνες και συγκροτήματα έχει επισημοποιηθεί ότι θα περάσουν από τις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, από τις 16 μέχρι και τις 19 Σεπτέμβρη.Ανάμεσά τους οι:

Δημήτρης Μητροπάνος, Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μελίνα Κανά και Ελένη Τσαλιγοπούλου,ειδική συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.Κι ακόμα οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Κώστας Μακεδόνας, Παντελής Θαλασσινός και Δέσποινα Ολυμπίου, Αναστασία Μουτσάτσου και Λένα Αλκαίου, ο Χρήστος Λεοντής με την Νένα Βενετσάνου, τον Λάκη Χαλκιά και τον Δήμο Δημοσθένους, Υπόγεια Ρεύματα, Αφροδίτη Μάνου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μίλτος Πασχαλίδης, Μανώλης Φάμελος και Μικροί Ηρωες, Συνήθεις Υποπτοι, Μάτζικ Ντε Σπελ, Ενδελέχεια, Μπάμπης Τσέρτος, Γιάννης Ιωάννου και Καλλιόπη Βέτα, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιάννης Θωμόπουλος και Γιάννης Λάρδης, Αρετή Μπέλλου και Κώστας Μάτζιος, Γιώτα Βέη, Σταμάτης Μάζαρης, Αγγελική Μπαζίγου, Σ. Βαζούρα, Ονειροπαγίδα, Νάντια Καραγιάννη,ο Βασίλης Σαλέας με το συγκρότημά του,το Ενοχο λα,το Σεπτέτο ανθών, ο Φώντας Δαγρές,το συγκρότημα Αντιθέσεις σε αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι, ο σύλλογος Φαρακλάδων Κεφαλονιάς "Η Εύγερος" και πολλοί άλλοι.

Πέρα από τις συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα από την Κρήτη, τον Πόντο αλλά και τη Λατινική Αμερική πρόκειται να δώσουν τη δική τους νότα στις εκδηλώσεις. Σημαντικά θεατρικά αφιερώματα, παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές θα συμπληρώνουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κάνοντάς το να ξεχωρίζει από όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού και, πιστό στο ραντεβού του με τη νεολαία, να είναι αντίστοιχο του κύρους και της αίγλης της ΚΝΕ στη νέα γενιά.

Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα

Ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της βδομάδας, το ταξίδι του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με κορύφωση τα τριήμερα Φεστιβάλ στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις της Λάρισας θα πραγματοποιηθούν στο Αλκαζάρ,από την Παρασκευή 10/9 ως και την Κυριακή 12/9, που θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Σάββατο 11/9, θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το πρόγραμμα θα είναι επίσης, πλούσιο σε συζητήσεις και συναυλίες.

Τις ίδιες μέρες θα γίνει και το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης,στο πάρκο της Νέας Ελβετίας.Εκεί θα μιλήσει την Κυριακή ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Σάββατο ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το υπόλοιπο πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζητήσεις, συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα και ειδικά αφιερώματα.

Κεντρικά διήμερα

Τα κεντρικά διήμερα Φεστιβάλ, που πραγματοποιούνται επίσης αυτή τη βδομάδα είναι:

  • Πέμπτη 9/9 και Παρασκευή 10/9 στη Χαλκίδα όπου την πρώτη μέρα θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Παρασκευή 10/9 και Σάββατο 11/9:

- Στην Πάτρα,με ομιλητές αντίστοιχα, τον Λάζαρο Σορόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Θόδωρο Τζιατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Γιάννενα,με ομιλητές τον Παναγιώτη Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Ορέστη Κολοζώφ,βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Αγρίνιο,με ομιλητές τον Θέμη Γκιώνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Τάκη Τσίγκα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Σάββατο 11/9 και Κυριακή 12/9:

- Στα Τρίκαλα,με ομιλητές αντίστοιχα, τον Αντρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Καρδίτσα,με ομιλητές τον Μίλτο Βακαλόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Αντώνη Σκυλλάκο,βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.- Στην Καβάλα,με ομιλητή τον Λάζαρο Μπάμπα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Ηράκλειο Κρήτης,με ομιλητή το Σάββατο τον Νίκο Σερετάκη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Υπόλοιπες εκδηλώσεις

Παράλληλα, στα πλαίσια του 25ου Φεστιβάλ πραγματοποιούνται ακόμα οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Τρίτη: στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Σίνδος) και στα Σέρβια Κοζάνης.
  • Αύριο Τετάρτη: στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και στην Καστοριά.
  • Την Πέμπτη 9/9: στο Μενίδι Αττικής, εκδήλωση αφιερωμένη στα ζητήματα της Παιδείας.
  • Την Παρασκευή: στη Λιβαδειά,με ομιλητή τον Μάκη Πέτσα,μέλος του ΚΣ και στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης.
ΒΟΛΟΣ
Με την ΚΝΕ για το μέλλον

Σπ. Χαλβατζής: Στους αγώνες το δικό μας ραντεβού

Εκατοντάδες Βολιώτες, νέοι κατά το πλείστον, αλλά και πολλοί μεγαλύτεροί τους στην ηλικία, όμως με την ίδια νεανική αγωνιστική φλόγα στην καρδιά, συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, κοντά στο δημαρχείο της πόλης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Ηταν ένα διήμερο που έδωσε την ευκαιρία σε νέους της περιοχής να έρθουν σ' επαφή με το δυναμισμό και την αγωνιστική αντίληψη και πρακτική περί ζωής των νέων κομμουνιστών της Μαγνησίας, να πάρουν μέρος στον κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό που αναπτύχθηκε, να συμμετάσχουν στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που φέρει τα χαρακτηριστικά της γνήσιας δημιουργίας και οδηγεί στην απόλαυση της πραγματικής ψυχαγωγίας.

Στη συζήτηση για την ανεργία - ένα πρόβλημα που "καίει" το Βόλο, καθώς δεκάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις έκλεισαν, τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας σε δραματικά επίπεδα τον αριθμό των ανέργων - συμμετείχαν οι Γ. Ρούσσας,πρόεδρος της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών Βόλου, Ανδ. Σκάρλας,πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και Β. Τίρχας,αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, με συντονίστρια την Σοφία Τσουρβαλούδη,μέλος του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ. Μέσα από την ενδιαφέρουσα συζήτηση αναδείχτηκαν οι τραγικές επιπτώσεις της ανεργίας στην κοινωνία του Βόλου, οι αιτίες που τη δημιουργούν και την αυξάνουν - οι οποίες βρίσκονται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ - και τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων και των ανέργων, σε συμπαράταξη με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του διημέρου συμμετείχαν τα νεανικά μουσικά συγκροτήματα "Νέμεσις", "Νόστος", "Αναίρεσις",το χορευτικό συγκρότημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας του Δήμου Ιωλκού, ενώ το κέφι και η διασκέδαση έφτασαν στα ύψη, αργά το βράδυ της Κυριακής, με τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Οραμά τους το φθηνό και τζάμπα χρήμα

Στην ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

"Θα πρέπει να μένουν ανενόχλητοι όλοι αυτοί που τρέφονται με "δέκα μασέλες" και που πετάνε, στους νέους, ψίχουλα στο όνομα των εθνικών αναγκών και εξοπλιστικών αναγκών, στη βάση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών των δήθεν υποχρεώσεων της χώρας;

Θα πρέπει, άραγε, οι νέοι όλους αυτούς τους δήθεν σοβαροφανείς, απολογητές του καπιταλισμού, που τάχα σέβονται τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, να τους αφήνουν σε "χλωρό κλαρί" και να περιορίζονται οι νέοι στις συγκεντρώσεις και πορείες τους στην απλή διατύπωση αιτημάτων και στην αναζήτηση καλών συνομιλητών "σε ένα διάλογο κουφών", όπως ακριβώς τον θέλει και συχνά τον πραγματοποιεί με υπαλλήλους ή παρατρεχάμενούς της η κυβέρνηση;

Το κουρέλιασμα της εθνικής ανεξαρτησίας από τα ευρωαμερικανοΝΑΤΟικά και άλλα στρατεύματα, που ως επιχείρηση κατοχής εξελίχθηκε για μήνες σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, δε θα πρέπει να πάρει μια ακόμα, αλλά πιο αποφασιστικά, μόνιμη και σταθερή απάντηση από τη νεολαία;

Αυτό που θέλουν να δώσουν σαν όραμα στη νεολαία είναι ο τζόγος και το εύκολο κέρδος του χρηματιστηρίου. Είναι το λεγόμενο φτηνό ή τζάμπα χρήμα. Είναι η δήθεν ικανοποίηση των στόχων, των επιδιώξεων, ακόμα και των οραμάτων της νεολαίας. Οι νέοι όμως θέλουν αξίες, οράματα, ιδανικά. Δε θα καταφέρουν να μετατρέψουν την ελληνική νεολαία σε άμορφη σύναξη, σε μάζα, που θα την πηγαινοφέρνουν κατά τις δικές τους ανάγκες και κατά τα συμφέροντά τους".

Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων

"Φίλοι και σύντροφοι,

Η όξυνση της ανεργίας, η μακρά περίοδος λιτότητας σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, η καταβαράθρωση και η πορεία ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, ο περιορισμός αλλά και η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, η συνεχής μείωση του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, ο βρόχος της τράπεζας που σφίγγει στο λαιμό του αγρότη, του μικρού παραγωγού, οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης και περίθαλψης, το γκρέμισμα, συνολικά, του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, όλα αυτά δε βρίσκονται μακριά από το ενδιαφέρον, την ανησυχία, αλλά και τη διεκδίκηση από την πλευρά των νέων αγωνιστών.

Κι ενώ εφαρμόζεται με ευλάβεια αυτή ακριβώς η πολιτική, βγήκε ο κ. Σημίτης, σε μία προεκλογικού τύπου ανακοίνωση - παροχολογία, να κάμει εξαγγελίες για μειώσεις φόρων, για μείωση τιμών πετρελαίου και αυτοκινήτων, για αυξήσεις των συντάξεων και για δημιουργία κινήτρων στους εργοδότες, οι οποίοι θα πληρώνουν τις μισές ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κι όλα αυτά για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των ανέργων. Δίνοντας ψίχουλα, πιστεύει ότι θα προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις στην ασκούμενη πολιτική. Και είναι ψίχουλα, γιατί αυτές οι αυξήσεις δε φτάνουν για ένα καρβέλι ψωμί τη μέρα. Και λέει ο πρωθυπουργός ότι με αυτά τα μέτρα "δίνεται ώθηση στην πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης". Μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, αυτοί που έχουν τραπεζική και χρηματιστηριακή συνείδηση.

Με αυτή την οικονομική πολιτική είναι σύμφωνη η ΝΔ. Κι αυτή στηρίζει με πάθος τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στηρίζει την κυβέρνηση στους στόχους της ΟΝΕ.

Ολα γίνονται στο όνομα των αναδιαρθρώσεων και των επιταγών της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δράση και οι επιλογές που οδηγούν στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και της αγροτικής οικονομίας. Κι αυτά έχουν μοναδικό στόχο την εξασφάλιση καλύτερων όρων δράσης και κερδοφορίας των πολυεθνικών, μέσα, βέβαια, από σκληρά χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Δε νομίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία θα αποδεχτούν μοιρολατρικά όλα αυτά τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.

Είμαστε ρεαλιστές. Βλέπουμε τις δυσκολίες. Ωστόσο, εμείς απευθυνόμενοι στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, στη νεολαία, μιλάμε για την πραγματική κατάσταση, για το τι πρέπει να γίνει, με ποιους τρόπους, με ποιες μορφές, με ποια μέθοδο και με ποια μέσα. Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες. Αλλά και δεν παίρνουμε σαν αμετακίνητη πραγματικότητα την υφιστάμενη κατάσταση. Τοποθετούμαστε ανοιχτά στην προοπτική της συσπείρωσης όλων εκείνων των αγωνιστικών, κοινωνικών και πατριωτικών δυνάμεων που και θέλουν και μπορούν να δράσουν συνειδητά και οργανωμένα για την ανατροπή της.

Παλεύουμε για να συγκροτηθεί ένα κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο των αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριλιστικών, δημοκρατικών δυνάμεων, από όλους εκείνους που έχουν συμφέρον, που θέλουν και μπορούν να παλέψουν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Και η παρουσίαση όλης αυτής της ζοφερής, για τους εργαζόμενους και το λαό, πραγματικότητας δεν είναι κάποια αντιπολιτευτική ανακάλυψη ή δημαγωγία των κομμουνιστών. Τα επίσημα στοιχεία είναι συντριπτικά. Τα φανερά κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 1999, με βάση δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, εκτινάχτηκαν στο 128%. Στις δημοσιευμένες εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις προκύπτει εξαιρετική κερδοφορία. Σε πραγματικά νούμερα αυτά φτάνουν στα 420,6 δισ. δραχμές, από 201 δισ. δρχ. που είχαν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 1998. Γι' αυτό χαρακτηρίζουν το 1999 χρυσή χρονιά για το μεγάλο κεφάλαιο, για τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Υπογραμμίζουν ότι οι τρεις ιδιωτικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν έσοδα, κατά το 1999, ύψους 500 δισ.".

Διαστρεβλώνει την πρόσφατη ιστορία

"Κι έρχεται για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός, να αναπτύξει ωμές αντικομμουνιστικές απόψεις, να διαστρεβλώσει την πρόσφατη ιστορία και την προσφορά του σοσιαλισμού, σε θέματα ειρήνης και συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας. Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει πολύ καλά, ότι για περίπου μισό αιώνα δεν υπήρχαν πολεμικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Κι αυτό οφειλόταν κυρίως στην ύπαρξη των σοσιαλιστικών χωρών. Κι όλα αυτά τα λέει ο κ. Σημίτης, για να καλύψει, από τη μια, την υποταγή της κυβέρνησης στους Ευρωαμερικάνους και από την άλλη για να δικαιολογήσει τα συνεχιζόμενα εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία και όσα προετοιμάζονται να πράξουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και σε βάρος της χώρας μας.

Μέσα στην κοινή δράση επιδιώκουμε να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για συμπαράταξη των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Προωθούμε αυτή τη δράση για τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Το ραντεβού που δίνουμε για συνάντηση των πιο πλατιών δυνάμεων στους λαϊκούς αγώνες δεν είναι σημερινό, έχει διαχρονική αξία. Πιστεύουμε ότι μέσα στην κοινή πάλη, στους αγώνες, δοκιμάζονται οι άνθρωποι, οι κοινωνικές και οι πολιτικές δυνάμεις. Σε πολλές μάχες αυτό το ραντεβού εκφράστηκε και μέσα από κοινά ψηφοδέλτια, με εκείνες τις δυνάμεις που, παρά τις διαφορές, έκαναν κοινές επιλογές σε βασικά ζητήματα και αποφάσισαν την κοινή δράση.

Το δικό μας ραντεβού είναι στους αγώνες. Το ραντεβού των Σημίτη και Καραμανλή είναι στο Χρηματιστήριο".

Η Αρτα ντύθηκε στα κόκκινα

Μια ακόμη "κόκκινη" γιορτή στήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πλατεία Σκουφά στην Αρτα. Το 25ο Φεστιβάλ ταξίδεψε εκεί και συνάντησε τους νέους που δε βολεύονται, που αναζητάνε την αλήθεια, που παλεύουν, που στέκονται ανυπότακτοι. Για δύο μέρες ο χώρος ντύθηκε γιορτινά. Χιλιάδες νέοι και νέες συμμετείχαν μαχητικά στη γιορτή της ΚΝΕ, ένωσαν τις φωνές τους, συζήτησαν, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί.

Την Κυριακή ο κομμουνιστής βουλευτής Αποστόλης Τασούλας μίλησε στους συμμετέχοντες για την παιδεία. Παρουσίασε τα αποκρουστικά αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής για τα παιδιά των εργαζόμενων, που διώχνονται βίαια από το σχολείο, με σκοπό να στραφούν προς τα ΤΕΕ και να μετατραπούν έτσι σε φτηνό εργατικό δυναμικό, εκμεταλλεύσιμοι, χωρίς δικαιώματα. Μίλησε για την πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα και τη ζωή των νέων ανθρώπων. Τους κάλεσε δε να συγκροτήσουν όλοι μαζί μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αφού κοινά είναι τα συμφέροντα του λαού, παλεύοντας για όλα όσα τους ανήκουν.

Ο Θέμις Γκιώνης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο "φορτίο", αυτό "που φορτώσαμε μαζί, τους 12 τελευταίους μήνες, στις μεγάλες μάχες που δώσαμε για τα δικαιώματά στη μόρφωση και τη δουλιά, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό", ενώ τους κάλεσε να παλέψουν όλοι μαζί στις μεγάλες μάχες που έρχονται.

Και βέβαια ο χορός και το τραγούδι δεν έλειψαν. Ολοι μαζί τραγούδησαν και χόρεψαν με τις ροκ μελωδίες από το ερασιτεχνικό συγκρότημα "Νέμεσις" και στη συνέχεια με τα "Υπόγεια Ρεύματα".

Το προηγούμενο βράδυ, οι νέοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, με τον Μπάμπη Αγγουράκη,βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Γεράσιμο Αραβανή,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς με ερασιτεχνικό συγκρότημα από το Κομπότι και να τραγουδήσουν με το συγκρότημα του Σπύρου Σαμοϊλη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη μάχη για την επιτυχία

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του κεντρικού τριημέρου του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη και το σύνολο της Οργάνωσης της ΚΝΕ έχει ριχτεί στη μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του. Στις 10, 11 και 12 του Σεπτέμβρη χιλιάδες νέοι αναμένεται να επισκεφτούν το χώρο του Φεστιβάλ, μετατρέποντας το πάρκο της Νέας Ελβετίας σε χώρο συγκέντρωσης και γιορτής της νεολαίας. Της νεολαίας που ξέρει να αντιστέκεται και να παλεύει για τα ιδανικά της.

Οι Κνίτες και οι Κνίτισσες με το εισιτήριο του Φεστιβάλ στο χέρι οργώνουν καθημερινά τα στέκια της νεολαίας, καλώντας τον κάθε νέο και νέα να πάρουν μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το περιμένουν με ανυπομονησία.

Στο μεταξύ οι εργασίες στο χώρο προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ενώ ήδη είναι έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών εργασιών: "Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία" δηλώνει στο "Ρ" ο Σταύρος Μπαρτζόκας,επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, "οι ίδιες οι εργασίες, που ξεκίνησαν στις 29 Αυγούστου, καθημερινά κλιμακώνονται καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των πυλών έχει αρχίσει να κυλάει υπέρ μας. Από το πάρκο της Νέας Ελβετίας περνούν σταδιακά όλα τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης, συμβάλλοντας με το δικό τους προσωπικό στίγμα στην προετοιμασία του 25ου Φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά έχει δυναμική για να δημιουργεί, έχει ιδανικά και οράματα που μπορεί να τα υλοποιήσει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ