Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
Με την ΚΝΕ για το μέλλον

Σπ. Χαλβατζής: Στους αγώνες το δικό μας ραντεβού

Εκατοντάδες Βολιώτες, νέοι κατά το πλείστον, αλλά και πολλοί μεγαλύτεροί τους στην ηλικία, όμως με την ίδια νεανική αγωνιστική φλόγα στην καρδιά, συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, κοντά στο δημαρχείο της πόλης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Ηταν ένα διήμερο που έδωσε την ευκαιρία σε νέους της περιοχής να έρθουν σ' επαφή με το δυναμισμό και την αγωνιστική αντίληψη και πρακτική περί ζωής των νέων κομμουνιστών της Μαγνησίας, να πάρουν μέρος στον κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό που αναπτύχθηκε, να συμμετάσχουν στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που φέρει τα χαρακτηριστικά της γνήσιας δημιουργίας και οδηγεί στην απόλαυση της πραγματικής ψυχαγωγίας.

Στη συζήτηση για την ανεργία - ένα πρόβλημα που "καίει" το Βόλο, καθώς δεκάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις έκλεισαν, τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας σε δραματικά επίπεδα τον αριθμό των ανέργων - συμμετείχαν οι Γ. Ρούσσας,πρόεδρος της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών Βόλου, Ανδ. Σκάρλας,πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και Β. Τίρχας,αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, με συντονίστρια την Σοφία Τσουρβαλούδη,μέλος του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ. Μέσα από την ενδιαφέρουσα συζήτηση αναδείχτηκαν οι τραγικές επιπτώσεις της ανεργίας στην κοινωνία του Βόλου, οι αιτίες που τη δημιουργούν και την αυξάνουν - οι οποίες βρίσκονται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ - και τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων και των ανέργων, σε συμπαράταξη με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του διημέρου συμμετείχαν τα νεανικά μουσικά συγκροτήματα "Νέμεσις", "Νόστος", "Αναίρεσις",το χορευτικό συγκρότημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας του Δήμου Ιωλκού, ενώ το κέφι και η διασκέδαση έφτασαν στα ύψη, αργά το βράδυ της Κυριακής, με τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Οραμά τους το φθηνό και τζάμπα χρήμα

Στην ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

"Θα πρέπει να μένουν ανενόχλητοι όλοι αυτοί που τρέφονται με "δέκα μασέλες" και που πετάνε, στους νέους, ψίχουλα στο όνομα των εθνικών αναγκών και εξοπλιστικών αναγκών, στη βάση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών των δήθεν υποχρεώσεων της χώρας;

Θα πρέπει, άραγε, οι νέοι όλους αυτούς τους δήθεν σοβαροφανείς, απολογητές του καπιταλισμού, που τάχα σέβονται τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, να τους αφήνουν σε "χλωρό κλαρί" και να περιορίζονται οι νέοι στις συγκεντρώσεις και πορείες τους στην απλή διατύπωση αιτημάτων και στην αναζήτηση καλών συνομιλητών "σε ένα διάλογο κουφών", όπως ακριβώς τον θέλει και συχνά τον πραγματοποιεί με υπαλλήλους ή παρατρεχάμενούς της η κυβέρνηση;

Το κουρέλιασμα της εθνικής ανεξαρτησίας από τα ευρωαμερικανοΝΑΤΟικά και άλλα στρατεύματα, που ως επιχείρηση κατοχής εξελίχθηκε για μήνες σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, δε θα πρέπει να πάρει μια ακόμα, αλλά πιο αποφασιστικά, μόνιμη και σταθερή απάντηση από τη νεολαία;

Αυτό που θέλουν να δώσουν σαν όραμα στη νεολαία είναι ο τζόγος και το εύκολο κέρδος του χρηματιστηρίου. Είναι το λεγόμενο φτηνό ή τζάμπα χρήμα. Είναι η δήθεν ικανοποίηση των στόχων, των επιδιώξεων, ακόμα και των οραμάτων της νεολαίας. Οι νέοι όμως θέλουν αξίες, οράματα, ιδανικά. Δε θα καταφέρουν να μετατρέψουν την ελληνική νεολαία σε άμορφη σύναξη, σε μάζα, που θα την πηγαινοφέρνουν κατά τις δικές τους ανάγκες και κατά τα συμφέροντά τους".

Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων

"Φίλοι και σύντροφοι,

Η όξυνση της ανεργίας, η μακρά περίοδος λιτότητας σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, η καταβαράθρωση και η πορεία ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, ο περιορισμός αλλά και η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, η συνεχής μείωση του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, ο βρόχος της τράπεζας που σφίγγει στο λαιμό του αγρότη, του μικρού παραγωγού, οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης και περίθαλψης, το γκρέμισμα, συνολικά, του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, όλα αυτά δε βρίσκονται μακριά από το ενδιαφέρον, την ανησυχία, αλλά και τη διεκδίκηση από την πλευρά των νέων αγωνιστών.

Κι ενώ εφαρμόζεται με ευλάβεια αυτή ακριβώς η πολιτική, βγήκε ο κ. Σημίτης, σε μία προεκλογικού τύπου ανακοίνωση - παροχολογία, να κάμει εξαγγελίες για μειώσεις φόρων, για μείωση τιμών πετρελαίου και αυτοκινήτων, για αυξήσεις των συντάξεων και για δημιουργία κινήτρων στους εργοδότες, οι οποίοι θα πληρώνουν τις μισές ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κι όλα αυτά για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των ανέργων. Δίνοντας ψίχουλα, πιστεύει ότι θα προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις στην ασκούμενη πολιτική. Και είναι ψίχουλα, γιατί αυτές οι αυξήσεις δε φτάνουν για ένα καρβέλι ψωμί τη μέρα. Και λέει ο πρωθυπουργός ότι με αυτά τα μέτρα "δίνεται ώθηση στην πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης". Μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, αυτοί που έχουν τραπεζική και χρηματιστηριακή συνείδηση.

Με αυτή την οικονομική πολιτική είναι σύμφωνη η ΝΔ. Κι αυτή στηρίζει με πάθος τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στηρίζει την κυβέρνηση στους στόχους της ΟΝΕ.

Ολα γίνονται στο όνομα των αναδιαρθρώσεων και των επιταγών της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δράση και οι επιλογές που οδηγούν στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και της αγροτικής οικονομίας. Κι αυτά έχουν μοναδικό στόχο την εξασφάλιση καλύτερων όρων δράσης και κερδοφορίας των πολυεθνικών, μέσα, βέβαια, από σκληρά χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Δε νομίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία θα αποδεχτούν μοιρολατρικά όλα αυτά τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.

Είμαστε ρεαλιστές. Βλέπουμε τις δυσκολίες. Ωστόσο, εμείς απευθυνόμενοι στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, στη νεολαία, μιλάμε για την πραγματική κατάσταση, για το τι πρέπει να γίνει, με ποιους τρόπους, με ποιες μορφές, με ποια μέθοδο και με ποια μέσα. Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες. Αλλά και δεν παίρνουμε σαν αμετακίνητη πραγματικότητα την υφιστάμενη κατάσταση. Τοποθετούμαστε ανοιχτά στην προοπτική της συσπείρωσης όλων εκείνων των αγωνιστικών, κοινωνικών και πατριωτικών δυνάμεων που και θέλουν και μπορούν να δράσουν συνειδητά και οργανωμένα για την ανατροπή της.

Παλεύουμε για να συγκροτηθεί ένα κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο των αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριλιστικών, δημοκρατικών δυνάμεων, από όλους εκείνους που έχουν συμφέρον, που θέλουν και μπορούν να παλέψουν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Και η παρουσίαση όλης αυτής της ζοφερής, για τους εργαζόμενους και το λαό, πραγματικότητας δεν είναι κάποια αντιπολιτευτική ανακάλυψη ή δημαγωγία των κομμουνιστών. Τα επίσημα στοιχεία είναι συντριπτικά. Τα φανερά κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 1999, με βάση δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, εκτινάχτηκαν στο 128%. Στις δημοσιευμένες εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις προκύπτει εξαιρετική κερδοφορία. Σε πραγματικά νούμερα αυτά φτάνουν στα 420,6 δισ. δραχμές, από 201 δισ. δρχ. που είχαν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 1998. Γι' αυτό χαρακτηρίζουν το 1999 χρυσή χρονιά για το μεγάλο κεφάλαιο, για τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Υπογραμμίζουν ότι οι τρεις ιδιωτικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν έσοδα, κατά το 1999, ύψους 500 δισ.".

Διαστρεβλώνει την πρόσφατη ιστορία

"Κι έρχεται για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός, να αναπτύξει ωμές αντικομμουνιστικές απόψεις, να διαστρεβλώσει την πρόσφατη ιστορία και την προσφορά του σοσιαλισμού, σε θέματα ειρήνης και συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας. Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει πολύ καλά, ότι για περίπου μισό αιώνα δεν υπήρχαν πολεμικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Κι αυτό οφειλόταν κυρίως στην ύπαρξη των σοσιαλιστικών χωρών. Κι όλα αυτά τα λέει ο κ. Σημίτης, για να καλύψει, από τη μια, την υποταγή της κυβέρνησης στους Ευρωαμερικάνους και από την άλλη για να δικαιολογήσει τα συνεχιζόμενα εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία και όσα προετοιμάζονται να πράξουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και σε βάρος της χώρας μας.

Μέσα στην κοινή δράση επιδιώκουμε να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για συμπαράταξη των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Προωθούμε αυτή τη δράση για τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Το ραντεβού που δίνουμε για συνάντηση των πιο πλατιών δυνάμεων στους λαϊκούς αγώνες δεν είναι σημερινό, έχει διαχρονική αξία. Πιστεύουμε ότι μέσα στην κοινή πάλη, στους αγώνες, δοκιμάζονται οι άνθρωποι, οι κοινωνικές και οι πολιτικές δυνάμεις. Σε πολλές μάχες αυτό το ραντεβού εκφράστηκε και μέσα από κοινά ψηφοδέλτια, με εκείνες τις δυνάμεις που, παρά τις διαφορές, έκαναν κοινές επιλογές σε βασικά ζητήματα και αποφάσισαν την κοινή δράση.

Το δικό μας ραντεβού είναι στους αγώνες. Το ραντεβού των Σημίτη και Καραμανλή είναι στο Χρηματιστήριο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ