Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Αναβαθμισμένες... κονόμες από τον πόλεμο!

Προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, από τη Θεσσαλονίκη, που υπόσχεται κέρδη - στους υποτελείς του - από τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων!

Μάλιστα! "Ο πόλεμος αναβάθμισε το ρόλο της Ελλάδας - και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης - σε δύο επίπεδα. Αφ' ενός, από τη Θεσσαλονίκη διήλθαν και θα συνεχίσουν να διέρχονται για πολλά χρόνια οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή,ενισχύοντας την οικονομία της πόλης. Αφ' ετέρου, τόσο η ΕΕ όσο και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν πλέον αναγνωρίσει απερίφραστα τον ηγετικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων...". Ετσι, ακριβώς, γνήσιος εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα μας Ν. Μπερνς βλέπει... αναβαθμισμένο το ρόλο της Θεσσαλονίκης λόγω της διέλευσης - που προβλέπει θα διαρκέσει για πολλά χρόνια! - ΝΑΤΟικών δυνάμεων και εξοπλισμών, απ' όπου, πρόβαλε, θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη η πόλη! Ο πόλεμος είναι τζόγος για τους ιμπεριαλιστές και εννοούν να αποζημιώνουν τους υποτελείς τους (την κυβέρνηση Σημίτη) με τα... διόδια των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, όπως προκύπτει από τις προκλητικές, για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους Θεσσαλονικιούς, δηλώσεις που έκανε προχτές στη Θεσσαλονίκη ο Ν. Μπερνς.

Ετσι, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον εγκληματικό πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τις συνεχιζόμενες διευκολύνσεις που παρέχει και τη συμμετοχή της στις δυνάμεις κατοχής, "έσταζε μέλι" το στόμα του πρεσβευτή των ΗΠΑ Ν. Μπερνς κάθε φορά που αναφερόταν στο έργο της κυβέρνησης, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι με τις συνθήκες που δημιουργούνται στα Βαλκάνια και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης οι Αμερικανοί κεφαλαιούχοι βλέπουν τη χώρα μας σαν ένα ιδανικό χώρο για τζόγο και εκμετάλλευση της φτηνής εργατικής δύναμης, ντόπιας και ξένης. Ο Ν. Μπερνς επέλεξε αυστηρά τους δημοσιογράφους που θα παρακολουθούσαν τη συνέντευξή του αποστέλλοντας προσωπικές προσκλήσεις και, φυσικά, μεταξύ άλλων... ενοχλητικών, απέκλεισε και το "Ριζοσπάστη".

"H Ελλάδα του '99 απέχει μακράν της Ελλάδας του '89. Η ελληνική οικονομία έχει κάνει θεαματικά βήματα προόδου, η χώρα βρίσκεται στον προθάλαμο της ΟΝΕ και βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως αυτό του πληθωρισμού, έχουν αποκλιμακωθεί θεαματικά. Η χώρα έχει προχωρήσει πολύ, ιδιαίτερα την τελευταία τετραετία", είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ δίνοντας εύσημα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και, προχωρώντας στις... μπίζνες, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα καθίσταται ολοένα και περισσότερο ελκυστική στους Αμερικανούς επενδυτές, που αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα σαν μια από τις πιο αποδοτικές αγορές για τα κεφάλαιά τους και ανέφερε ως παράδειγμα το καζίνο "Hyatt"! Επίσης ανέφερε τις εταιρίες αμυντικών συστημάτων "Raytheon" και "Lockheed", οι οποίες έχουν υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με την ΕΒΟ.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τον προσεχή Νοέμβρη πρόκειται να συσταθεί ελληνοαμερικανική ομάδα εργασίας με στόχο τη διερεύνηση για την από κοινού διείσδυση στα Βαλκάνια Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών, με τους δεύτερους, φυσικά, στο ρόλο της υποβοήθησης διείσδυσης στη Βαλκανική των αμερικανικών κολοσσών. Οπως σημείωσε ο Ν. Μπερνς, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται πρώτα για τα έργα ενέργειας, που όπως είπε αποτελούν το "φιλέτο" στην παρούσα φάση, καθώς και για τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της άμυνας και της τεχνολογίας. Δίνοντας έτσι και μια διάσταση για τους στόχους της εγκληματικής επέμβασης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια, τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων.

Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι δεν είναι σε επιθυμητό σημείο αλλά το κλίμα αυτό πιστεύει ότι θα αλλάξει.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, παραδέχτηκε, ουσιαστικά, ότι υπήρχαν σχέσεις πολιτικής υποτέλειας της χώρας μας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό σε βαθμό που καθορίζονταν άμεσα και οι οικονομικές σχέσεις. "Μέχρι και μια δεκαετία νωρίτερα η οικονομική δραστηριότητα βρισκόταν σε άμεση διασύνδεση με τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών. (Ενώ) σήμερα, ισχυρίστηκε ο Ν. Μπερνς, η οικονομία δρα ανεξάρτητα από την πολιτική, βρίσκοντας η ίδια τους δικούς της δρόμους ανάπτυξης". Δηλαδή, τώρα, ανέλαβαν τα πολυεθνικά μονοπώλια να ανοίγουν τους δικούς τους δρόμους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ