ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Ενα χρόνο απλήρωτοι

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αν και πέρασε πάνω από ένας χρόνος, απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας των Νομών Κιλκίς, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Γρεβενών, που παρέδωσαν την παραγωγή τους στις εταιρίες ΤΣΑΡ ΑΕ και ΚΙΛΒΑ ΑΕ, ιδιοκτησίας Τσαρίδη, οι οποίες χρεοκόπησαν. Το πρόβλημα αυτό έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ: "Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο (εγγυητικές τραπεζικές επιστολές) για την εξασφάλιση των αγροτών, μια και οι ντοματοβιομηχανίες διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα (κοινοτικές επιδοτήσεις), σύμφωνα με τον κανονισμό που υπερψήφισε και η ελληνική κυβέρνηση. Αποκλειστικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και γιατί δεν έκανε τόσο καιρό τις απαιτούμενες ενέργειες, έτσι ώστε οι παραγωγοί να πληρωθούν τουλάχιστον για τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, μια και δεν έχουν εισπραχθεί από τον συγκεκριμένο μεταποιητή. Το πρόβλημα αυτό δε θα υπήρχε, αν οι επιδοτήσεις της βιομηχανικής ντομάτας δίνονταν απ' ευθείας στον παραγωγό, όπως ζητά το αγροτικό κίνημα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεταποιητών, που προβλέπει ο κανονισμός που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεταποιητών".

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας:

- Τι ενέργειες θα κάνει και πότε για να δοθούν άμεσα στους δικαιούχους ντοματοπαραγωγούς οι επιδοτήσεις, καθώς επίσης να πληρωθεί η εμπορική τιμή;- Τι ενέργειες θα κάνει για αλλαγή του κανονισμού, έτσι ώστε οι επιδοτήσεις να δίνονται απευθείας στους ντοματοπαραγωγούς χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεταποιητών;

Σε άθλια κατάσταση τα δικαστήρια της Μυτιλήνης

Το δικαστικό μέγαρο της Μυτιλήνης, ένα κτίριο ηλικίας 70 ετών και χαρακτηριστικό δείγμα της προπολεμικής οικιστικής ακμής του νησιού, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, αφού εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση ή επισκευή.

Το πρόβλημα τέθηκε και στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρο Σκοπελίτη και Αχιλλέα Καταρτζή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Αιγαίου και Οικονομικών. Οι βουλευτές σημειώνουν επίσης ότι το κτίριο, που στεγάζει το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και το Μεταβατικό Εφετείο του Βορείου Αιγαίου, έχει άμεση ανάγκη επισκευών στην κεντρική του θέρμανση, σε ελαιοχρωματισμούς και επιχρίσματα. Κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, έτσι ώστε με τη φθινοπωρινή έναρξη της λειτουργίας του, αυτή να γίνει ομαλά και απρόσκοπτα.

Βοήθεια με ξένα κόλλυβα

Τελικά το υπουργείο Γεωργίας καλεί τους παραγωγούς να πληρώσουν την επισιτιστική βοήθεια 5.000 τόνων ροδακίνων της Ελλάδας στην Αλβανία!

Το υπουργείο είχε αναθέσει στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας την αποστολή αυτής της βοήθειας αφού συμφώνησε τιμή διάθεσης 150 δρχ. το κιλό. Στη συνέχεια όμως μείωσε τη συμφωνηθείσα τιμή στις 135 δρχ. και η Ενωση δεν έφερε αντιρρήσεις γιατί, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της διοίκησής της προς τον υπουργό, "κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προέκυπταν". Συγκεκριμένα, το κόστος μεταφοράς των ροδακίνων ανέρχεται στις 45 δρχ., ενώ το κόστος συσκευασίας, ψυκτικά κλπ. στις 60 δρχ. Το τελικό κόστος δηλαδή μέχρι την παράδοσή του στην Αλβανία ανέρχεται στις 100 - 105 δρχ. το κιλό. Ετσι η τιμή που δίνει τελικά η Ενωση στον παραγωγό δε θα ξεπεράσει τις 30 δρχ., όταν είναι γνωστό ότι το κόστος παραγωγής μόνο ξεπερνάει τις 40 - 45 δρχ.

Τώρα η Ενωση ζητάει από το υπουργείο να αυξήσει την τιμή από 135 στις 150 δρχ. προκειμένου να καλυφθούν τα επιπλέον έξοδα που δημιουργούνται και τα οποία "δεν είχαν εκ των προτέρων προβλεφτεί".

Κανονικά σήμερα η εκδίκαση υποθέσεων

Θα εκδικαστούν κανονικά σήμερα οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Επίσης, θα λειτουργήσει η Γραμματεία του Πρωτοδικείου για την κατάθεση αγωγών, αιτήσεων κλπ. σχετικά με υποθέσεις που παραγράφονται. Προσθήκη και αντίκρουση θα γίνεται από την ερχόμενη Δευτέρα.

ΧΑΡΩΠΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Πνίγεται σε κάθε βροχή

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ωριμο πρόβλημα, που από καιρό ζητάει τη λύση του, αποτελεί η εγκοίτωση και ο εγκιβωτισμός των δύο χειμάρρων που διασχίζουν το Δημοτικό Διαμέρισμα Χαρωπού του Δήμου Σιδηροκάστρου Ν. Σερρών. Το θέμα αυτό έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση: "Σε κάθε βροχόπτωση τεράστιες ποσότητες νερού κατεβαίνουν από τους δύο χειμάρρους, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν αυλές, σπίτια, καταστήματα, αποθήκες κλπ. και να προκαλούνται ανυπολόγιστες καταστροφές και να αποτελεί ευτύχημα που δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα που απασχολεί το Χαρωπό και τους κατοίκους του μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί με αντιπλημμυρικά έργα, που απαιτείται να γίνουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Το Δασαρχείο Σιδηροκάστρου διαθέτει αξιόλογους δασολόγους και είναι σε θέση να συντάξει τη μελέτη, αλλά και να αναλάβει και την εκτέλεση του έργου. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να λάβει σχετική εντολή από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίαςτι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να προχωρήσει άμεσα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η ανάθεση εντολής στο Δασαρχείο Σιδηροκάστρου για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης και την εκτέλεση του ζωτικής σημασίας έργου για το Χαρωπό και τους κατοίκους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ