ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
... και η θέση του ΚΚΕ

Και για του λόγου το ασφαλές, παραθέτουμε αποσπάσματα της τοποθέτησης του Γερ. Αραβανή, βουλευτή τότε του ΚΚΕ, για την προτεινόμενη τροποποίηση:

"Κανείς δεν μπορούσε να είχε αντίρρηση στο να υπάρχουν και να ισχύουν αυστηρές διατάξεις για πραγματικές ευθύνες των κατασκευαστών και αν θέλετε, να είναι και αμείλικτη η εφαρμογή τους, γιατί εδώ πρόκειται για τη ζωή, για τις περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων...

Εσείς, όμως, με τη διάταξη που φέρνετε τι κάνετε; Παρατείνετε το χρόνο ευθύνης για την παραγραφή πιθανών αδικημάτων από την πλευρά των μελετητών και των κατασκευαστών στην ουσία για μια ολόκληρη ζωή. Και μια σειρά άλλοι παράγοντες, που μπαίνουν στην υπόθεση αντοχής των κατασκευών, που θα έπρεπε να συνυπολογιστούν, δεν υπεισέρχονται καθόλου. Κάνετε αυτή την απλή διάταξη, η οποία όχι μόνο δε δίνει λύση στο πρόβλημα, αλλά δημιουργεί - πιστεύουμε - και σοβαρά προβλήματα.

Παραδείγματος χάρη: Χρόνος ζωής των έργων. Θα υπάρξει; Πόσος θα είναι; Σαράντα, πενήντα, εκατό χρόνια; Δεν μπορεί να μην υπάρχει.

Επίσης, δεν υπάρχει η έννοια της συντήρησης. Είναι άγνωστο τι πρέπει να γίνεται και ποιες ευθύνες προκύπτουν. Ο έλεγχος της ποιότητας των υλικών. Επίσης, ποιοι κατασκευάζουν. Οποιος θέλει;..

Ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα θέματα και εκεί μέσα και η ευθύνη των μελετητών και των κατασκευαστών, εσείς φέρνετε αυτή τη διάταξη, η οποία νομίζουμε ότι δεν απαντάει στο πρόβλημα.

Ζητούμε να αποσυρθεί. Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένας διάλογος και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρθει μια διάταξη που πράγματι να είναι σωστή και να βρίσκει τους περισσότερους σύμφωνους - αν και αυτό δεν είναι το ζητούμενο - αλλά κυρίως - και αυτό είναι το ζητούμενο - να είναι πιο πλήρης και πιο σωστή".

Θύματα και θύτες

Αχ οι φτωχοί,

που μάζευαν

δραχμή, δραχμή

το χρήμα,

για ν' αγοράσουν

τελικά

αντί για σπίτι

μνήμα!

Αχ οι φτωχοί,

που δούλευαν

για τ' όνειρο

σα σκλάβοι,

και τους έθαψαν

τελικά

ταγοί

και εργολάβοι!

Αχ οι φτωχοί

που ίδρωναν

για 'να σπιτάκι

χρόνια

και κατοικία

τελικά

αγόρασαν

αιώνια!

Ο οίστρος

Η αλήθεια...

"Ε, λοιπόν, αυτό το άρθρο καταψηφίστηκε, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΚΚΕ και την Πολιτική Ανοιξη. Μαζί τους συμπορεύτηκαν και οι τεχνικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ..." (ακολουθούν τα ονόματα). Αυτά γράφει, στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία" η Ντ. Νταϊλιάνα και αναφέρεται σε μια συζήτηση στη Βουλή, στις 26 Ιούλη 1995, που είχε αντικείμενο μια προτεινόμενη από την κυβέρνηση τροποποίηση του σχετικού, με τις ευθύνες κατασκευαστών, άρθρου του Ποινικού Κώδικα.

Η αλήθεια, όμως, δεν είναι αυτή. Το ΚΚΕ δε διαφώνησε στη Βουλή με τον αυστηρό κολασμό των όποιων ευθυνών προκύπτουν σε κατασκευαστές. Η προτεινόμενη, όμως, από την κυβέρνηση τροποποίηση δεν αντιμετώπιζε το θέμα αυτό, ενώ αντίθετα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα. Γι' αυτό και ζήτησε να αποσυρθεί και να έρθει προς ψήφιση μια διάταξη η οποία θα αντιμετωπίζει σωστά και ολοκληρωμένα το όλο ζήτημα. Προφανώς, όμως, η τότε κυβέρνηση, μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής, ήθελαν να προχωρήσουν σε κάποια μέτρα εντυπωσιασμού - ήταν πρόσφατος ο μεγάλος σεισμός του Αιγίου - και δεν έκανε δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ.

Αυτή είναι η αλήθεια και ελπίζουμε το λάθος της συναδέλφισσας, να οφείλεται σε λόγους άγνοιας και όχι φτηνής εντυπωσιοθηρίας. Αραγε, Θα υπάρξει επανόρθωση;

... και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Είναι φανερό, ότι σοβαρές ευθύνες, για την αναβίωση των "γιορτών μίσους" και το ξεθάρρεμα των "χουντοχιτλερικών", έχει η κυβέρνηση και η πολιτική της. Η δική της ανοχή άνοιξε "διόδους" για να βγουν από τους "τάφους" τους οι "μούμιες" του Eμφυλίου και από το "καβούκι" τους τα απριλιανά "χουντο- φαντάσματα". Η κυβέρνηση επιτρέπει - ανεχόμενη τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων - το πισωγύρισμα στις καταδικασμένες εποχές, όταν χώριζαν τον ελληνικό λαό σε "εθνικόφρονες" και "μιάσματα", αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες.

Βεβαίως, η επιχείρηση αντιστροφής της ιστορικής πραγματικότητας του εμφυλίου πολέμου και του δίκαιου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπως και αυτή, της δημιουργίας κλίματος τρομοκράτησης και ανωμαλίας, από τους χουντοχιτλερικούς, δε θα περάσουν. "Εχουν γνώση οι φύλακες" - οι κομμουνιστές δε "χαμπαριάζουν" από τέτοια - και ο δημοκρατικός λαός της χώρας μας θα βάλει το "παρελθόν" στη θέση του και, ταυτόχρονα, θα "τιμωρήσει" τους κυβερνώντες, που, εκόντες - άκοντες, ανοίγουν τους "ασκούς του Αιόλου"...

... οι "χρυσαυγίτες" με τη "σβάστικα"...

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, που οι "βρικόλακες" του Εμφυλίου προκαλούσαν στα Τρίκαλα, τα "καλόπαιδα" της ακροδεξιάς οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" είχαν στήσει "χουντογλέντι" στους Γόννους της Λάρισας. Στην ψησταριά γνωστού ακροδεξιού κατοίκου του χωριού, μαζεύτηκαν 25 - 30 χουντικά αποβράσματα από διάφορες περιοχές της χώρας και "γλεντούσαν" με εμφυλιοπολεμικά και χουντικά άσματα και με πυροβολισμούς στον αέρα, προκαλώντας τα πατριωτικά και δημοκρατικά αισθήματα των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, δείχνοντας την καταβολή τους, ύψωσαν στον πλάτανο της πλατείας του χωριού, δίπλα στη γαλανόλευκη, τη χιτλερική "σβάστικα"!

Κι όμως, παρ' όλ' αυτά, το τοπικό αστυνομικό τμήμα δηλώνει πως "ουδέν επέπεσε στην αντίληψή τους". Και, μάλιστα, παρότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας ερευνά, ήδη, την υπόθεση...

Οι "βρικόλακες" του εμφυλίου...

Ανατριχιαστικά ουρλιαχτά "βρικολάκων" ακούστηκαν στα Τρίκαλα. Το τοπικό παράρτημα της διαβόητης "Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού" διοργάνωσε "γιορτή μίσους", με αφορμή τα 50 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, για να "τιμήσει" τους στρατιωτικούς που έπεσαν στο Βίτσι και στο Γράμμο, πολεμώντας εναντίον των λαϊκών αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού. Κι εκεί, οι κρωγμοί της μισαλλοδοξίας και του αντικομμουνισμού μόλυναν την ατμόσφαιρα.

Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ κατήγγειλε με ανακοίνωσή της την αναβίωση των "γιορτών μίσους", επισήμανε την ανοχή της κυβέρνησης και κάλεσε το δημοκρατικό λαό του νομού να απομονώσει τα "υπολείμματα του παρελθόντος", ζητώντας, ταυτόχρονα, από τ' άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσουν τέτοιες εκδηλώσεις.

Και η "Ενωση των βρικολάκων" απάντησε με μια κατάπτυστη και προκλητική ανακοίνωση, στην οποία εξαπολύει χυδαίες κατηγορίες κατά του ΚΚΕ και ισχυρίζεται πως "η ιστορία του τόπου μας γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στο Βίτσι και στο Γράμμο"...

ΟΝΕ και ας γίνουν όλα τσιμέντο!

Μόνο ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση, που σκέφτεται ποιες επιπτώσεις θα έχουν τα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην πορεία ένταξης στην ΟΝΕ, θα εξάγγελνε τέτοια μέτρα - εμπαιγμό. "Το πλήγμα του σεισμού δεν πρόκειται να επηρεάσει την καλή πορεία της οικονομίας και την προσπάθεια για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ", ήταν η διαβεβαίωση που έσπευσε να δώσει ο Κ. Σημίτης μαζί με την εξαγγελία της δέσμης των 10 μέτρων. Με άλλα λόγια, η βοήθεια και τα χρήματα που θα διοχετευτούν προς τις πληγείσες εργατογειτονιές του Λεκανοπεδίου περνάνε μέσα από την "πρέσα" της ΟΝΕ. Δηλαδή, ο "εθνικός στόχος" της πλουτοκρατίας να επιτευχθεί και ας είναι η πρωτεύουσά της - και όχι μόνο - ένας σωρός ερειπίων, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Μετά από αυτό, εύκολα μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί το ύψος της "έκτακτης βοήθειας" ήταν στο ύψος του φιλοδωρήματος των 200.000 ανά οικογένεια! Αυτή η ταρίφα των 200.000 δίνεται χρόνια τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις καταστροφών (φωτιές, πλημμύρες), χωρίς να παίρνει την παραμικρή... τιμαριθμική αναπροσαρμογή! Αν αυτή η έκτακτη βοήθεια ήταν 1 ή 2 ή και περισσότερα εκατομμύρια θα έπεφτε έξω ο στόχος της ΟΝΕ; Ας πάρει κάτι και από τις τράπεζες που μόνο το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη τους ξεπέρασαν τα 600 δισ. δρχ. και θα βγάλουν άλλα τόσα μέχρι το τέλος του χρόνου!

Υ.Γ. Αλήθεια, πόσες μέρες περνούν οι δικές τους οικογένειες με 200.000 δρχ.;

... για μια συζήτηση στη Βουλή...

Ως μια επιπλέον απόδειξη της αλήθειας, να σημειώσουμε, πως η τροποποίηση, που είχε προτείνει τότε η κυβέρνηση, δεν αφορούσε το άρθρο 286, παράγραφο 1 του Ποινικού Κώδικα - το οποίο αναφέρει η συνάδελφος στο άρθρο της - αλλά την παράγραφο 2, που αφορά το χρόνο επέλευσης της παραγραφής ανάλογων αδικημάτων. Σύμφωνα με την πρόταση, "η παραγραφή της άνω πράξεως αρχίζει από την ημέρα της επέλευσης του αποτελέσματος της παραβίασης" και όχι από τη στιγμή τέλεσής της, όπως οριζόταν μέχρι τότε. Και για να το πούμε απλά. Μέχρι το 1995, ο χρόνος παραγραφής ενός σχετικού αδικήματος ξεκινούσε από τη στιγμή που αυτό γινόταν. Οταν, δηλαδή, ο κατασκευαστής παραβίαζε τους σχετικούς κανόνες. Η τροποποίηση άλλαξε την εκκίνηση του χρόνου παραγραφής και τη μετέφερε τη χρονική στιγμή, που συμβαίνει το όποιο αποτέλεσμα, για το οποίο φταίει η παραβίαση, ανεξάρτητα πότε η τελευταία έγινε.

Απάντηση του ΟΣΚ

Να μην γίνει καμία σκυροδέτηση, μέχρι νεοτέρας εντολής, αποφάσισε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι σκυροδετήσεις, που έγιναν την ημέρα του σεισμού και έως τρεις μέρες πριν απ' αυτόν. Αυτό μας πληροφορεί το Γραφείο Τύπου του ΟΣΚ, ως απάντηση σε χτεσινό σχόλιο του"Ρ", που στηριζόταν σε σχετική καταγγελία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Και ναι μεν είναι σωστή η απόφαση του ΟΣΚ, αλλά ορισμένα σημεία της ανακοίνωσής του είναι αδικαιολόγητα προκλητικά. Πρώτον, η καταγγελία δεν είναι ανυπόστατη. Σημειώναμε, μάλιστα, στο προχθεσινό σχόλιο, πως τα στοιχεία του εργολάβου βρίσκονται στη διάθεση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Δεύτερο, δεν έγραφε το σχόλιο, πως ο ΟΣΚ πιέζει εργολήπτη να προχωρήσει σε σκυροδέτηση σχολικού συγκροτήματος, δυο μέρες μετά το σεισμό. Γράφαμε, αντίθετα, για πιέσεις στον εργολάβο, που δε γνωρίζουμε αν ασκούνται από τον ΟΣΚ ή τον εργολήπτη. Τρίτον, το σχόλιο δεν είχε την παραμικρή αιχμή, για τους εργαζόμενους στον ΟΣΚ και προκαλεί εύλογη απορία η προσπάθεια της ανακοίνωσης να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τον "Ρ".

Τέλος, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε, πως η ανακοίνωση του ΟΣΚ μιλάει για την απόφαση του ΟΣΚ, αλλά δεν παίρνει καμία ευθύνη για τους εργολήπτες των σχετικών έργων. Γιατί;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ