ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ηρθε η ώρα για τα θεμέλια ενός ισχυρού λαϊκού Μετώπου

Πρωτοφανείς σε μαζικότητα και νεανικό παλμό ήταν οι εκδηλώσεις, στα πλαίσια του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα

Στη Λάρισα,όπου οι εκδηλώσεις διήρκεσαν τρεις μέρες, ο χώρος του Αλκαζάρ αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει τους επισκέπτες του, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές των εκδηλώσεων να σκέφτονται πώς θα λύσουν του χρόνου κι αυτό το "πρόβλημα". Χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι στην ηλικία Λαρισαίοι, από την πόλη, τις επαρχίες και τα χωριά του νομού έφτασαν εκεί, ερχόμενοι σ' επαφή με τους κομμουνιστές. Ακουσαν τις θέσεις του Κόμματος από τις ομιλίες του Δ. Γόντικα,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γ. Χαρίτου,μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ. Συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ΝΑΤΟ, τις επεμβάσεις του στα Βαλκάνια και το στρατηγείο του, μαζί με τους Χρ. Χαλκιά,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Μπαλασούλη,πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και Φ. Κουτούφη,μέλος του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, καθώς και για την Παιδεία, με τους Γ. Παπανίκο,μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, Β. Ζωγράφο,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών και Στ. Μπάρπα,μέλος του Τομεακού Γραφείου Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ. Πλούσιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή 11 ερασιτεχνικών μουσικών συγκροτημάτων κι ενός χορευτικού και με τις συναυλίες του Μ. Πασχαλίδη και των Μαχαιρίτσα - Τσακνή.

Στα Τρίκαλα,όπου η συμμετοχή των νέων το Σαββατοκύριακο στο πάρκο Ματσοπούλου, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ομιλητές ήταν ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ανδρ. Φραγγιάς,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη συζήτηση για την Παιδεία αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν πολλά μουσικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα, ενώ την προσοχή μικρών και μεγάλων συγκέντρωσε η παράσταση Καραγκιόζη από τον καραγκιοζοπαίχτη Ν. Τζίκα.

Στην Καρδίτσα,το διήμερο των εκδηλώσεων έγινε στο αθλητικό πάρκο, με μαζική συμμετοχή της νεολαίας. Ομιλητές ήταν ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Π. Βακαλόπουλος,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ στη συζήτηση για την Παιδεία συμμετείχαν η Ελ. Κουτούπα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σερ. Τσιώνας από το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και η Αθ. Αγραφιώτη από το μαθητικό κίνημα. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική από ρεμπέτικα και λαϊκά συγκροτήματα, χορούς από το συγκρότημα του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, παράσταση από τον καραγκιοζοπαίχτη Μ. Χάρμπα και συναυλία από τον αγαπημένο της νεολαίας τραγουδιστή Μ. Πασχαλίδη.

Στην τύχη τους θα εγκαταλειφθούν οι σεισμόπληκτοι

Παίρνοντας το λόγο στο κατάμεστο ΑΛΚΑΖΑΡ, στη Λάρισα, και αναφερόμενος μεταξύ των άλλων στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το σεισμό στην Αθήνα, ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε τα παρακάτω:

"Αν οι δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένοι από τους σεισμούς, και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, συμβιβαστούν με τις μικροπαροχές που τους έδωσε η κυβέρνηση σημαίνει εκτός των άλλων ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και στο κύριο ζήτημα: Τη δημιουργία των απαραίτητων έργων υποδομής που θα θωρακίζουν τις πιο επικίνδυνες ζώνες της χώρας από τις συνέπειες των σεισμών. Σημαίνει επανάληψη των ίδιων φαινομένων σε επόμενους σεισμούς.

Σήμερα, η επιστήμη και η τεχνική προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για τη λύση αυτού του ζητήματος.

Αλλά πολιτική σε αυτή την κατεύθυνση σημαίνει να διατεθούν σημαντικά κονδύλια. Τέτοια όμως πρόθεση δεν υπάρχει στην κυβέρνηση. Ούτε η ΕΕ επιτρέπει τον αναπροσανατολισμό κονδυλίων για έναν τέτοιο σκοπό.

Η προστασία βλέπετε της ζωής και της περιουσίας της φτωχολογιάς δεν αποδίδει κέρδη.

Βιάστηκε μάλιστα η κυβέρνηση για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις από την ολιγαρχία και δήλωσε ξετσίπωτα ότι οι σεισμοί δεν πρόκειται να εμποδίσουν την πορεία προς την ΟΝΕ.

Τι σημαίνει μια τέτοια προειδοποίηση, είναι καθαρό: Οι σεισμόπληκτοι θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους για να ξαναστήσουν το νοικοκυριό τους.

Αλλά η υπόθεση έχει και συνέχεια. Οι αετονύχηδες της κυβέρνησης είναι έτοιμοι να εμπορευτούν την αγωνία και την ανασφάλεια του κόσμου. Είναι έτοιμοι να ανοίξουν μια ακόμα τρύπα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και να αυξήσουν τον πλούτο τους οι άρπαγες. Εχουν έτοιμο σχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών. Θα μας το πλασάρουν και αυτό το μέτρο ως την τελευταία λέξη του εκσυγχρονισμού και της φροντίδας για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη".

"Θα έχετε παρατηρήσει", τόνισε στη συνέχεια ο ομιλητής, "με την ευκαιρία, ότι όσο πιο επιθετικός γίνεται ο ιμπεριαλισμός και το μεγάλο κεφάλαιο, τόσο πιο πολύ μιλούνε για ανθρώπινα δικαιώματα, για τις καθημερινές ανάγκες του πολίτη, για την ασφάλεια των πολιτών και δε συμμαζεύεται.

Δεν το κάνουν τυχαία. Το κάνουν για να καλύπτουν με προπέτασμα καπνού τις βρώμικες επιχειρήσεις τους, όπως έκαναν πρόσφατα με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Για να δικαιολογούν την αύξηση της στρατοκρατίας και των κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι στους λαούς και τα λαϊκά κινήματα.

Το κάνουν όμως και για έναν άλλο ακόμα σκοπό.

Για να μετατρέψουν κάθε κοινωνική ανάγκη σε πηγή κέρδους. Δεν υπάρχει πια τομέας της ζωής του ανθρώπου, από τη στιγμή που θα γεννηθεί ώσπου να πεθάνει, που να μην είναι στο στόχαστρο των πολυεθνικών και της κερδοσκοπίας".

Η ώρα της κοινής προσπάθειας

"Το μεγάλο σήμερα ζητούμενο", τόνισε παρακάτω ο Δ. Γόντικας, "είναι πώς θα αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Εδώ κρίνεται σήμερα το ΚΚΕ.

Η ΚΕ του Κόμματος έχει συναίσθηση αυτής της ευθύνης και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Το ΚΚΕ είναι και έτοιμο και έμπειρο να αναλάβει το βάρος της ευθύνης και του αγώνα σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Καλούμε όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους κνίτες και τις κνίτισσες, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι δίπλα μας, κοντά μας, υπάρχουν πάρα πολλοί που συμμερίζονται πολλές από τις ανησυχίες μας και τις σκέψεις μας χωρίς να συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ.

Συναντηθήκαμε σε πολλούς αγώνες.

Ηρθε η ώρα της κοινής προσπάθειας, της αμοιβαίας εγκατάλειψης των όποιων ενστάσεων και προκαταλήψεων. Ηρθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε έναν κοινό αγώνα αντίστασης και αντεπίθεσης με γενικότερους πολιτικούς στόχους.

Ηρθε η ώρα να βάλουμε τα θεμέλια ενός ισχυρού λαϊκού Μετώπου, για να ξεκινήσει ο αγώνας των μεγάλων αλλαγών, με πρώτο στόχο την ανάδειξη μιας λαϊκής κυβέρνησης που μαζί με το λαό θα ολοκληρώσει την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και θα εγκαινιάσει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας".

Στην Καβάλα της ανεργίας

Στην Καβάλα την πόλη της ανεργίας, στην πόλη όπου όλο το προηγούμενο διάστημα εργάτες, μαθητές, υπάλληλοι έφτιαξαν κοινό μέτωπο και ανηφόρισαν μαζί στον δρόμο του αγώνα διεκδικώντας μόρφωση και δουλειά για όλους, κορυφώθηκαν με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Κυριακής, οι διήμερες εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Για άλλη μια φορά οι νεολαίοι της πόλης, μαθητές και εργαζόμενοι, οι νεολαίοι που αντάμωσαν με τους Κνίτες και τις Κνίτισσες στους δρόμους του αγώνα, οι νέοι που δεν έσκυψαν το κεφάλι, που δε δέχτηκαν να θυσιάσουν τα δικαιώματα και το μέλλον τους, αλλά επέλεξαν το δρόμο της πάλης, της αντίστασης και της αντεπίθεσης υπερασπίζοντας το βασικό τους δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, βρέθηκαν στις εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", δηλώνοντας την απαρχή των νέων αγώνων που τώρα ξεκινούν στο χώρο της παιδείας και της εργασίας. Προειδοποιώντας την κυβέρνηση και όλους τους εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου που καταρρακώνουν τα δικαιώματά τους, για ένα θερμό φθινόπωρο και έναν ακόμα θερμότερο χειμώνα.

Κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων αποτέλεσαν οι ομιλίες του Λάζαρου Μπαμπά,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, το βράδυ του Σαββάτου, και της Σούλας Βλησίδου,μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Λ. Μπαμπάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της παιδείας, της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά και στην πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της ανεργίας, ενώ η ομιλία της Σ. Βλησίδου άναψε τη συζήτηση γύρω από την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου.

Νεανικές, κόκκινες "συνοικίες των ονείρων"

ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΚΝΕ στη Θεσσαλία. Εκδηλώσεις στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα. Οι νέοι κομμουνιστές είχαν ρίξει το σύνθημα: "Πάμε σαν άλλοτε". Στο κάλεσμα, άπαντες παρόντες. Οι "γαβριάδες" των μαθητικών κινητοποιήσεων, μαζί με τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Οι μαχητές των διαδηλώσεων κατά του ΝΑΤΟ. Οι νεολαίοι αγρότες των μπλόκων. Οι νέοι αγωνιστές της ζωής που εργάζονται στα μηχανουργεία, στα εργοτάξια, στα μαγαζιά. Οι ερασιτέχνες της γνήσιας πολιτιστικής δημιουργίας. Και οι θεσσαλικές νύχτες φωτίστηκαν από τη νεανική φλόγα. Ντύθηκαν στα κόκκινα. Μαγικές κι ονειρεμένες.

ΕΔΩ, συναντιούνται οι νέοι του αγώνα για μόρφωση, δουλιά, πολιτισμό, ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία. Οι "προικιωμένοι" με την αγωνιστική κληρονομιά των πατεράδων τους, "παντρεμένοι" με τους "απροίκιωτους", αρχίζουν το "ταξίδι του μέλιτος", με προορισμό την ευτυχία του μέλλοντος. Για όλους αυτούς τους νέους αγωνιστές της ζωής οι αξίες συνδέονται με τα όνειρα, υλοποιούνται με τη συλλογική δράση, ακολουθούν τη διαδρομή της ιστορίας και δε σταματούν στα Χρηματιστήρια του τζόγου, δεν αλλοιώνονται στη μιζέρια του ατομικού βολέματος. Η μόρφωση απαίτηση, ως εφόδιο για κοινωνική προσφορά. Η δουλιά δικαίωμα, ως εργαλείο για δημιουργική ζωή. Ο πολιτισμός έκφραση, ως στοιχείο για ανθρώπινη διαφοροποίηση στη φύση. Η ειρήνη αξίωση, ως επένδυση στο σήμερα για κέρδος στο αύριο. Η εθνική ανεξαρτησία πόθος, ως σημαία για την εθνική υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ στις θεσσαλικές νεανικές, κόκκινες "συνοικίες των ονείρων" και οι "παλιοί". Οι αγωνιστές της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, της Νεολαίας Λαμπράκη και της γενιάς του Πολυτεχνείου. Να βλέπουν τους απογόνους και να περηφανεύονται. Το "άμμες δε γ' εσσόμεθα πολλώ κάρρονες", υπόσχεση που δόθηκε και κρατείται. Στο αγωνιώδες ερώτημα αν "τούτη η γενιά θα πετύχει πολύ περισσότερα, ώστε, μαζί με τα δικά της, θα πάρουν και τα δικά μας όνειρα εκδίκηση", που θέτουν οι προηγούμενοι, απαντούν με βεβαιότητα οι τωρινοί: "Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη... Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό". Θα κρατήσουν κι αυτή την υπόσχεση...

Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ