ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
... Αλλος ένας αεροπορικός βομβαρδισμός

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΪΡΟ.-

Τα γνωστά πλήγματα σε ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες πέτυχαν, χθες, αμερικανικά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια περιπολίας ρουτίνας πάνω από τη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο βόρειο Ιράκ. Οπως ανακοινώθηκε, λακωνικά, από την ευρωπαϊκή διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, στη Στουτγκάρδη, τα αμερικανικά αεροσκάφη, όπως "συνήθως", "δέχτηκαν τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας και απάντησαν από αμυντική θέση" καταφέρνοντας πλήγματα νοτίως και βορειοδυτικώς της Μοσούλης και επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδωσε, χθες, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία 26 άτομα εκτελέστηκαν στις αρχές Αυγούστου από το ιρακινό καθεστώς. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εκτελεσθέντες ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, της Βαγδάτης, και κατηγορούνταν για "τρομοκρατικές πράξεις κατά των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού". Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι τις τελευταίες βδομάδες, είναι καθημερινές οι βίαιες συγκρούσεις στρατού και πολιτών που αντιτίθενται στο αυταρχικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Προσπάθεια ομοψυχίας

Αρχισε, χθες, στο Κάιρο η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα την ενίσχυση των δεσμών του αραβικού κόσμου, με την επίσημη συμμετοχή του Ιράκ, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, το 1990. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Σάχαφ, στην ομιλία του, απηύθυνε έκκληση για "αδελφοσύνη και ομοψυχία" ανάμεσα στα αραβικά κράτη και κατηγόρησε, χρησιμοποιώντας όμως χαμηλούς τόνους, τα 21 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου επειδή τον περασμένο Γενάρη δεν καταδίκασαν κατηγορηματικά την παράταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας δήλωναν ότι δεν προτίθενται να εκφράσουν αντίρρηση σε ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ. Οι Αμρ Μούσα και Πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ χαρακτήρισαν "δίκαιο" το αίτημα του Ιράκ και μάλιστα εκτίμησαν ότι αναλόγως θετική στάση θα τηρήσει και το Κουβέιτ.

ΡΩΣΙΑ
Νέα έκρηξη βόμβας σε πολυκατοικία

Τουλάχιστον 34 οι νεκροί, ενώ υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να ανασυρθούν επιζώντες από τα ερείπια

ΜΟΣΧΑ.-

Νέα έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε χτες σε προάστιο της Μόσχας, κατέστρεψε ολοσχερώς επταώροφη πολυκατοικία (64 διαμερίσματα - 120 ένοικοι). Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τουλάχιστον 34 νεκρούς και 9 τραυματίες, δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Περιστατικών, Σεργκέι Σοϊγκού, και χαρακτήρισε τους δράστες "μη ανθρώπινα όντα". Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, έχουν τραυματιστεί και ένοικοι διαμερισμάτων σε γειτονικές οικοδομές, ενώ μηδαμινές σχεδόν είναι οι ελπίδες να ανασυρθούν επιζώντες από τα ερείπια της πολυκατοικίας.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΠΥΑ) Αλεξάντρ Ζντάνοβιτς τόνισε ότι η έκρηξη αποτελεί άλλη μια "τρομοκρατική πράξη". Και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν από το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας απέδωσε σε "τρομοκρατική ενέργεια" την έκρηξη και χαρακτήρισε τους δράστες "λυσσασμένα κτήνη". Ο Πούτιν, που παρακολουθούσε τη σύνοδο του APEC στο Οκλαντ, επέστρεψε εσπευσμένα στη Μόσχα. Οι ρωσικές αρχές θεωρούν υπεύθυνους για τις εκρήξεις στη Μόσχα και στο Νταγκεστάν τους Τσετσένους αυτονομιστές. Τη βομβιστική επίθεση καταδίκασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, που επισκέπτεται τη Μόσχα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια "τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο αθώους ανθρώπους".

Η αστυνομία αναζητεί τον Καυκάσιο Μουχίτ Λαϊπάνοφ, 35 ετών, που θεωρείται ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση και διατηρούσε κατάστημα επίπλων στο ισόγειο της πολυκατοικίας, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της αστυνομίας της Μόσχας Βλαντίμιρ Βερτσκόφ. Σύμφωνα με το διοικητή της Αστυνομίας της Μόσχας στρατηγό Νικολάι Κουλικόφ, ο Λαϊπάνοφ είναι μέλος τρομοκρατικής ομάδας που ευθύνεται για τις δύο προηγούμενες εκρήξεις στη Μόσχα και το Νταγκεστάν, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 150 ανθρώπων, και ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες για το πρόσωπο αυτό.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία προχώρησε σήμερα το πρωί στην εκκένωση της περιοχής γύρω από την πολυκατοικία που καταστράφηκε από έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα, καθώς εντοπίστηκαν ποσότητες εκρηκτικών σε ένα γειτονικό σχολείο και σε ένα άλλο κτίριο. Η Αστυνομία ανακάλυψε ύποπτα πακέτα στο σχολείο και σε μια άλλη γειτονική πολυκατοικία και εκκένωσε προληπτικά όλη την περιοχή.

Από την άλλη μεριά, ο Τσετσένος αυτονομιστής ισλαμιστής Σαμίλ Μπασάγεφ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό πρακτορείο από το Γκρόζνι, απέκρουσε τις κατηγορίες των ρωσικών αρχών ότι πίσω από το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων στη Μόσχα, αλλά και το Νταγκεστάν βρίσκονται οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες.

Εκκληση Γιέλτσιν

Ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε χτες ότι "οι τρομοκράτες κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στο ρωσικό λαό". "Ζούμε σε μια κατάσταση αυξανόμενης τρομοκρατικής απειλής", είπε ο Γιέλτσιν από την τηλεόραση και απηύθυνε έκκληση "να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας και του κράτους για να αγωνιστούν κατά του εσωτερικού εχθρού". "Κύριος στόχος των συμμοριών αυτών είναι να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να σπείρουν τον πανικό. Είμαι σίγουρος ότι δε θα ζήσουν για να το δουν αυτό. Η καλύτερη απάντηση στους τρομοκράτες είναι η επαγρύπνηση και η ηρεμία", τόνισε. "Σήμερα εξαρτάται από τον καθένα από σας πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας ενάντια σ' αυτό το κακό. Οι αρχές θα απαντήσουν στην πρόκληση των συμμοριών με τον κατάλληλο, σκληρό, άμεσο και αποφασιστικό τρόπο", υπογράμμισε ο Γιέλτσιν. "Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να παραμείνει μόνο έργο της αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών. Η κατάσταση μας δείχνει την επιτακτική ανάγκη να επιδείξουμε ισχυρή θέληση και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σ' αυτή την τρομερή απειλή", κατέληξε ο Γιέλτσιν. Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, διέταξε τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις, τους πυρηνικούς σταθμούς και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρωσίας μετά τη νέα τρομοκρατική βομβιστική επίθεση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχόμενες και "ταπεινωτικές" ήττες για το SPD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-

Ενας ακόμα εκλογικός θρίαμβος για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Μία ακόμα τραγωδία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού. Πολλοί αναλυτές που σπεύδουν να ερμηνεύσουν το "συντριπτικό" αποτέλεσμα, μιλούν για "ελεύθερη πτώση" του κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού, εξαιτίας του πακέτου των "οικονομικών μέτρων"...

Πάντως, τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων της Κυριακής, τόσο των τοπικών βουλευτικών εκλογών στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας όσο και των δημοτικών - κοινοτικών εκλογών στο μεγαλύτερο δυτικογερμανικό κρατίδιο και "μητρόπολη" της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία - το σπουδαιότερο Λαντ της Γερμανίας, με 18 εκατ. κατοίκους - επιβεβαιώνουν ότι μετά τα αρχικά "στραπάτσα" των εκλογών της Εσσης τον περασμένο Φλεβάρη και των ευρωεκλογών του Ιούνη, και την κλιμάκωση των απωλειών στις τοπικές βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στο Βραδεμβούργο και το Ζάαρ, το SPD του Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται στη χειρότερη θέση που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί Γερμανός καγκελάριος και μάλιστα πριν καν συμπληρώσει 12 μήνες στην εξουσία!

Στο διά ταύτα, σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα, που εξέδωσε η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, οι σοσιαλδημοκράτες του SPD, που κυβερνούν το κρατίδιο από το 1966, υποχώρησαν από το 42.3% στο 33.9% (- 8.4), και φανερά υποσκελίστηκαν από τους χριστιανοδημοκράτες του CDU, που αύξησαν εντυπωσιακά το ποσοστό τους κατά 10%, περνώντας στο 50.3%. Πτώση, αλλά κατά σαφώς μικρότερο ποσοστό, σημείωσε και το εκλογικό ποσοστό των συνεταίρων στην κυβέρνηση, του κόμματος των Πρασίνων, που έπεσε στο 7.3% (- 2.9). Οσον αφορά το έτερο σημαντικό κόμμα της αντιπολίτευσης, τους φιλελευθέρους (FDP), το ποσοστό του βελτιώθηκε σχετικά, από 3.8% σε 4.3%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστά ανάξια λόγου, κυρίως η ακροδεξιά (0,4) και το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), που στην πρώτη τους κάθοδο στις εκλογές συγκέντρωσαν συνολικά 0.8%, αλλά με τα ποσοστά τους να ξεπερνούν το 3% σε ορισμένες από τις πόλεις της βιομηχανικής λεκάνης της Ρουρ.

Οσο για τις τοπικές βουλευτικές εκλογές της Θουριγγίας, οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Μπέρναντ Φόγκελ πήραν επί της ουσίας εν λευκώ εξουσιοδότηση να κυβερνήσουν μόνοι τους, συγκεντρώνοντας - βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων - πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ το SPD συρρικνώθηκε δραματικά σε ένα ποσοστό του 20% χάνοντας ενδεχομένως τη δεύτερη θέση από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) που αύξησε τη δύναμή του από 16,6% (το 1994) σε ένα ποσοστό άνω του 21%. Παράλληλα, πράσινοι και φιλελεύθεροι (FDP) συνετρίβησαν με ποσοστά 1 - 2%, ενώ η ακροδεξιά Γερμανική Λαϊκή Ενωση (DVU) πέτυχε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από τα δυο αυτά κόμματα, αλλά απέτυχε να περάσει το πλαφόν του 5%.

Πυροσβέστες ψάχνουν για επιζώντες μέσα στα ερείπια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ