Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα έκρηξη βόμβας σε πολυκατοικία

Τουλάχιστον 34 οι νεκροί, ενώ υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να ανασυρθούν επιζώντες από τα ερείπια

ΜΟΣΧΑ.-

Νέα έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε χτες σε προάστιο της Μόσχας, κατέστρεψε ολοσχερώς επταώροφη πολυκατοικία (64 διαμερίσματα - 120 ένοικοι). Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τουλάχιστον 34 νεκρούς και 9 τραυματίες, δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Περιστατικών, Σεργκέι Σοϊγκού, και χαρακτήρισε τους δράστες "μη ανθρώπινα όντα". Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, έχουν τραυματιστεί και ένοικοι διαμερισμάτων σε γειτονικές οικοδομές, ενώ μηδαμινές σχεδόν είναι οι ελπίδες να ανασυρθούν επιζώντες από τα ερείπια της πολυκατοικίας.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΠΥΑ) Αλεξάντρ Ζντάνοβιτς τόνισε ότι η έκρηξη αποτελεί άλλη μια "τρομοκρατική πράξη". Και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν από το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας απέδωσε σε "τρομοκρατική ενέργεια" την έκρηξη και χαρακτήρισε τους δράστες "λυσσασμένα κτήνη". Ο Πούτιν, που παρακολουθούσε τη σύνοδο του APEC στο Οκλαντ, επέστρεψε εσπευσμένα στη Μόσχα. Οι ρωσικές αρχές θεωρούν υπεύθυνους για τις εκρήξεις στη Μόσχα και στο Νταγκεστάν τους Τσετσένους αυτονομιστές. Τη βομβιστική επίθεση καταδίκασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, που επισκέπτεται τη Μόσχα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια "τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο αθώους ανθρώπους".

Η αστυνομία αναζητεί τον Καυκάσιο Μουχίτ Λαϊπάνοφ, 35 ετών, που θεωρείται ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση και διατηρούσε κατάστημα επίπλων στο ισόγειο της πολυκατοικίας, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της αστυνομίας της Μόσχας Βλαντίμιρ Βερτσκόφ. Σύμφωνα με το διοικητή της Αστυνομίας της Μόσχας στρατηγό Νικολάι Κουλικόφ, ο Λαϊπάνοφ είναι μέλος τρομοκρατικής ομάδας που ευθύνεται για τις δύο προηγούμενες εκρήξεις στη Μόσχα και το Νταγκεστάν, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 150 ανθρώπων, και ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες για το πρόσωπο αυτό.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία προχώρησε σήμερα το πρωί στην εκκένωση της περιοχής γύρω από την πολυκατοικία που καταστράφηκε από έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα, καθώς εντοπίστηκαν ποσότητες εκρηκτικών σε ένα γειτονικό σχολείο και σε ένα άλλο κτίριο. Η Αστυνομία ανακάλυψε ύποπτα πακέτα στο σχολείο και σε μια άλλη γειτονική πολυκατοικία και εκκένωσε προληπτικά όλη την περιοχή.

Από την άλλη μεριά, ο Τσετσένος αυτονομιστής ισλαμιστής Σαμίλ Μπασάγεφ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό πρακτορείο από το Γκρόζνι, απέκρουσε τις κατηγορίες των ρωσικών αρχών ότι πίσω από το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων στη Μόσχα, αλλά και το Νταγκεστάν βρίσκονται οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες.

Εκκληση Γιέλτσιν

Ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε χτες ότι "οι τρομοκράτες κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στο ρωσικό λαό". "Ζούμε σε μια κατάσταση αυξανόμενης τρομοκρατικής απειλής", είπε ο Γιέλτσιν από την τηλεόραση και απηύθυνε έκκληση "να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας και του κράτους για να αγωνιστούν κατά του εσωτερικού εχθρού". "Κύριος στόχος των συμμοριών αυτών είναι να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να σπείρουν τον πανικό. Είμαι σίγουρος ότι δε θα ζήσουν για να το δουν αυτό. Η καλύτερη απάντηση στους τρομοκράτες είναι η επαγρύπνηση και η ηρεμία", τόνισε. "Σήμερα εξαρτάται από τον καθένα από σας πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας ενάντια σ' αυτό το κακό. Οι αρχές θα απαντήσουν στην πρόκληση των συμμοριών με τον κατάλληλο, σκληρό, άμεσο και αποφασιστικό τρόπο", υπογράμμισε ο Γιέλτσιν. "Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να παραμείνει μόνο έργο της αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών. Η κατάσταση μας δείχνει την επιτακτική ανάγκη να επιδείξουμε ισχυρή θέληση και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σ' αυτή την τρομερή απειλή", κατέληξε ο Γιέλτσιν. Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, διέταξε τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις, τους πυρηνικούς σταθμούς και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρωσίας μετά τη νέα τρομοκρατική βομβιστική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ