Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχόμενες και "ταπεινωτικές" ήττες για το SPD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-

Ενας ακόμα εκλογικός θρίαμβος για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Μία ακόμα τραγωδία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού. Πολλοί αναλυτές που σπεύδουν να ερμηνεύσουν το "συντριπτικό" αποτέλεσμα, μιλούν για "ελεύθερη πτώση" του κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού, εξαιτίας του πακέτου των "οικονομικών μέτρων"...

Πάντως, τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων της Κυριακής, τόσο των τοπικών βουλευτικών εκλογών στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας όσο και των δημοτικών - κοινοτικών εκλογών στο μεγαλύτερο δυτικογερμανικό κρατίδιο και "μητρόπολη" της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία - το σπουδαιότερο Λαντ της Γερμανίας, με 18 εκατ. κατοίκους - επιβεβαιώνουν ότι μετά τα αρχικά "στραπάτσα" των εκλογών της Εσσης τον περασμένο Φλεβάρη και των ευρωεκλογών του Ιούνη, και την κλιμάκωση των απωλειών στις τοπικές βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στο Βραδεμβούργο και το Ζάαρ, το SPD του Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται στη χειρότερη θέση που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί Γερμανός καγκελάριος και μάλιστα πριν καν συμπληρώσει 12 μήνες στην εξουσία!

Στο διά ταύτα, σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα, που εξέδωσε η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, οι σοσιαλδημοκράτες του SPD, που κυβερνούν το κρατίδιο από το 1966, υποχώρησαν από το 42.3% στο 33.9% (- 8.4), και φανερά υποσκελίστηκαν από τους χριστιανοδημοκράτες του CDU, που αύξησαν εντυπωσιακά το ποσοστό τους κατά 10%, περνώντας στο 50.3%. Πτώση, αλλά κατά σαφώς μικρότερο ποσοστό, σημείωσε και το εκλογικό ποσοστό των συνεταίρων στην κυβέρνηση, του κόμματος των Πρασίνων, που έπεσε στο 7.3% (- 2.9). Οσον αφορά το έτερο σημαντικό κόμμα της αντιπολίτευσης, τους φιλελευθέρους (FDP), το ποσοστό του βελτιώθηκε σχετικά, από 3.8% σε 4.3%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστά ανάξια λόγου, κυρίως η ακροδεξιά (0,4) και το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), που στην πρώτη τους κάθοδο στις εκλογές συγκέντρωσαν συνολικά 0.8%, αλλά με τα ποσοστά τους να ξεπερνούν το 3% σε ορισμένες από τις πόλεις της βιομηχανικής λεκάνης της Ρουρ.

Οσο για τις τοπικές βουλευτικές εκλογές της Θουριγγίας, οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Μπέρναντ Φόγκελ πήραν επί της ουσίας εν λευκώ εξουσιοδότηση να κυβερνήσουν μόνοι τους, συγκεντρώνοντας - βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων - πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ το SPD συρρικνώθηκε δραματικά σε ένα ποσοστό του 20% χάνοντας ενδεχομένως τη δεύτερη θέση από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) που αύξησε τη δύναμή του από 16,6% (το 1994) σε ένα ποσοστό άνω του 21%. Παράλληλα, πράσινοι και φιλελεύθεροι (FDP) συνετρίβησαν με ποσοστά 1 - 2%, ενώ η ακροδεξιά Γερμανική Λαϊκή Ενωση (DVU) πέτυχε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από τα δυο αυτά κόμματα, αλλά απέτυχε να περάσει το πλαφόν του 5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ