Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισαν οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς

ΜΠΕΪΤ ΕΛ - ΒΗΡΥΤΟΣ

Με μία επίσημη τελετή επρόκειτο να αρχίσουν, χθες το απόγευμα, οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός παρέδιδε στην Παλαιστινιακή Αρχή τους διοικητικούς φακέλους των περιοχών της Δυτικής Οχθης που περιήλθαν υπό παλαιστινιακή κυριαρχία την Παρασκευή, κρατώντας, όμως, πάντα τον πλήρη έλεγχο όλων των ζητημάτων ασφαλείας.

Σε αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής παρέδωσαν, χθες, οι διοικητές της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης της Δυτικής Οχθης, τους φακέλους που αφορούν 16 ξεχωριστούς τομείς δραστηριοτήτων στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο 7% που μεταβιβάστηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή, την περασμένη Παρασκευή. Οι τομείς αυτοί αφορούν τόσο τη διοίκηση της αραιοκατοικημένης περιοχής των 400 τετραγωνικών χλμ. όσο και ζητήματα αρχαιολογικών μνημείων, θρησκευτικών τόπων, οδικού δικτύου και τουρισμού. Παράλληλα, το Ισραήλ άρχισε, από χθες, την οικοδόμηση ασφαλούς οδικού περάσματος για τους Παλαιστινίους ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί προς λειτουργία την 1η Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, αργά χθες το απόγευμα, επρόκειτο να συναντηθούν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου ν' αρχίσει ο πρώτος γύρος των τελικών ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ που ενώνει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία συμφωνίας, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, για τη φύση και τα σύνορα της "παλαιστινιακής οντότητας" (όπως αναφέρεται στα επίσημα κείμενα), για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, για την τύχη των Παλαιστινίων προσφύγων, για το μέλλον των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος εκτίμησε ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο επίτευξης οριστικής συμφωνίας μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα. Επιφυλακτικός, αντίθετα, εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος δήλωσε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει προσχέδιο συμφωνίας μέχρι τον Φεβρουάριο, τότε θα πρέπει, "ίσως, να εγκαταλειφθεί η ιδέα της μίας ολικής τελικής συμφωνίας και να εξεταστεί η πιθανότητα επίτευξης μικρών επιμέρους συμφωνιών", υποσκάπτοντας, με τον τρόπο αυτό, τα συμπεφωνημένα στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Ο Αμπντάλα στο Λίβανο

Με τιμές και λαμπρότητα έγινε δεκτός από τη λιβανική ηγεσία ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα και η σύζυγός του, βασίλισσα Ράνια, οι οποίοι πραγματοποιούν μονοήμερη επίσκεψη στο Λίβανο. Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 30 χρόνια, που Ιορδανός μονάρχης επισκέπτεται τη Βηρυτό. Ο Αμπντάλα είχε συνομιλίες με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαλίμ Χος και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι ενώ επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ. Αν και, επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών, τόσο ο Αμπντάλα όσο και ο Λαχούντ, σε σύντομες δηλώσεις τους, υποστήριξαν ότι στόχος είναι η προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και η σύσφιγξη των δεσμών ανάμεσα στα αραβικά κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ