ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρκετά...

ENTAΞEI, είπαμε ότι ο Εγκέλαδος ενίσχυσε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού, αλλά ...θα μας υποχρεώσει αν δεν την ενισχύσει άλλο! Μπορούμε και μόνοι μας από εδώ και πέρα.

***

Διότι ο χτεσινός στην περιοχή της Νικομήδειας, είτε ήταν προ-σεισμός είτε μετα-σεισμός, είτε 5,8 είτε 6,8 Ρίχτερ, ήταν μεγάλος και ισχυρός και σαφώς απειλητικός για μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί τόσο πολύ.

***

Ελπίζουμε, μάλιστα, να μην έχουμε σε λίγες μέρες τον ...ελληνικό αντίστοιχό του. Είναι, προφανώς, καλύτερο να φτιαχτούν συνεργεία ελέγχου και να βρουν πόσα εργοστάσια ακόμα έχουν χτιστεί πάνω σε ρέματα ή με εργολαβικές ατασθαλίες, παρά να το καταλάβουμε όταν θα καταρρεύσουν.

***

Σ' αυτά τα πράγματα καλό είναι να προλαμβάνει κανείς, κι όχι να αναγκάζεται στη συνέχεια να κάνει έκτακτες εισαγγελικές έρευνες, κι αυτό καλά θα κάνουν να το αντιληφθούν οι αρμόδιοι και να κάνουν κάτι γρήγορα, αφού "στη βράση κολλάει το σίδερο".

***

Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ του κόσμου στις δημοτικές υπηρεσίες ήταν σαφώς κάτι το αναμενόμενο, μετά την ανακοίνωση της διανομής του ποσού των 200.000 δραχμών για όσους έμειναν άστεγοι. Μπορεί, για την ώρα, ο Σημίτης και η κυβέρνησή του να το παίζουν "κουβαρντάδες", που μοιράζουν λεφτά, όμως, ο κόσμος δικαίως διαμαρτύρεται...

***

Οχι μόνον, επειδή το ποσό είναι ελάχιστο μπροστά σ' αυτά που πραγματικά οφείλουν οι κυβερνώντες στους αστέγους, αλλά και γιατί φάνηκε (η, επίσης, αναμενόμενη) γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

***

Πάντως, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσπάθειες αυτοοργάνωσης των σεισμοπλήκτων και το γεγονός είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Χωρίς οργάνωση, συσπείρωση και αγώνα, τίποτε δεν καταχτιέται...

Καμία συναίνεση και συγκάλυψη

Να μη γίνει ο σεισμός και οι επιπτώσεις του "αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης" και να υπάρξει "πλατιά συναίνεση" για να αντιμετωπιστούν ευρύτερα προβλήματα, ζήτησε ο Κ. Σημίτης από τους πολιτικούς αρχηγούς που συνάντησε τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με το σχετικό δελτίου από το πρωθυπουργικό γραφείο. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να κάνουν όλοι ό,τι μπορούν, φυσικά με πρώτο και κύριο το κράτος και την κυβέρνηση, για την ουσιαστική ανακούφιση σε πρώτη φάση και την πλήρη αποκατάσταση άμεσα των σεισμοπαθών. Ομως, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα ασκηθεί κριτική και μάλιστα οξεία στα ανεπαρκή και μίζερα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ή ότι δε θα πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη πίεση, κυρίως με την οργανωμένη λαϊκή πάλη, για να κατακτηθούν αυτά που χρειάζονται οι πληγέντες. Ακόμα, είναι αυτονόητο ότι η αντισεισμική θωράκιση της Αττικής και της χώρας είναι βασικός στόχος λαϊκής διεκδίκησης.

Από την άλλη, σε καμία περίπτωση η συναίνεση που ζητά ο Κ. Σημίτης δεν μπορεί να σημάνει συγχωροχάρτι και παραγραφή των εγκλημάτων που έχουν γίνει και της πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα και που ευθύνονται για την εκατόμβη των θυμάτων του σεισμού και τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Το ΚΚΕ, φυσικά, δεν μπορεί να συμπράξει σε μια τέτοια κατεύθυνση που υπαινίσσεται ο Κ. Σημίτης. Αντίθετα θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του για να αποκαλυφθεί και ανατραπεί η εγκληματική πολιτική που ευθύνεται για τις τρομερές συνέπειες του σεισμού.

Πολύτιμη προσφορά

Οι άντρες της ΕΜΑΚ μαζί με τα μέλη του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ αποτελούν μια σπουδαία ενότητα στον τομέα του απεγκλωβισμού και της τελικής διάσωσης εγκλωβισμένων στα χαλάσματα.

Το ΕΤΙΚ συγκροτήθηκε λίγο πριν τους σεισμούς της Καλαμάτας (το 1986) και η συνεισφορά του σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο έχει αποδειχθεί πολύτιμη. Η συμμετοχή στο ΕΤΙΚ είναι εθελοντική και όσοι το απαρτίζουν είναι επαγγελματίες. Δουλεύουν, δηλαδή, σε διάφορες μονάδες του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά η συμμετοχή τους στο ΕΤΙΚ είναι εθελοντική.

Αυτός ο εθελοντισμός - πέρα απ' το κίνητρο που κουβαλάει κανείς μέσα του - χρειάζεται στήριξη απ' την Πολιτεία, κι όχι εκείνος ο... εθελοντισμός, που έχει αποκλειστικά στραμμένα τα βλέμματά του στην αξιοποίηση κάποιων κοινοτικών κονδυλίων.

"Βοήθεια"

Μέρες ήταν

στη σειρά,

μια σκηνή

κι αυτός να πάρει

και την πήρε

- τι χαρά! -

μα σαν πήγε

να ξαπλάρει,

δε χωρούσε

τελικά,

τού 'μεινε έξω

το... ποδάρι!

Και πιο πέρα

μερικοί

περιμέναν άρτους,

γάλα

μα εντέλει

οι νηστικοί

εχορτάσανε

με άλλα,

μ' όσα τρεις

πολιτικοί

λόγια μοίραζαν

μεγάλα!

Ο οίστρος

Οι... ευαίσθητοι

Κάποιοι - εθισμένοι τώρα πια στον τζόγο - μπορεί να ένιωσαν "στερητικό σύνδρομο", επειδή, λόγω του σεισμού, δε λειτούργησε, για λίγες μέρες, το Χρηματιστήριο. Εκείνοι, όμως, που στενοχωριούνται περισσότερο είναι οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες και οι χρηματιστές που, μέσω του Χρηματιστηρίου, συγκεντρώνουν καθημερινά τεράστια κέρδη. Κάποιοι από τους επιχειρηματίες, μέσα στη στενοχώρια τους, δε χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ακόμα και το σεισμό. Πώς; Εκτός από αυτούς που θα τα κονομήσουν από την ανοικοδόμηση των ερειπίων του σεισμού, υπάρχουν και κάποιοι που θα κερδίσουν με τη... φιλανθρωπία τους. Είναι αυτοί που προσφέρουν μερικά "ψίχουλα" από τα τεράστια κέρδη τους για "βοήθεια" στους σεισμοπαθείς, με στόχο να κάνουν τη διαφήμισή τους και, ταυτόχρονα, να επιδείξουν την... ανθρώπινη ευαισθησία τους.

Αυτοί που ξεζουμίζουν καθημερινά την εργατιά και τη φτωχολογιά, που δεν ανανεώνουν τα απαρχαιωμένα εργοστάσιά τους, μ' αποτέλεσμα στο σεισμό να γίνονται φέρετρα για τους εργαζόμενους, που δεν πιστεύουν σε καμιά άλλη αξία, παρά μόνο στο κέδρος, έρχονται τώρα να δείξουν το "συμπονετικό" πρόσωπό τους! Οι δεκάδες νεκροί του σεισμού δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τη "βοήθεια" κατάμουτρα. Οι ζωντανοί, όμως, οι εκατοντάδες τραυματίες, οι χιλιάδες ξεσπιτωμένοι - οι κάτοικοι, ιδιαίτερα, των Λιοσίων, του Μενιδίου και της Μεταμόρφωσης, που ξαναγύρισαν στη ζωή του σκηνίτη, μετά από αγώνες μιας ζωής να στεγαστούν κάτω από ένα κεραμίδι - μπορούν και πρέπει να τους απαντήσουν κατάλληλα. Και θα το κάνουν...

Αισχροκέρδεια με τα νοίκια

Πληθαίνουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας στο χώρο των ενοικιάσεων διαμερισμάτων. Ακόμη και σε συνοικίες της Αθήνας, τις οποίες άφησε ανέγγιχτες ο θυμός του Εγκέλαδου, υπάρχουν περιπτώσεις που ζητούνται διπλάσια ενοίκια απ' ό,τι πριν μερικές βδομάδες.

Κι ενώ οι σχετικές καταγγελίες είναι ήδη σωρός, οι αρμόδιοι δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Τι περιμένουν άραγε; Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση από τις "δυνάμεις της αγοράς";

Αν δεν το πρόσεξαν, πάντως, ή το ξέχασαν, τους θυμίζουμε το σχετικό σημείο από το υπόμνημα που παρέδωσε το Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Κ. Σημίτη: "Η παρέμβαση του κράτους και των δήμων στην ενοικίαση κατοικιών είναι όσο ποτέ αναγκαία. Τα ενοίκια πρέπει να μείνουν αναλλοίωτα στο ύψος που είχαν την 31/8/99. Να καταγραφούν τα κενά διαμερίσματα και να ενοικιάζονται με προτεραιότητα στους πληγέντες και με τιμές που θα ελέγχει το κράτος με Ειδικές Επιτροπές, που δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 4% της αντικειμενικής αξίας ετησίως".

Η κατάρρευση των κυβερνητικών μύθων

Ο ένας μετά τον άλλο καταρρέουν, όσο περνάνε οι μέρες, οι μύθοι που είχε δημιουργήσει και πάσχιζε απεγνωσμένα να στηρίξει, η κυβερνητική προπαγάνδα. Η "άμεση" και προπάντων "αποτελεσματική" κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, για την οποία υπερηφανευόταν, αποδείχτηκε ότι στηριζόταν σε "πήλινα πόδια". Επτά μέρες μετά, το περιβόητο βοήθημα - φιλοδώρημα των 200.000 δρχ. δεν έχει φθάσει σε δεκάδες χιλιάδες πληγέντες, παρά το γεγονός ότι θα κάλυπτε τις ανάγκες των πρώτων ημερών. Η καταγραφή των ζημιών - o πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτιρίων - είχαν διαβεβαιώσει ότι θα τέλειωνε το βράδυ της Κυριακής, χωρίς φυσικά αυτό να έχει γίνει. Τώρα, ο Κ. Λαλιώτης μετέθεσε την προθεσμία αυτή, για το βράδυ της Τετάρτης... Από την άλλη, το μέγεθος των καταστροφών ντροπιάζει τις "αρχικές εκτιμήσεις" και δηλώσεις υπουργών ότι "πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι" (!) (Τσοχατζόπουλος). Αποδείχθηκε ότι οι καταστροφές δεν περιορίζονταν μόνο στα Ανω Λιόσια και το Μενίδι, αλλά επεκτείνονται σε 33 δήμους και όχι μόνο σε κατοικίες (και εργατικές) αλλά και σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση και μετά την αποκάλυψη των τρομακτικών καταστροφών, σε όλη τους την έκταση, εμμένει ουσιαστικά στα μέτρα - κοροϊδία των πρώτων 24ωρων. Και αυτό είναι το πλέον προκλητικό και εξοργιστικό.

Ορισμένες αντοχές

Μια σωστή επισήμανση για τους σεισμούς κάνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας ότι ο κατασυκοφαντημένος δημόσιος τομέας υγείας "ανταποκρίθηκε άριστα στις ανάγκες των συνανθρώπων μας σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που απουσίαζε προκλητικά".

Και να σημειωθεί ακόμα το εξής: Οτι το σύστημα εφημέρευσης εκείνη τη δραματική μέρα είχε ως επίκεντρο το νοσοκομείο "Αγία Ολγα", το οποίο δυστυχώς για κάμποσες ώρες έπαθε "βραχυκύκλωμα", όταν μεταδόθηκε από ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς ότι κατέρρευσε. Επιπλέον για την ψυχοκοινωνική στήριξη του κόσμου η κυβέρνηση χρησιμοποίησε πρωτίστως τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα (ΙΑΚ) του πρώην ΠΙΚΠΑ, τα οποία έχει καταργήσει με τον αντικοινωνικό νόμο για την Πρόνοια.

Να δούμε, αν αυτή η διαπίστωση θα σημάνει και κάποια μεταστροφή στις αντιλήψεις της κυβέρνησης για την από δω και πέρα στάση της απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ