ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των διαθεσιμοτήτων

Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), αφού υλοποίησε την κυβερνητική εντολή για ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, τώρα δηλώνει... "θεματοφύλακας" των συμφερόντων των εργαζομένων!

Σήμερα στις 11 το μεσημέρι θα γίνει τελικά η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητηθεί το μέτρο των διαθεσιμοτήτων που επέβαλε η νέα διοίκηση σε 305 εργαζόμενους της επιχείρησης στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, οι οποίες ισχύουν από σήμερα, αλλά και να συζητηθούν γενικότερα οι προσπάθειες για την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων.Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), αφού πρώτα ξεπούλησε τη ΣΟΦΤΕΞ με κατάπτυστους όρους, τώρα δηλώνει ότι είναι... "θεματοφύλακας των συμφερόντων των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ" και αναφέρει ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση των εργαζομένων και της επιχείρησης...

Μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων, εκπροσώπων φορέων και πολιτών της Δράμας πραγματοποιήθηκε χτες στην κεντρική πλατεία της πόλης, για να εκφραστεί η αντίθεση στις διαθεσιμότητες 305 εργαζομένων, που επέβαλαν τα νέα αφεντικά της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ, και στο απειλούμενο κλείσιμο του εργοστασίου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη νομαρχία και στη συνέχεια πλήθος κόσμου με κομβόι εκατοντάδων αυτοκινήτων κατευθύνθηκε σε δήμους και κοινότητες του νομού για να φέρει το μήνυμα της αγωνιστικής διεκδίκησης της λειτουργίας του εργοστασίου, που αποτελεί πηγή ζωής για τη Δράμα.

Κλειστά παρέμειναν εξάλλου τα καταστήματα του νομού, η νομαρχία, οι δήμοι και άλλες υπηρεσίες για δύο ώρες και το ίδιο επαναλαμβάνεται και σήμερα.

Αίσθηση προκάλεσε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία της πόλης αλλά και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στον κόσμο γενικά, η σθεναρή και ξεκάθαρη στάση του ΚΚΕ, που εκφράστηκε έντονα από τον γραμματέα της ΝΕ Δράμας, Γιάννη Στεφανίδη, που υποστήριξε με ατράνταχτα επιχειρήματα ότι στο ψήφισμα της συγκέντρωσης έπρεπε να περιλαμβάνεται το αίτημα να μην προχωρήσει η διαδικασία πώλησης σε ιδιώτες του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ, να παραμείνει με το καθεστώς της κρατικής επιχείρησης και να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικής λειτουργίας του.

Οι αντιπρόσωποι των δύο σωματείων εργαζομένων της επιχείρησης, που με τη μέχρι τώρα στάση τους συνέβαλαν στη συρρίκνωση της επιχείρησης και στο άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση, προσπάθησαν για άλλη μια φορά να έρθουν αρωγοί της κυβέρνησης, αρνούμενοι να υιοθετήσουν το παραπάνω αίτημα. Το γεγονός όμως ότι δεν τόλμησαν να θέσουν σε ψηφοφορία την πρόταση είναι ενδεικτικό των διαθέσεων του κόσμου στο σοβαρό αυτό θέμα.

Απ' ό,τι έδειξε η χτεσινή κινητοποίηση το αίτημα να παραμείνει το εργοστάσιο κρατική επιχείρηση έχει ωριμάσει αρκετά στη συνείδηση του κόσμου, που αποδέχεται ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

"Φοροαφαίμαξης" συνέχεια δείχνουν τα έσοδα

To μέγεθος της αφαίμαξης που υφίστανται οι φορολογούμενοι και ιδιαίτερα τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, λόγω της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής, αποδεικνύουν ακόμη μια φορά τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1999, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1998 έναντι ετήσιου στόχου 5,83%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο παραπάνω οκτάμηνο:

  • Τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.925,6 δισ. δρχ. έναντι 6.237,9 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1998, σημειώνοντας αύξηση κατά 11%.
  • Τα έσοδα των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) ανήλθαν σε 4.628,6 δισ. δρχ. έναντι 4.136,8 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του '98 σημειώνοντας αύξηση κατά 11,9%.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.376,8 δισ. δρχ. έναντι 1.243,1 δισ. δρχ. αντίστοιχα πέρυσι, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,8%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργείται υπέρβαση από τον προγραμματισμένο στόχο των εσόδων κατά 319,4 δισ. δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο Γ. Δρυς απαντώντας χθες σε ερώτηση σχετικά με τις αυξήσεις κατά 20 δρχ. που έχουν εμφανιστεί στις λιανικές τιμές των τσιγάρων το τελευταίο διάστημα,άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα με ισχύ από τον ερχόμενο Γενάρη, καθώς η επίπτωση της τελευταίας αύξησης της τιμής των τσιγάρων στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 0,01%. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές των τσιγάρων, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει περαιτέρω. Μετά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν, "θα πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις από την 1η Γενάρη" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Γ. Δρυς, αναφερόμενος αναλυτικά στην πορεία των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σημείωσε ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ τα έσοδα από τα αντίστοιχα έσοδα από τα Νομικά Πρόσωπα αυξήθηκαν κατά 28,8%.

Ερίζουν για τα "αντικειμενικά" κριτήρια

"Αναχρονιστικό" θεσμό θεωρεί τώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τα "αντικειμενικά" κριτήρια, προκαλώντας την οργή του Αλέκου Παπαδόπουλου που μιλά για "πολιτικό λάθος"!

Τη λαϊκή παροιμία που λέει "δύο γαϊδούρια μάλωναν σε ξένον αχερώνα", θυμίζουν οι έριδες που εκδηλώθηκαν ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τον Αλέκο Παπαδόπουλο (πρώην υπουργό και νυν μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ), με επίκεντρο το χαρακτήρα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολογίας των εισοδημάτων μικρομεσαίων εμπορικών, βιοτεχνικών, αγροτικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας. Οι δηλώσεις που έκανε προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος - προσπαθώντας να αποκρύψει τα ψηφοθηρικά κίνητρα της κυβερνητικής απόφασης - ομολόγησε δημόσια πως το "αντικειμενικό" σύστημα φορολογίας είναι "αναχρονιστικό", προκάλεσαν την οργή του πρώην υπουργού και νυν μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Α. Παπαδόπουλου.

Ο τελευταίος, με γραπτή δήλωσή του:

  • Υπεραμύνεται του συστήματος των φορομπηχτικών "αντικειμενικών" κριτηρίων, που καθιερώθηκαν με εισήγησή του το 1994 όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, σαν ένα μηχανισμό αναγκαίο "για την αύξηση των εσόδων αλλά και - όπως υποστηρίζει - την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης"!
  • Χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει από το 2000 την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων, σαν "πρόωρη και κατά συνέπεια λανθασμένη".
  • Θεωρεί τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση "πολιτικό σφάλμα" και αφήνει να εννοηθεί ότι η κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και συμβάλλει στην αναζωπύρωση της φοροδιαφυγής...

Δικαιολογώντας την απόφαση του πρωθυπουργού να προαναγγείλει την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και να αποσπάσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές όσο γίνεται περισσότερες ψήφους από εκείνους που πλήρωσαν τα σπασμένα του συγκεκριμένου φορομπηχτικού συστήματος, ο Γ. Παπαντωνίου βάφτισε χτες με δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό "αναχρονιστικό" το σύστημα "αντικειμενικής" φορολογίας και άρα... αναχρονιστή τον "εκσυγχρονιστή" Αλ. Παπαδόπουλο...

  • Στο μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς αναφερόμενος χτες στο θέμα της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών - και αποφεύγοντας να πάρει θέσει αν συμφωνεί ή όχι με την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων - υποστήριξε ότι λόγω της αλλαγής αυτής θα υπάρξουν απώλειες εσόδων της τάξης των 50 δισ. δρχ. στον προϋπολογισμό του 2000.
Κινητοποίηση των ανέργων των Ναυπηγείων Αυλίδας

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΤΒΑ πραγματοποίησαν χτες οι 150 άνεργοι των Ναυπηγείων Αυλίδας, απαιτώντας να τηρηθεί η ημερομηνία (14 Σεπτέμβρη) υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης των Ναυπηγείων στον πλειοδότη εφοπλιστή Σ. Ηλία και να επαναλειτουργήσουν.

Ομως, όπως πληροφορήθηκαν από υποδιοικητές της ΕΤΒΑ έχει ήδη δοθεί παράταση ως τις 24 Σεπτέμβρη "ως διευκόλυνση λόγω των σεισμών"! Με αγανάκτηση οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν το γεγονός και ξέσπασαν σε συνθήματα κατά της κυβέρνησης, απαιτώντας να σταματήσει ο εμπαιγμός που δέχονται εδώ και έξι μήνες.

Επιστρέφοντας στη Χαλκίδα οι άνεργοι σταμάτησαν στα διόδια Σχηματαρίου και τα απέκλεισαν για είκοσι λεπτά, ενημερώνοντας τους διερχόμενους οδηγούς για το πρόβλημα και ζητώντας την κατανόησή τους. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις από δω και πέρα κινητοποιήσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Και άλλα κέρδη στους ιδιώτες

Σε νέα ιδιωτικοποίηση των κερδών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αποφασίστηκε στο αμέσως επόμενο διάστημα (πιθανά μέσα σε δύο μήνες) να εκχωρηθεί και δεύτερο πακέτο μετοχών ποσοστού 13% στους ιδιώτες με την ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10%.Μετά την εκχώρηση και του δεύτερου πακέτου μετοχών στους ιδιώτες, το ποσοστό μετοχοποίησης των ΕΛ.ΠΕ., αγγίζει σχεδόν το 40%, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι να "πιαστεί" η οροφή προ της πλήρους ιδιωτικοποίησης που είναι το 49%.

Παράλληλα με τις διεργασίες για τη μετοχοποίηση και του δεύτερου πακέτου μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. θα προωθηθεί και η επαναγορά του 20% της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα τα ΕΛ.ΠΕ. να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Η απόφαση για την παράδοση και άλλου πακέτου μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των μεγάλων κερδών των ΕΛ.ΠΕ. για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου μήνα ανακοινώθηκε ότι τα κέρδη του Ομίλου ήταν αυξημένα κατά 56% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, δηλαδή 26,1 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 16,7 δισ. δρχ. ενώ τα κέρδη της μητρικής εταιρίας σημείωσαν αύξηση κατά 70%, δηλαδή από τα 12,7, έφτασαν τα 21,6 δισεκατομμύρια δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ