Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Φοροαφαίμαξης" συνέχεια δείχνουν τα έσοδα

To μέγεθος της αφαίμαξης που υφίστανται οι φορολογούμενοι και ιδιαίτερα τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, λόγω της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής, αποδεικνύουν ακόμη μια φορά τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1999, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1998 έναντι ετήσιου στόχου 5,83%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο παραπάνω οκτάμηνο:

  • Τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.925,6 δισ. δρχ. έναντι 6.237,9 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1998, σημειώνοντας αύξηση κατά 11%.
  • Τα έσοδα των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) ανήλθαν σε 4.628,6 δισ. δρχ. έναντι 4.136,8 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του '98 σημειώνοντας αύξηση κατά 11,9%.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.376,8 δισ. δρχ. έναντι 1.243,1 δισ. δρχ. αντίστοιχα πέρυσι, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,8%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργείται υπέρβαση από τον προγραμματισμένο στόχο των εσόδων κατά 319,4 δισ. δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο Γ. Δρυς απαντώντας χθες σε ερώτηση σχετικά με τις αυξήσεις κατά 20 δρχ. που έχουν εμφανιστεί στις λιανικές τιμές των τσιγάρων το τελευταίο διάστημα,άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα με ισχύ από τον ερχόμενο Γενάρη, καθώς η επίπτωση της τελευταίας αύξησης της τιμής των τσιγάρων στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 0,01%. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές των τσιγάρων, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει περαιτέρω. Μετά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν, "θα πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις από την 1η Γενάρη" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Γ. Δρυς, αναφερόμενος αναλυτικά στην πορεία των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σημείωσε ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ τα έσοδα από τα αντίστοιχα έσοδα από τα Νομικά Πρόσωπα αυξήθηκαν κατά 28,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ