Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερίζουν για τα "αντικειμενικά" κριτήρια

"Αναχρονιστικό" θεσμό θεωρεί τώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τα "αντικειμενικά" κριτήρια, προκαλώντας την οργή του Αλέκου Παπαδόπουλου που μιλά για "πολιτικό λάθος"!

Τη λαϊκή παροιμία που λέει "δύο γαϊδούρια μάλωναν σε ξένον αχερώνα", θυμίζουν οι έριδες που εκδηλώθηκαν ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τον Αλέκο Παπαδόπουλο (πρώην υπουργό και νυν μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ), με επίκεντρο το χαρακτήρα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολογίας των εισοδημάτων μικρομεσαίων εμπορικών, βιοτεχνικών, αγροτικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας. Οι δηλώσεις που έκανε προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος - προσπαθώντας να αποκρύψει τα ψηφοθηρικά κίνητρα της κυβερνητικής απόφασης - ομολόγησε δημόσια πως το "αντικειμενικό" σύστημα φορολογίας είναι "αναχρονιστικό", προκάλεσαν την οργή του πρώην υπουργού και νυν μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Α. Παπαδόπουλου.

Ο τελευταίος, με γραπτή δήλωσή του:

  • Υπεραμύνεται του συστήματος των φορομπηχτικών "αντικειμενικών" κριτηρίων, που καθιερώθηκαν με εισήγησή του το 1994 όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, σαν ένα μηχανισμό αναγκαίο "για την αύξηση των εσόδων αλλά και - όπως υποστηρίζει - την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης"!
  • Χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει από το 2000 την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων, σαν "πρόωρη και κατά συνέπεια λανθασμένη".
  • Θεωρεί τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση "πολιτικό σφάλμα" και αφήνει να εννοηθεί ότι η κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και συμβάλλει στην αναζωπύρωση της φοροδιαφυγής...

Δικαιολογώντας την απόφαση του πρωθυπουργού να προαναγγείλει την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και να αποσπάσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές όσο γίνεται περισσότερες ψήφους από εκείνους που πλήρωσαν τα σπασμένα του συγκεκριμένου φορομπηχτικού συστήματος, ο Γ. Παπαντωνίου βάφτισε χτες με δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό "αναχρονιστικό" το σύστημα "αντικειμενικής" φορολογίας και άρα... αναχρονιστή τον "εκσυγχρονιστή" Αλ. Παπαδόπουλο...

  • Στο μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς αναφερόμενος χτες στο θέμα της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών - και αποφεύγοντας να πάρει θέσει αν συμφωνεί ή όχι με την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων - υποστήριξε ότι λόγω της αλλαγής αυτής θα υπάρξουν απώλειες εσόδων της τάξης των 50 δισ. δρχ. στον προϋπολογισμό του 2000.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκλεισμός εφοριών στις 6 του Μάρτη (2002-03-02 00:00:00.0)
«Φιλοαγροτική» πολιτική! (2001-02-13 00:00:00.0)
Κόλπο η κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" (1999-09-11 00:00:00.0)
Αδικο το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων (1998-12-02 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα "αιτήματα" των βιομηχάνων! (1997-03-13 00:00:00.0)
Η λογική του παραλόγου (1996-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ