ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει η τετραήμερη κόκκινη γιορτή αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους
  • Σήμερα, στα Ιλίσια, ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ της ανυπότακτης νεολαίας
  • Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, στις 8.00 το απόγευμα, στη Νεανική Σκηνή

Η μεγάλη κόκκινη, νεανική πολιτεία του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" είναι έτοιμη να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί και φέτος από δεκάδες χιλιάδες νέους. Προτάσσοντας το μεγάλο θέμα του σεισμού, που άφησε πίσω του την καταστροφή, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην καθημερινή τους ζωή, από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, η Οργάνωση μετατρέπει αυτή τη μεγάλη νεανική γιορτή, σε τετραήμερο αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν και τα οικονομικά αποτελέσματα του Φεστιβάλ, σαν μια συμβολική κίνηση θα διατεθούν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων που υπέστησαν ζημιές. Επίσης, στις εκδηλώσεις θα συμπεριλαμβάνεται σημαντική πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το επίκαιρο και φλέγον αυτό θέμα, με τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8.00 μ.μ. στη Νεανική Σκηνή, αλλά και μέσα από τις κεντρικές ομιλίες το Σάββατο και την Κυριακή.

Στις δύσκολες ώρες που περνούν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, η ΚΝΕ δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μαζί με τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος δίπλα στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Από σήμερα ανοίγει τις πύλες της μεγάλης γιορτής του Φεστιβάλ καλώντας τους χιλιάδες επισκέπτες του, τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν κι όλα τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης να συμβάλλουν ώστε το Φεστιβάλ να δώσει ώθηση στο ηθικό του λαού και της νεολαίας.

Και είναι πραγματικά ο πλέον κατάλληλος, αυτός ο μοναδικός νεανικός θεσμός, που κλείνει φέτος 25 χρόνια ζωής με μεγάλη επιτυχία, να συμβάλλει σ' αυτήν την κατεύθυνση. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" είναι κατεξοχήν συλλογικός θεσμός κι εκεί συναντιούνται οι ανησυχίες, οι αναζητήσεις και τα όνειρα της νεολαίας. Αποτελεί ένα βήμα διαλόγου και επαφής χιλιάδων νέων με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, τις θέσεις και την πολιτική που υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού. Απευθύνει ένα πλατύ κάλεσμα στη νέα γενιά, να παλέψει, να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, να βγει στο δρόμο του αγώνα και της λαϊκής αντεπίθεσης. Γιατί μόνο μέσα από αυτό το δρόμο, μπορεί ο λαός κι η νεολαία της Αθήνας να αντιπαλέψουν τα τρέχοντα αλλά και τα γενικότερα προβλήματα, να πάρουν ό,τι τους ανήκει.

Αυτό το μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός λοιπόν, ξεκινάει σήμερα και για τέσσερις μέρες θα απλώνει τις πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις του στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της φοιτητικής εστίας, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Μια μεγάλη πολιτεία, φτιαγμένη εξολοκλήρου από το μεράκι, το ταλέντο και την εθελοντική δουλιά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, είναι ήδη έτοιμη για να δεχτεί κάθε νέο και νέα, κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται, που δε σκύβει το κεφάλι και που, επιπλέον, θέλει να συμπαρασταθεί, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από το χτύπημα του σεισμού.

Θα είμαστε όλοι εκεί

Με ψηλά το κεφάλι, όπως άλλωστε αρμόζει στο λαό και τη νεολαία της χώρας μας, θα υποδεχτούν και φέτος το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" οι χιλιάδες νέοι και νέες που θα επισκεφτούν και θα συμμετάσχουν στις τετραήμερες εκδηλώσεις του, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ για αγωνιστική συσπείρωση της νέας γενιάς.

"Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ανοίγει τις πύλες του σήμερα σε μια εποχή που ο λαός, η νεολαία της Αθήνας, είναι μεν "πληγωμένη", όμως μέσα από τα μηνύματα και το άνοιγμα του Φεστιβάλ, όπου προωθούνται η συλλογική δράση και η αγωνιστικότητα, μπορεί να δώσει το δικό της μήνυμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση", μας λέει ο Γιώργος Καλύβας,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. "Οι χιλιάδες νέοι και νέες - συνεχίζει ο Γ. Καλύβας - που απευθυνθήκαμε το τελευταίο διάστημα είναι σίγουρο ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δίνοντας για ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι και στην ΚΝΕ, αλλά και στο λαό μας και στη νεολαία του δεν τους πρέπει η μιζέρια και το σκυμμένο κεφάλι, αλλά η διαφορετική πρόταση της ΚΝΕ για αγωνιστική στάση ζωής και η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής με το κεφάλι ψηλά".

"Σήμερα ανοίγουν οι πύλες του 25ου Φεστιβάλ σε μια περίοδο που μόνο με ψηλά το κεφάλι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε", μας λέει με τη σειρά της η Ολυμπία Κυζίλη,γραμματέας του ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ, για να συνεχίσει: "Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Αθήνα μετά τους σεισμούς αποτελούν και δικά μας προβλήματα, στα οποία όμως εμείς οι Κνίτες και οι Κνίτισσες δε γυρίζουμε την πλάτη. Βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά των προβλημάτων και τα αντιπαλεύουμε".

Για την ανταπόκριση που έχει το Φεστιβάλ στη νεολαία του Πειραιά, μας μιλά η Ολ. Κυζίλη: "Το Φεστιβάλ έχει βρει μεγάλη απήχηση στη νεολαία του Πειραιά. Εχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες εξορμήσεις σε χώρους που η νεολαία ζει, μορφώνεται και διασκεδάζει και η ανταπόκριση του κόσμου μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι ο στόχος της ΚΝΕ για αγωνιστική συσπείρωση της νέας γενιάς πραγματοποιείται. Θα είμαστε όλοι εκεί με τον ενθουσιασμό που ταιριάζει στους Κνίτες και τις Κνίτισσες, στην επαφή μας με τη νέα γενιά ανυπότακτοι και στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Στέλνουμε μήνυμα αμφισβήτησης στην πολιτική που μας υπαγορεύει να ακολουθούμε τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Εμείς επιλέγουμε τον άλλο δρόμο, το δρόμο του αγώνα στο μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης".

Πλούσιο πρόγραμμα όλες τις μέρες

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ και τις τρεις υπόλοιπες μέρες. Κορυφαίες στιγμές στο Φεστιβάλ η κεντρική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, την Κυριακή στις 9.00 μμ και του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Σοφιανού, το Σάββατο, στις 9.30μμ.Συναυλίες με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες καθώς και νέα, ερασιτεχνικά συγκροτήματα, συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τη νεολαία αλλά και όλο το λαό, καθώς και πλούσια προβολή κινηματογραφικών αλλά και ταινιών μικρού μήκους και θεατρικών παραστάσεων, είναι μερικά από τα όσα θα διαδραματίζονται στους χώρους του Φεστιβάλ. Αναλυτικά το πρόγραμμα για αύριο Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/9 Κεντρική Σκηνή

8.30: Π. Θαλασσινός και η Δ. Ολυμπίου

10.00: Μιλτιάδης Πασχαλίδης

11.00: Αναστασία Μουτσάτου και Λένα Αλκαίου

Νεανική Σκηνή

8.00: Συζήτηση με θέμα: "Νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ". Στο πάνελ θα συμμετάσχουν ο Θανάσης Παφίλης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, η Λιάνα Κανέλλη,δημοσιογράφος, ο Μιχαήλ Ματέφσκι,αξιωματικός εν αποστρατεία του γιουγκοσλαβικού στρατού, ειδικός για την πολιτική του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ο Αγάπιος Παπανεοφύτου,ακαδημαϊκός και ο Γιάννης Τριάντης,δημοσιογράφος.

9.00: "Ονειροπαγίδα"

10.00: "Ενδελέχεια"

11.00: "Νίκος Πορτοκάλογλου"

Λαϊκό Στέκι

8.00: "Takillakta", περουβιανό μουσικό και χορευτικό συγκρότημα που το όνομά του σημαίνει: Ο λαός που τραγουδά

9.00: Γεράσιμος Ανδρεάτος

10.30: Μπάμπης Τσέρτος

  • Επίσης, στο χώρο "Παιδείας - Εργασίας" θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., συζήτηση με θέμα "Γνώση - Απόγνωση. Ενας χρόνος μετά την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η διέξοδος". Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι μαθητών, εκπαιδευτικών και ενώσεων γονέων.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18/9
Κεντρική Σκηνή

7.15: ΣΤΑΘΜΟΙ, ερασιτεχνικό ροκ συγκρότημα

8.00: Ελένη Τσαλιγοπούλου - Μελίνα Κανά

9.30: Ομιλία του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Σοφιανού

10.15: Διονύσης Τσακνής - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

12.00: Ειδική συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Νεανική Σκηνή

7.30: "Χαριστική Βολή" (νεανικό ροκ συγκρότημα)

8.30: "Ενοχο Λα" (ελληνικό ροκ συγκρότημα)

10.15: Ο Φώντας Δάχρες με το σχήμα του σε δικά του αλλά και άλλα ελληνικά έντεχνα τραγούδια

11.15: Γ. Ιωάννου - Καλ. Βέττα

Λαϊκό Στέκι

8.30: "Αντίθεσις", νεανικό συγκρότημα με αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι, ειδικά φτιαγμένο για το 25ο Φεστιβάλ

10.15: Ν. Καραγιάννη

11.30: Β. Κορακάκης

  • Επίσης, στο χώρο "Παιδείας - Εργασίας", στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα "Εξελίξεις και προοπτικές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση". Θα συμμετέχουν κυρίως ακαδημαϊκοί.

Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., στο χώρο του "Ρ", θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα "ΜΜΕ και η κάλυψη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία", όπου θα συμμετέχουν ανταποκριτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πυρός, κατά τη διάρκεια του εγκλήματος του ΝΑΤΟ στη γείτονα χώρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/9
Κεντρική Σκηνή

8.00: Χρήστος Λεοντής

9.00: Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ της ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα

10.15: Η μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, με την οποία κλείνει και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Νεανική Σκηνή

8.00: Παπακωνσταντίνου - Τσεκούρας

10.15: Μανώλης Φάμελος

Λαϊκό Στέκι

7.00: Μαντολινάτα Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλλονιάς "Η Εύγερος"

8.00: Γ. Θωμόπουλος - Γ. Λάρδης

10.15: Α. Μπέλου, Κ. Μάντζιος και Παπαϊωάννου

Το σημερινό πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Κεντρική Σκηνή

8.00: ΡΟΕΜ (ερασιτεχνικό ροκ συγκρότημα)

8.30: "Συνήθεις Υποπτοι"

9.30: "Υπόγεια Ρεύματα"

11.00: Κώστας Μακεδόνας

Νεανική Σκηνή

8.00: Συζήτηση με θέμα: "Οταν το κέρδος πρωτεύει ο άνθρωπος περισσεύει. Συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας". Στο πάνελ θα συμμετάσχουν: ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της ΝΑΣ, ο Χ. Τελιώνης,μηχανικός ειδικευμένος στη μελέτη και αντισεισμική θωράκιση κατασκευών, ο Γ. Στουρνάρας,καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συζήτηση θα παραβρεθεί σεισμολόγος, εκπρόσωπος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθήνας. Επίσης, το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει έχει εκδηλώσει και ο Β. Παπαζάχος,καθηγητής του ΑΠΘ αν του το επιτρέψουν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του.

9.00: "Σεπτέτο Ανθών" (ελληνικό ροκ συγκρότημα)

10.00: Στ. Μάζαρης - Αγ. Μπαζίγου

11.00: "Μάτζικ ντε Σπελ"

Λαϊκό Στέκι

8.00: Νεανικό παραδοσιακό συγκρότημα αποφοίτων του Μουσικού Λυκείου

9.00: Παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών

9.30: Γιώτα Βέη

11.00: Κ. Βαζούρα

Χώρος Κινηματογράφου

10.00: Ταινία μικρού μήκους του Τσάρλι Τσάπλιν και αμέσως μετά το "Θωρηκτό Ποτέμκιν" του Αϊζενστάιν

  • Επίσης, σήμερα θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω συζητήσεις:

- Στο χώρο Παιδείας - Εργασίας, στις 7 μ.μ. με θέμα "Νέες εργασιακές σχέσεις και οι επιπτώσεις στους νέους εργαζόμενους". Θα μιλήσουν: ο Γιώργος Μαυρίκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Χρήστος Κατσιώτης,γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αντρέας Θερμός.

- Στο χώρο που είναι αφιερωμένος στους νέους στρατευμένους, στις 7 μ.μ., με θέμα "Τα προβλήματα της στρατευμένης νεολαίας". Θα μιλήσουν: ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θέμης Γκιώνης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, η Αθανασία Τζιώκα,μέλος της Επιτροπής Γονέων Νέων Στρατευμένων και ο Νίκος Τζοβλής,αξιωματικός εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού.

Μεγάλη συμμετοχή νεολαιίστικων οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο

Στο χώρο της Διεθνούπολης στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν και φέτος 26 νεολαιίστικες οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του διεθνούς νεολαιίστικου προοδευτικού κινήματος το 25ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" αποτελεί έναν θεσμό με ιδιαίτερο κύρος. Οι οργανώσεις που έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ' αυτό μένουν πάντα με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από την ίδια τη διοργάνωση του Φεστιβάλ όσο και από την απήχηση που έχει η δράση της ΚΝΕ στη νεολαία της χώρας. Οι χιλιάδες επισκέπτες που θα συμμετάσχουν και φέτος στο Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν μαζί τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις πάνω σε θέματα του διεθνούς προοδευτικού κινήματος.

Οι 26 αντιπροσωπείες ξένων νεολαιίστικων οργανώσεων, που θα παραβρεθούν φέτος στο Φεστιβάλ, είναι οι εξής: Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), ΚΝ Βιετνάμ,Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Κορέας,Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας,Ενωση Νέων Κομμουνιστών Ρωσικής Ομοσπονδίας (Νεολαία ΚΚΡΟ),Νεολαία ΚΕΚΡ,ΚΝ Αρμενίας,Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία (FDJ),ΚΝ Γιουγκοσλαβίας,ΕΔΟΝ Κύπρου,Αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων Φοιτητών,Σοσιαλιστική Νεολαία Μαρόκου,Ενωση Νέων Αιθιοπίας,Σουδανική Ενωση Νεολαίας,ΚΝ Ισραήλ,Δημοκρατική Ομοσπονδία Νέων Ιράκ,Προοδευτική Νεολαία Παλαιστίνης,Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών,Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Συρίας,ΚΝ Αλβανίας,Νέοι του ΚΚ Τουρκίας - "Σπίθα",Κόμμα Εργασίας Τουρκίας,Ενωση Νέων Μπαγκλαντές,Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας Νεπάλ,ΚΝ Νορβηγίας,ΚΝ Αυστρίας.

Διεθνές σεμινάριο

Με θέμα "Η πάλη της νεολαίας για ειρήνη και η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ", θα πραγματοποιηθεί το διεθνές σεμινάριο με τη συμμετοχή των παραπάνω οργανώσεων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Οι εργασίες του σεμιναρίου θα γίνουν στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ μεταξύ 9 π.μ. και 2 μ.μ.. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Μετά τον πόλεμο που κήρυξε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία βασική επιδίωξη της ΚΝΕ καθώς και άλλων προοδευτικών νεολαιίστικων οργανώσεων ήταν να αναπτυχθεί και να δυναμώσει η πάλη της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα εγκλήματά του. Σ' αυτήν την κατεύθυνση πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η Κοινή Διακήρυξη 12 ευρωπαϊκών νεολαιών, η οποία κατέληξε σε ταυτόχρονη κινητοποίηση σ' αυτές τις χώρες. Η ΚΝΕ επιδιώκει να συνεχιστούν και να δοθεί νέα ώθηση στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και το διεθνές σεμινάριο, το οποίο αποτελεί την πρώτη διεθνή συνάντηση μετά την εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Ξεχωριστή θέση στον κινηματογράφο και το θέατρο

Την ξεχωριστή του θέση θα έχει στο φετινό Φεστιβάλ το θέατρο και ο κινηματογράφος, με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ και τις τέσσερις μέρες των εκδηλώσεων. Οι ταινίες που θα προβληθούν σήμερα είναι αφιερωμένες στον κλασικό κινηματογράφο. Αύριο, Παρασκευή η μέρα θα είναι αφιερωμένη στο ντοκιμαντέρ, ενώ το Σάββατο θα υπάρχουν αξιόλογες προβολές από το νεοελληνικό κινηματογράφο. Την τελευταία μέρα το πρόγραμμα των προβολών κλείνει με αφιέρωμα στον πολιτικό κινηματογράφο.

Στον ίδιο χώρο επίσης θα δοθούν σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, με δύο έργα την Παρασκευή και το Σάββατο, αντίστοιχα. Επίσης, θα παρουσιαστούν και παραστάσεις που "ταξίδεψαν" σ' όλη τη χώρα.

Αναλυτικά οι ταινίες και οι θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο χώρο του Κινηματογράφου είναι οι εξής:

Σήμερα,στις 10 το βράδυ θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους του Τσάρλι Τσάπλιν και αμέσως μετά το "Θωρηκτό Ποτέμκιν" του Σ. Αϊζενστάιν.

Αύριο,Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. η θεατρική ομάδα του "18 ΑΝΩ" θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο "Ο γλάρος" του Ιονάθαν. Στις 10.00 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του κ. Κοτσιαμπασάκου "Ο Ηρακλής και ο Αχελώος" και αμέσως μετά το ντοκιμαντέρ των Χαϊνόφσκι και Σόιμαν "Ο πόλεμος με τις μούμιες". Το πρόγραμμα θα κλείσει με το θεατρικό "Η σονάτα του σεληνόφωτος", του Γ. Ρίτσου, από τη θεατρική ομάδα "Κουίντα".

Το Σάββατο στις 8.00 μ.μ. θα προβληθεί η κινηματογραφική τριλογία του Ν. Ξυθάλη και στις 10.15 μ.μ. το "Ούλοι εμείς εφέντη", του Λ. Βαρδαρού. Στις 12.00 η θεατρική ομάδα "Σχολείον της Νυκτός" θα παρουσιάσει το έργο του Γ. Ρίτσου "Ορέστης", σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη.

Την Κυριακή στις 8.00 μ.μ. θα υπάρχει το θεατρικό Αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη με τον Χρήστο Καλαβρούζο και αμέσως μετά, στις 10.00 μ.μ., το αφιέρωμα στον πολιτικό κινηματογράφο με τις ταινίες "Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο" του Ιταλού Ελιο Πέτρι και "Ο δρόμος" του Τούρκου Γκιλμάζ Γκιουνέι.

Βλαβερός ο αναθρώσκων... καπνός

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ο σημερινός μας τίτλος δεν αναφέρεται στη νοσταλγία του πολύπλαγκτου Οδυσσέα να δει "καπνόν αναθρώσκοντα", εκ της πατρικής οικίας, αλλά για τον καπνό που "βλάπτει σοβαρά την υγεία". Για όλα τα είδη του καπνίσματος που περιέχουν νικοτίνη και άλλες ουσίες που τη συνοδεύουν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα. Παράλληλα, όμως, είμαστε λαός με υψηλό δείκτη μακροβιότητας, που παρουσιάζει σοβαρά πνευμονολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Σχετικά με το κάπνισμα, προχωρούμε και στην... ισότητα των φύλων, αφού οι γυναίκες μιμήθηκαν το κάπνισμα και... εξισώθηκαν στα αντίστοιχα νοσήματα, περιλαμβανομένων διαταραχών του αναπαραγωγικού κύκλου κλπ.

Μια άλλη κατηγορία είναι οι παθητικοί καπνιστές, που υπομένουν "παθητικά", επίσης, τη μοίρα τους, αφού οι αρειμάνιοι του καπνίσματος αρνούνται τον περιορισμό των "ατομικών τους δικαιωμάτων", ακόμη και σε χώρους που θίγονται τα δικαιώματα κάποιων άλλων. Μερικοί μάλιστα από τους φανατικούς του τσιγάρου απειλούν ακόμη και με προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς, παρά την επιστημονική και έντυπη παραδοχή ότι το "τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία". Εκείνες που μπορούν να πανηγυρίζουν σίγουρα είναι οι βιομηχανίες καπνού και τσιγάρων, αφού και αυτή η αποτρεπτική συμβουλή λειτουργεί ως διαφήμιση των προϊόντων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αμερική, για παράδειγμα, δυο - τρεις από τους "Ράμπο" - διαφημιστές τσιγάρων, με το πλατύγυρο καουμπόικο καπέλο, το σκοινί - "λάσο" στα χέρια, αντί να διαβούν το κατώφλι των ονειρικών τοπίων που παρουσιάζουν με το τσιγάρο στο χέρι, πέρασαν οριστικά τη λίμνη της Αχερουσίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει στην ουσία η διεθνής των καπνιστών, ανεξάρτητα από την ταξική τους προέλευση και τις πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και άλλες αντιλήψεις. Τούτο ερμηνεύει και το γεγονός ότι ακόμη και σε συνάξεις προοδευτικών χώρων, όπου το προεδρείο δεν επιτρέπει το κάπνισμα, τα αιωρούμενα δαχτυλίδια του "αναθρώσκοντος" καπνού κατακλύζουν τις αίθουσες.

Οι αθλητικές δραστηριότητες

Δε θα λείψουν από το Φεστιβάλ και οι αθλητικοί αγώνες και δραστηριότητες. Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί τουρνουά σκακιου και πινγκ - πονγκ, ενώ την Κυριακή στις 5 μ.μ. θα γίνει λαϊκός δρόμος γύρω από το χώρο του Φεστιβάλ. Δηλώσεις συμμετοχής γι' αυτούς τους αγώνες, μπορούν να δίνουν οι ενδιαφερόμενοι σήμερα και αύριο στο περίπτερο του αθλητισμού.

Σήμερα, στις 4μμ θα πραγματοποιηθεί αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες της θεραπευτικής κοινότητας "Νόστος" και της ΚΝΕ, και στις 5.30 μμ ανάμεσα στις ομάδες της θεραπευτικής κοινότητας "Παρέμβαση" και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη (ΝΔΕ). Αύριο θα πραγματοποιηθεί ο τελικός μεταξύ των νικητών των δύο σημερινών αγώνων.

Πώς θα πάτε στο Φεστιβάλ

Εξι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ, με αφετηρία την οδό Ακαδημίας, διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού, στο χώρο των εκδηλώσεων του 24ου Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Αυτές είναι:

  • "221" Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη,με στάση έξω από το χώρο του Φεστιβάλ και "140" Πολύγωνο - Γλυφάδα.
  • "224" Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου και "223" Καισαριανή - Κάνιγγος.
  • "222" Αθήνα - Ζωγράφου Α (Στάση "Κάραβελ").
  • "235" Αθήνα - Ζωγράφου Β (στάση "Γέφυρα").
Πούλμαν για τα Ιλίσια
  • Από το Μαρούσι, πούλμαν αναχωρούν από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ηλεκτρικού Σταθμού) το Σάββατο και την Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
  • Τα λεωφορεία της ΚΟΒ Α. Πετραλώνων αναχωρούν την Κυριακή από την πλατεία Ελπίδας Π. Σφαγεία στις 6.50 μ.μ. και από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Α. Πετραλώνων στις 7.00 μ.μ.
  • Επίσης την Κυριακή από την πλατεία ΙΚΑ στον Ν. Κόσμο αναχωρεί πούλμαν για το Φεστιβάλ στις 6.45 μ.μ. και από τα γραφεία της ΚΟΒ στις 7 μ.μ.
  • Από το Χαϊδάρι πούλμαν θα ξεκινούν και τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ στις 6 μ.μ. από το Δάσος και 6.15 μ.μ. από το Παλατάκι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ