ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
Η «Γιούνιον Καρμπάιτ» συνεχίζει να δολοφονεί στο Μποπάλ

Είκοσι δύο χρόνια μετά τη φονική έκρηξη ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων διευρύνεται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είκοσι δύο χρόνια μετά τη φονική έκρηξη στις εγκαταστάσεις της «Γιούνιον Καρμπάιτ», στο Μποπάλ της Ινδίας, η αμερικανική εταιρεία συνεχίζει να δολοφονεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον αυτής της φτωχής ινδικής επαρχίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου του 1984 και χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην Ιστορία. Από την έκρηξη «απελευθερώθηκαν» 27 τόνοι μεθυλικού ισοκυανικού άλατος, μιας ιδιαίτερα τοξικής ουσίας, και άλλων δηλητηριωδών αερίων. Μέσα σε λίγες ώρες πέθαναν 3.000 άνθρωποι που εισέπνευσαν τα αέρια, ενώ σε λίγες μέρες οι νεκροί ξεπέρασαν τους 7.000. Σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, πάνω από 500.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 20.000 και ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων της έκρηξης μεγαλώνει κάθε χρόνο.

Η «Γιούνιον Καρμπάιτ», από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες του κόσμου, εξαγόρασε την απαλλαγή της με ένα ποσό 470 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατέβαλε στην κυβέρνηση της Ινδίας υπό μορφή αποζημίωσης...

Το 2000 μετά από πίεση οργανώσεων επιζώντων από το Μποπάλ άνοιξαν και πάλι οι φάκελοι της υπόθεσης για να κλείσουν και πάλι (οι περισσότεροι) μετά από απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης.

Στο μεταξύ, το 2001, η «Γιούνιον Καρμπάιτ», για να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και τις ποινικές ευθύνες, συγχωνεύτηκε με την πολυεθνική «DOW CHEMICALS», τη μεγαλύτερη χημική βιομηχανία του κόσμου. Η «DOW CHEMICALS» διαμήνυσε, εξ αρχής, ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το έγκλημα στο Μποπάλ.

Πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από την έκρηξη, άρχισε μια νέα καμπάνια για να φτάσουν κάποια στιγμή οι δράστες του εγκλήματος στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σε συνέντευξη Τύπου, στην έναρξη της καμπάνιας, αποκαλύφθηκε ότι μέχρι σήμερα η «Γιούνιον Καρμπάιτ» και η «DOW CHEMICALS» κρατούν εφτασφράγιστο μυστικό τη χημική σύνθεση των αερίων που εκλύθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Ετσι, ούτε οι αρχές της Ινδίας, ούτε οι διεθνείς οργανισμοί γνωρίζουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και κυρίως πόσο απειλείται ακόμη η υγεία και η ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον στην περιοχή του Μποπάλ.

Σύμφωνα με έρευνα της «Γκρίνπις», το 1999, από τις εγκαταλειμμένες δεξαμενές της «Γιούνιον Καρμπάιτ» διαρρέουν τοξικές ουσίες οι οποίες μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια νερά. Σε δείγματα εδάφους, που αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις τοξικών χημικών ουσιών κατά 600 φορές μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες. Από μελέτη του 2002 στην περιοχή αποκαλύφθηκε ύπαρξη μολύβδου και υδραργύρου στο μητρικό γάλα πολλών γυναικών.

Το εξοργιστικό είναι ότι η «DOW CHEMICALS» συνεχίζει να αρνείται να δώσει τη χημική σύνθεση των αερίων, την οποία χαρακτηρίζει «εμπορικό μυστικό» (!), η αποκάλυψη του οποίου θα βλάψει οικονομικά την εταιρεία...


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στοιχεία για το δημοσίευμα αντλήσαμε από την ιστοσελίδα: http://www.worldwatch.org/node/4498

Του ενός δολαρίου...

Για ...αντικαπιταλιστικά φρονήματα εγκαλεί τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Πάσχος Μανδραβέλης.

Αφορμή, όπως γράφει στις 14 του Δεκέμβρη, η αποσιώπηση μιας έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας, σ' όλο τον κόσμο, μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Μείωση, την οποία αποδίδει ο ίδιος στα επιτεύγματα του καπιταλισμού και της «παγκοσμιοποίησης».

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενώ το 1981 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα, το 2001 αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 21%. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε απόλυτους αριθμούς, το 1981 αυτοί που ζούσαν με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα υπολογίζονταν σε 1,5 δισ., ενώ το 2001 μειώθηκαν σε 1,1 δισ.

Ας παρακάμψουμε το ότι η Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιεί τελείως αυθαίρετα το ποσό του ενός δολαρίου ως δείκτη και όριο για τη μέτρηση της φτώχειας στον κόσμο. Μήπως αγνοεί ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» ότι το ένα δολάριο του 2001 έχει άλλο αντίκρισμα από το ένα δολάριο του 1981;

Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε αυτόν τον καθ' όλα απαράδεκτο συλλογισμό, ότι το εισόδημα του ενός δολαρίου τη μέρα είναι αυτό που χώριζε το 1981 και συνεχίζει να χωρίζει σήμερα τους φτωχούς από τους ευημερούντες, μήπως θα πρέπει να πανηγυρίσουμε γιατί κάποιοι από το 1,5 δισ. των φτωχών του 1981 ζουν σήμερα με 2 ή 3 δολάρια τη μέρα;

`Η μήπως πρέπει να τους καταγγείλουμε γιατί πέτυχαν προκλητικά να διπλασιάσουν, ή να τριπλασιάσουν, το «εισόδημά» τους;

ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει φθάσει σε σημείο καμπής και η επιβράδυνση ήδη βρίσκεται «προ των πυλών», αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας διεθνώς, όπου εκτιμά πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,1%, θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2007 και στη συνέχεια θα ανακτήσει μέρος των ρυθμών της, φθάνοντας το 4,6% το 2008.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Την περασμένη Τρίτη η αυτοκινητοβιομηχανία «DaimlerChrysler» προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε 4.000 απολύσεις στο τμήμα παραγωγής φορτηγών στη Βόρεια Αμερική την επόμενη χρονιά. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τόνισε ότι οι περικοπές - που αντιστοιχούν στο 16% του εργατικού της δυναμικού στο συγκεκριμένο τμήμα - θα είναι αποτέλεσμα της προβλεπόμενης μεγάλης πτώσης της ζήτησης. Η εταιρεία αναμένει ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο του νέου έτους, όταν οι «καταναλωτές αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη νέα τεχνολογία»...

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ Τον έλεγχο της «Σαχαλίνη-2», της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, παραχωρεί στο ρωσικό κολοσσό «Gazprom» η «Shell». Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του πρακτορείου «Ρόιτερς», ο ολλανδοβρετανικός όμιλος υπέκυψε στις έντονες πιέσεις που δέχτηκε τους τελευταίους μήνες από τη ρωσική κυβέρνηση και προσφέρθηκε να μειώσει το μερίδιο, 55%, που διαθέτει σήμερα στην κοινοπραξία «Σαχαλίνη-2», σε τουλάχιστον 25%, προς χάριν του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου «Gazprom».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ