ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Πήραν με το σπαθί τους το εποχικό επίδομα

Κατέλαβαν χτες το κεντρικό κτίριο του ΟΑΕΔ και έριξαν στο κενό την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τα ταξικά συνδικάτα τους

Η πολιορκία έληξε μόνο όταν καταβλήθηκε το εποχικό επίδομα
Η πολιορκία έληξε μόνο όταν καταβλήθηκε το εποχικό επίδομα
Αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στην υπονόμευση των ταξικών συνδικάτων, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης χτες το μεσημέρι, στα πλαίσια της παύσης εργασιών, με μια αιφνιδιαστική και καλά σχεδιασμένη κίνηση κατέλαβαν συμβολικά το κεντρικό κτίριο του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες. «Εισέβαλαν» στο γραφείο του διοικητή Γ. Βερναδάκη και με την αποφασιστικότητά τους τον ανάγκασαν να καταθέσει τελικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανέργων του κλάδου τα χρήματα του εποχικού επιδόματος.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, που μαζί με συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαίτησαν εποχικό επίδομα και για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις κονσερβοποιίας του νομού.

Με την κινητοποίηση αυτή, που χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα, καθώς ολόκληρο το κτίριο, οι προαύλιοι χώροι και ο δρόμος είχαν πλημμυρίσει από εργατόκοσμο, οι εργατοτεχνίτες κουρέλιασαν την επιχείρηση για αποδυνάμωση των σωματείων της Ζώνης, που είχε θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση με όχημα το εποχικό επίδομα. Συγκεκριμένα, με εξόφθαλμη κυβερνητική εντολή, ο ΟΑΕΔ μέχρι και χτες έδινε το επίδομα μόνο σε όσους δικαιούχους κατέθεσαν τα δικαιολογητικά μόνοι τους. Ενώ οι άνεργοι που θέλησαν να εκπροσωπηθούν από τα σωματεία τους ακόμα δεν έχουν πάρει δεκάρα, την ώρα που τα σωματεία έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά πάνω από 40 μέρες, δηλαδή πρώτα από όλους.

Προφανής στόχος αυτών των ενεργειών, που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ήταν να απομακρυνθούν οι εργατοτεχνίτες από τα σωματεία της Ζώνης, τα οποία αποτελούν εμπόδιο των κυβερνητικών σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της συρρίκνωσης της ναυπηγοεπισκευής, αλλά και έναν από τους μεγάλους αντιπάλους της στην εφαρμογή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οταν κατατέθηκαν τα χρήματα στους δικαιούχους της Ζώνης, η «πολιορκία» έληξε, ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, τόνισε ότι όπου οι εργάτες είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι στις ταξικές δυνάμεις υπερασπίζουν και διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, και ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού στην πανεργατική απεργία στις 13 Δεκέμβρη, αλλά και στις μάχες που έρχονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

ΛΑΡΚΟ
Οργιο τρομοκρατίας από την εργοδοσία και τους βαστάζους της

Με απολύσεις και άθλιες μεθοδεύσεις προσπαθούν να σπάσουν το απεργιακό μέτωπο και να χτυπήσουν το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Απάντηση στην ένταση της τρομοκρατίας, με την οποία η διεύθυνση του εργοστασίου και οι εργολάβοι προσπαθούν να κάμψουν τον δίκαιο και πολύμηνο αγώνα, έδωσαν με την επιτυχία της χτεσινής τους απεργίας οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ. Χαρακτηριστικό της μανίας με την οποία η εργοδοσία μεθοδεύει με κάθε τρόπο τη διάσπαση του αγώνα των εργαζομένων είναι πως οι τρομοκρατικές απολύσεις που ξεκίνησαν πριν ένα μήνα έφτασαν χτες τις 4, ενώ μία ακόμα έχει ήδη δρομολογηθεί.

Συγκεκριμένα, η εργολαβική εταιρεία ΖΙΜΕΝΣ απέλυσε χτες τον Βασίλη Μπονόβα και τον Ανέστη Δουδούμη, οι οποίοι (όπως και ο Π. Πολίτης τον οποίο πέταξε στο δρόμο προχτές η ΤΕΚΝΟΣΤΥΛ) συμμετέχουν στις εκλογές του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας ως υποψήφιοι με το ταξικό ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης». Ακόμα, η ΖΙΜΕΝΣ προανήγγειλε ουσιαστικά και την απόλυση του Νίκου Μπρεκουλάκη - ο οποίος δούλευε στη ΛΑΡΚΟ μόλις 15 μέρες - αφού του είπε να μην πάει στη δουλιά τις επόμενες πέντε μέρες.

Τσιράκια της εργοδοσίας

Τις διασπαστικές μεθοδεύσεις ενισχύουν οι συμβιβασμένες παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες, αφού σαν πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο έχουν ταχθεί ανοιχτά με το πλευρό της εργοδοσίας, προσπαθούν τώρα να «χτυπήσουν» τον ταξικό χαρακτήρα του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, που έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση και την περιφρούρηση της πάλης των εργαζομένων στις εργολαβίες.

Ετσι, ενώ εμφανίστηκαν αρχικά να στηρίζουν το «ανεξάρτητο» (όπως έλεγαν) ψηφοδέλτιο της «Ενιαίας Αγωνιστικής Συνεργασίας», μόλις προχτές, πρώτη μέρα των εκλογών, με το προσωπείο αυτή τη φορά κάποιας «Προσωρινής επιτροπής εργαζομένων εργολαβιών ΛΑΡΚΟ» και μία κατάπτυστη αντικομμουνιστική ανακοίνωση καλούσαν τους εργαζόμενους να μην πάνε να ψηφίσουν! Και σα να μην έφτανε αυτό, με την ίδια ανακοίνωση καλούσαν τους εργαζόμενους να... απέχουν και από τη χτεσινή απεργία! Αποκαλύπτοντας για ποιανού τα συμφέροντα «κοπιάζουν», αφ' ενός σαμποτάρουν ανοιχτά τις αρχαιρεσίες που συνδέονται με την ίδια την ενίσχυση του ταξικού αγώνα και αφ' ετέρου καλούν ανοιχτά τους εργάτες να γίνουν απεργοσπάστες!

Απάντηση στους αγώνες και την κάλπη

Από τη μεριά τους οι εργάτες στις εργολαβίες συνεχίζουν να προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Μετάλλου, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα. Αύριο, αντιπροσωπεία τους θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις αυθαίρετες απολύσεις, στη 1 μ.μ., έξω από το υπουργείο Απασχόλησης. Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», το οποίο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το όργιο τρομοκρατίας και δηλώνει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Αντιδραστικός και στη νέα εκδοχή του

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου

Στον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής ώστε αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αυτές υπαγορεύονται και από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, αποβλέπει ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Και ο νέος Κώδικας θεωρεί το δημόσιο «εκτελεστή της θέλησης του κράτους», όπως λέει ευθαρσώς στο άρθρο 24, δηλαδή ταυτίζει τον υπάλληλο με την εξουσία, την κυρίαρχη τάξη και τα υπερεθνικά συμφέροντα, που μέσω του κράτους επιβάλλουν τη θέλησή τους στον εργαζόμενο λαό.

Στο άρθρο 27 καταγράφονται οι κανόνες συμπεριφοράς του υπαλλήλου ακόμη και εκτός υπηρεσίας, ενώ άξιο απορίας είναι με ποιον τρόπο θα ελέγχεται η συμπεριφορά του υπαλλήλου, ειδικότερα όταν αυτός βρίσκεται εκτός υπηρεσίας. Αλλες διατάξεις του νέου κώδικα βάλλουν κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Το άρθρο 39 προβλέπει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν». Με άλλα λόγια εφόσον δημόσιες υπηρεσίες και ΝΠΔΔ ιδιωτικοποιηθούν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτά ως μόνιμοι χάνουν τη μονιμότητά τους.

Επίσης το άρθρο 40 προβλέπει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ, που διορίζονται σε οργανικές θέσεις, διανύουν δύο (2) έτη δοκιμαστικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της οποίας απολύονται για λόγους που ανάγονται στην υπηρεσία τους μόνο μετά από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου». Ετσι με αυτή την τόσο αόριστη διάταξη οι εν λόγω υπάλληλοι μπορούν να απολύονται κατά το δοκούν από τα ελεγχόμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση υπηρεσιακά συμβούλια.

ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το ΥΕΝ διέκοψε τον καθαρισμό!

Στην εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του ναυτεργατικού κλάδου, ήρθε να προστεθεί και η βρώμα. Το ΥΕΝ, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για την εφαρμογή των εκτρωματικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, έφτασε στο σημείο να διακόψει τον καθαρισμό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και ΚΕΣΕΝ θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια σπουδαστών και μετεκπαιδευομένων ναυτεργατών!

Οπως καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, η υποβάθμιση κι απαξίωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης για να προωθηθούν τα ινστιτούτα ναυτικής κατάρτισης (ΙΝΚΑΕ), συντελείται ολόπλευρα, με ελλείψεις από εκπαιδευτικούς, υλικοτεχνική υποδομή και κτιριακές εγκαταστάσεις μέχρι στην καθαριότητα. Απαιτεί τα κονδύλια που προορίζονται για το ΙΝΚΑΕ άμεσα να διατεθούν για τις ανάγκες των ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ και τονίζει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, που στηρίζει και συμμετέχει στη λειτουργία του ινστιτούτου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ενταθεί η λαϊκή αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, η Αλέκα Παπαρήγα, προσερχόμενη στη χτεσινή εκδήλωση για την Παιδεία, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: «Πουλιούνται τα λιμάνια στις ιδιωτικές εταιρείες και πρέπει να είναι ανεβασμένη η αντίδραση όλου του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να κρίνεται το ζήτημα από τις επιπτώσεις μιας απεργίας, υπάρχει πρόβλημα και οι επιπτώσεις από την απεργία είναι λιγότερες από τις επιπτώσεις της πώλησης των λιμανιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ