ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ενα χρόνο μετά, καταρρέει το «αστυνομικό σενάριο»

ΠΑΡΙΣΙ.-

«Με σκληρότητα και εκπληκτική έλλειψη σκέψης και προνοητικότητας» λειτούργησαν οι αστυνομικοί που καταδίωξαν τους νεαρούς στο παρισινό προάστιο Κλισί σου Μπουά, στα τέλη Οκτώβρη 2005, με αποτέλεσμα 2 έφηβοι να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία. Αυτό υποστηρίζει εσωτερική έκθεση της γαλλικής αστυνομίας για το περιστατικό που πυροδότησε τις πολυήμερες ταραχές στις γειτονιές-γκέτο των γαλλικών προαστίων.

Ουσιαστικά, μετά από ένα χρόνο, η αστυνομία διαψεύδει τους αρχικούς ισχυρισμούς της ότι δεν καταδίωξε τους νεαρούς. Οπως αποδεικνύεται και τους καταδίωξε και δεν έκανε απολύτως τίποτε για να τους προστατεύσει από τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας, όταν αναζήτησαν καταφύγιο σε ηλεκτρικό υποσταθμό.

Εκτενή αποσπάσματα της έκθεσης δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Μοντ», ενώ το πλήρες κείμενο έχει διαβιβαστεί στο δικαστή που χειρίζεται το φάκελο μετά από μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι γονείς των 2 νεκρών εφήβων και αρκετές οργανώσεις αρωγής. Στην υπόθεση εμπλέκονται 5 αστυνομικοί. Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα ενώ στην Κάτω Βουλή συζητάται νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών προτείνοντας περαιτέρω «σκλήρυνση» των ποινών για τη νεανική παραβατικότητα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Αλλεπάλληλες συναντήσεις με συνεργάτες του και στελέχη της ΟΑΠ έχει ο Πρόεδρος Αμπάς προκειμένου να καταλήξει στις επόμενες κινήσεις του, δεδομένης της πεποίθησής του ότι ο διάλογος με τη «Χαμάς» για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ο Αμπάς αναμένεται την επόμενη βδομάδα να κοινοποιήσει τις αποφάσεις του, ενώ φέρεται να κλίνει προς την αποφυγή μιας ευθείας αντιπαράθεσης με την απόλυση της κυβέρνησης της «Χαμάς».

ΤΖΕΝΤΑ.-- Πολύωρη σύγκρουση με «τρομοκράτες» σημειώθηκε, χτες το πρωί, στην πόλη της Τζέντα, όπως ανακοινώθηκε από τις σαουδαραβικές αρχές. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, «κατά την ανταλλαγή πυρών, σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και συνελήφθησαν οι ένοπλοι που είχαν οχυρωθεί σε κτίριο».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς έφθασε χτες στην πρωτεύουσα της Ινδίας για να συζητήσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας Μπους - Σινγκχ για τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες όσον αφορά την ειρηνική πυρηνική τεχνολογία. Θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σιβ Σανκάρ Μενόν και άλλους αξιωματούχους για τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να κυρωθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πολέμιοι της συμφωνίας επισημαίνουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση των πυρηνικών.

ΝΤΑΚΑ.-- Η ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής περί αναβολής των γενικών εκλογών στο Μπανγκλαντές κατά δύο ημέρες κάθε άλλο παρά ικανοποιεί την αντιπολίτευση στη χώρα. Χιλιάδες υποστηρικτές της Λαϊκής Ενωσης διαδήλωσαν εκ νέου χτες απαιτώντας χρόνο ώστε να καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, καθώς και άλλες εκλογικές μεταρρυθμίσεις.

ΝΑΡΑΤΙΒΑΤ.-- Βόμβα εξερράγη χτες σε σχολείο της νότιας Ταϊλάνδης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο 17χρονες μαθήτριες, ενώ νωρίτερα ένας στρατιώτης τραυματίστηκε καθώς συνόδευε δασκάλους σε σχολείο. Οι αρχές απέδωσαν τις επιθέσεις σε μουσουλμάνους αυτονομιστές.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε πλατφόρμα της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρίας «ENI SPA» στην πόλη Μπρας (στο δέλτα του Νίγηρα) με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ξένου εργαζόμενου και την απαγωγή τεσσάρων άλλων.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, αντιστράτηγος Στίβεν Μπλαμ και ο επικεφαλής διοικητής του στρατού του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν χτες στην Ποντγκόριτσα την έναρξη διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και ανήγγειλαν την υπογραφή συμφωνίας για τις ανταλλαγές στρατιωτικών αξιωματούχων, τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών γυμνασίων κλπ.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο πρώην πρόεδρος της Ν. Κορέας Κιμ Ντάε-Γιουνγκ κάλεσε χτες τις ΗΠΑ να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας για να τερματίσει η τελευταία το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών κάλεσε χτες διεθνείς δωρητές στη διάρκεια διεθνούς συνάντησης στο Μπαμάκο του δυτικοαφρικανικού Μάλι να χορηγήσουν τουλάχιστον μισό δισ. δολάρια ετησίως επί μία τριετία ώστε να προετοιμαστεί η υφήλιος για μία νέα επικίνδυνη μετάλλαξη των παθογόνων ιών.

ΣΟΦΙΑ.- Η χτεσινή σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο στην πόλη Μπιάλα στη βορειοανατολική Βουλγαρία και η μετέπειτα βύθισή τους σε ποτάμι απέφερε το θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

ΟΗΕ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Απόφαση για ανάπτυξη επεμβατικής δύναμης 8.000 στρατιωτών...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Στην περίπτωση της Σομαλίας και με δεδομένο τον τωρινό συσχετισμό δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίστηκε χτες ομόφωνα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη, η αποστολή αφρικανικής επεμβατικής δύναμης 8.000 στρατιωτών για την πολύπλευρη στήριξή της (διορισμένης στην Κένυα) σομαλικής «μεταβατικής» κυβέρνησης που εδρεύει στην Μπαϊντόα.

Αποφασίστηκε, επίσης, «μερική άρση» του διεθνούς εμπάργκο όπλων έναντι της Σομαλίας, ώστε να καταστεί και νομότυπα εφικτή η επέμβαση στο πλευρό της «μεταβατικής κυβέρνησης» του πρωθυπουργού Αλί Γκεντί που έσπευσε να ευχαριστήσει «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την αμερικανική κυβέρνηση» (...). Δυσαρεστημένοι εμφανίστηκαν προφανώς οι Σομαλοί Ισλαμιστές της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων» που ελέγχουν την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και το μεγαλύτερο μέρος του σομαλικού νότου...Εσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ξένη επεμβατική δύναμη αναπτυχθεί στη χώρα τους.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το ανάλογο σχέδιο που προώθησαν οι ΗΠΑ, πλην της τροπολογίας που έγινε, προκειμένου η επεμβατική δύναμη να αποτελείται μόνον από στρατεύματα αφρικανικών χωρών που δε γειτονεύουν με τη Σομαλία (όπως πρότεινε «για λόγους ασφαλείας και αποτροπής περιφερειακής σύγκρουσης» η ΕΕ). Στην ίδια απόφαση γίνεται έκκληση για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ μεταβατικής κυβέρνησης και Σομαλών Ισλαμιστών (που αναμένεται να επαναληφθεί στο Σουδάν την ερχόμενη βδομάδα). Παράλληλα, αναφέρεται πως μεταξύ των καθηκόντων της αφρικανικής επεμβατικής δύναμης, που θα αποκαλείται «IGASOM» και θα έχει αρχική θητεία τουλάχιστον έξι μηνών, θα είναι:

  • Η προστασία των υπουργών και βουλευτών της «μεταβατικής» αρχής στην Μπαϊντόα.
  • Η σύσταση και εκπαίδευση κυβερνητικού στρατού.
  • Η διατήρηση ασφάλειας στην Μπαϊντόα και η ασφαλής μετακίνηση των προσώπων που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ισλαμιστές.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ ελήφθη με επίκληση του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ και αναφέρεται πως το σώμα θα αποφασίσει «μέτρα δράσης» έναντι όσων επιχειρήσουν με τη βία ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης.

ΤΣΕΧΙΑ
Απολύσεις στο υπουργείο Εσωτερικών

ΠΡΑΓΑ.--

Στη γενικότερη αντικομμουνιστική εκστρατεία που διαδραματίζεται σε μια σειρά πρώην σοσιαλιστικές χώρες εντάσσεται και η πρόσφατη απόλυση 8 εργαζομένων του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας, επειδή, όπως υποστηρίζει, εργάζονταν στην κρατική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, αναφέρει δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας «Lidove Noviny» την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σήμερα, στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στην αστυνομία εργάζονται περίπου 800 πρώην εργαζόμενοι της κρατικής ασφάλειας και το συγκεκριμένο υπουργείο σχεδιάζει τη σταδιακή απόλυσή τους.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται ουσιαστικά για μια από τις πρώτες ενέργειες ποινικοποίησης ανθρώπων που στο παρελθόν εργάζονταν στις κρατικές υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ