Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ενα χρόνο μετά, καταρρέει το «αστυνομικό σενάριο»

ΠΑΡΙΣΙ.-

«Με σκληρότητα και εκπληκτική έλλειψη σκέψης και προνοητικότητας» λειτούργησαν οι αστυνομικοί που καταδίωξαν τους νεαρούς στο παρισινό προάστιο Κλισί σου Μπουά, στα τέλη Οκτώβρη 2005, με αποτέλεσμα 2 έφηβοι να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία. Αυτό υποστηρίζει εσωτερική έκθεση της γαλλικής αστυνομίας για το περιστατικό που πυροδότησε τις πολυήμερες ταραχές στις γειτονιές-γκέτο των γαλλικών προαστίων.

Ουσιαστικά, μετά από ένα χρόνο, η αστυνομία διαψεύδει τους αρχικούς ισχυρισμούς της ότι δεν καταδίωξε τους νεαρούς. Οπως αποδεικνύεται και τους καταδίωξε και δεν έκανε απολύτως τίποτε για να τους προστατεύσει από τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας, όταν αναζήτησαν καταφύγιο σε ηλεκτρικό υποσταθμό.

Εκτενή αποσπάσματα της έκθεσης δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Μοντ», ενώ το πλήρες κείμενο έχει διαβιβαστεί στο δικαστή που χειρίζεται το φάκελο μετά από μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι γονείς των 2 νεκρών εφήβων και αρκετές οργανώσεις αρωγής. Στην υπόθεση εμπλέκονται 5 αστυνομικοί. Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα ενώ στην Κάτω Βουλή συζητάται νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών προτείνοντας περαιτέρω «σκλήρυνση» των ποινών για τη νεανική παραβατικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ