Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Απόφαση για ανάπτυξη επεμβατικής δύναμης 8.000 στρατιωτών...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Στην περίπτωση της Σομαλίας και με δεδομένο τον τωρινό συσχετισμό δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίστηκε χτες ομόφωνα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη, η αποστολή αφρικανικής επεμβατικής δύναμης 8.000 στρατιωτών για την πολύπλευρη στήριξή της (διορισμένης στην Κένυα) σομαλικής «μεταβατικής» κυβέρνησης που εδρεύει στην Μπαϊντόα.

Αποφασίστηκε, επίσης, «μερική άρση» του διεθνούς εμπάργκο όπλων έναντι της Σομαλίας, ώστε να καταστεί και νομότυπα εφικτή η επέμβαση στο πλευρό της «μεταβατικής κυβέρνησης» του πρωθυπουργού Αλί Γκεντί που έσπευσε να ευχαριστήσει «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την αμερικανική κυβέρνηση» (...). Δυσαρεστημένοι εμφανίστηκαν προφανώς οι Σομαλοί Ισλαμιστές της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων» που ελέγχουν την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και το μεγαλύτερο μέρος του σομαλικού νότου...Εσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ξένη επεμβατική δύναμη αναπτυχθεί στη χώρα τους.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το ανάλογο σχέδιο που προώθησαν οι ΗΠΑ, πλην της τροπολογίας που έγινε, προκειμένου η επεμβατική δύναμη να αποτελείται μόνον από στρατεύματα αφρικανικών χωρών που δε γειτονεύουν με τη Σομαλία (όπως πρότεινε «για λόγους ασφαλείας και αποτροπής περιφερειακής σύγκρουσης» η ΕΕ). Στην ίδια απόφαση γίνεται έκκληση για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ μεταβατικής κυβέρνησης και Σομαλών Ισλαμιστών (που αναμένεται να επαναληφθεί στο Σουδάν την ερχόμενη βδομάδα). Παράλληλα, αναφέρεται πως μεταξύ των καθηκόντων της αφρικανικής επεμβατικής δύναμης, που θα αποκαλείται «IGASOM» και θα έχει αρχική θητεία τουλάχιστον έξι μηνών, θα είναι:

  • Η προστασία των υπουργών και βουλευτών της «μεταβατικής» αρχής στην Μπαϊντόα.
  • Η σύσταση και εκπαίδευση κυβερνητικού στρατού.
  • Η διατήρηση ασφάλειας στην Μπαϊντόα και η ασφαλής μετακίνηση των προσώπων που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ισλαμιστές.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ ελήφθη με επίκληση του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ και αναφέρεται πως το σώμα θα αποφασίσει «μέτρα δράσης» έναντι όσων επιχειρήσουν με τη βία ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ