ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο με ανταλλαγή κατηγοριών

Για την Κυριακή το απόγευμα προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίζεται και κλιμακώνεται η καθιστική διαμαρτυρία

Από την προχτεσινή συγκέντρωση της «Χεζμπολάχ» στη Βηρυτό

Associated Press

Από την προχτεσινή συγκέντρωση της «Χεζμπολάχ» στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την κατηγορία ότι «σχεδιάζει πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης» απέδωσε στη «Χεζμπολάχ» και στον ηγέτη της Σεΐκ Χασάν Νασράλα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός. Ο Φουάντ Σινιόρα, μία μέρα μετά το απευθείας τηλεοπτικό διάγγελμα του Νασράλα προς τους συγκεντρωμένους εδώ και μία βδομάδα χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τα κυβερνητικά κτίρια, υποστήριξε ότι ο λόγος του ηγέτη της «Χεζμπολάχ» «είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν εκτόξευση απειλών κατά της νόμιμης τάξης».

Ο Νασράλα κάλεσε τους οπαδούς της «Χεζμπολάχ» αλλά και της ετέρας σιιτικής οργάνωσης «Αμάλ» καθώς και του όψιμου συμμάχου τους, χριστιανού μαρωνίτη στρατηγού Μισέλ Αούν, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους κατά της κυβέρνησης Σινιόρα, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε χρήση βίας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «παράνομη» αφού σε αυτήν δεν εκπροσωπείται πλέον η σιιτική κοινότητα και την κατηγόρησε ότι «λαμβάνει εντολές από τον αμερικανικό πρέσβη και δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λιβανικού λαού».

Τέλος, ο Νασράλα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση Σινιόρα συνεχίσει να χρονοτριβεί και δε διαπραγματευτεί, τότε πιθανώς η διαμαρτυρόμενη αντιπολίτευση («Χεζμπολάχ», «Αμάλ», Αούν) να μη δεχτεί μια κυβερνητική συνεργασία, εφόσον της προταθεί, αλλά να προτιμήσει μια προσωρινή κυβέρνηση αποκλειστικά και μόνο με τους δικούς της συμμάχους που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτή ήταν και η αποστροφή του λόγου του Νασράλα που επικρίθηκε περισσότερο από τον Σινιόρα ενώ αναμένεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.

Παραινέσεις και προσπάθειες

Χωρίς εμφανώς να υιοθετεί κάποια συγκεκριμένη θέση αλλά «κλίνοντας» προς την κυβέρνηση Σινιόρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφραζε χτες «φόβους για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για το Λίβανο οι μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει η πόρτα σε έξωθεν παρεμβάσεις που θα καταλήξουν σε συγκρούσεις και σε ανείπωτη καταστροφή».

Ο Μουμπάρακ κάλεσε τους διαδηλωτές να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων. Η παραίνεση Μουμπάρακ είναι η τελευταία μιας σειράς Αράβων διπλωματών, που ασχέτως αν εξέφρασαν ή όχι υποστήριξη στην κυβέρνηση Σινιόρα, ζήτησαν, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, επιστροφή στις συνομιλίες. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από το Παρίσι, όπου και ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε υποστήριξη στην κυβέρνηση Σινιόρα.

Τέλος, σε μια προσπάθεια «συμφιλίωσης» των μουσουλμανικών δογμάτων προχώρησε, χτες, ο σουνίτης ιεροκήρυκας Φάτχι Γιάκαν, γνωστός στο Λίβανο. Υπερασπίστηκε τους σιίτες διαδηλωτές εκτιμώντας ότι «προσπαθούν δικαίως να σταματήσουν τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για τη χώρα».

Συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας της Βουλής

Συνεχίζονται οι επαφές της λιβανέζικης αντιπροσωπείας στη χώρα μας

Από τη χτεσινή συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας της Βουλής
Από τη χτεσινή συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας της Βουλής
Η συμπαράσταση της Ελληνικής Βουλής στον δοκιμαζόμενο και αγωνιζόμενο λαό του Λιβάνου εκφράστηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το Κοινοβούλιο του Λιβάνου με την αντιπροσωπεία από τον Λίβανο που αποτελείται από τον βουλευτή Ali Bazzi και τον Γενικό Γραμματέα του Λιβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Khaled Hedada.

H λιβανέζικη αντιπροσωπεία, που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ, ενημέρωσε τους Ελληνες βουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους και την ευρύτερη περιοχή και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του προς τον λιβανέζικο λαό.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας υπογράμμισε το ενδιαφέρον των Ελλήνων βουλευτών για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων με στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους. Προσκάλεσε δε την Ομάδα Φιλίας του Λιβανικού Κοινοβουλίου να επισκεφθεί τη Βουλή των Ελλήνων αμέσως μετά τη συγκρότησή της, που αναμένεται στο προσεχές διάστημα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Δ. Γεωργακόπουλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και η Β. Νικολαΐδου εκ μέρους του ΚΚΕ, που τόνισε σχετικά με τη συνάντηση:

«Συζητήσαμε για την κατάσταση στο Λίβανο που είναι έκρυθμη και μας ανησυχεί και ήταν πολύ σημαντικά και αξιόλογα τα στοιχεία της ενημέρωσης που είχαμε. Με διαβεβαίωση του Γ. Σούρλα οι δύο επιτροπές θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, η οποία θα είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τα κοινοβούλια αλλά γενικότερα και για το λαό του Λιβάνου και για την ευρύτερη περιοχή».

Ο Γενικός Γραμματέας του Λιβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Khaled Hedada σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ευχαρίστησε την Ελληνική Βουλή και το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία της επίσκεψης και τη συγκρότηση της Ομάδας Φιλίας. Τόνισε ότι ο λαός του Λιβάνου δοκιμάστηκε πρόσφατα από τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και είπε ότι οι Λιβανέζοι στηρίζονται στη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ali Bazzi τόνισε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και κατά τη διάρκειά της δόθηκε μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή. Θέλησή μας, είπε, είναι να αυξηθούν οι σχέσεις των δύο κοινοβουλίων και στην κατεύθυνση αυτή σοβαρό ρόλο έχουν οι δύο επιτροπές φιλίας των κοινοβουλίων Ελλάδας και Λιβάνου. Τέλος ευχαρίστησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας για τη στήριξή τους στο λαό του Λιβάνου.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Α. Σταύρου και όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΝΔ οι δύο Λιβανέζοι πολιτικοί «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη του λιβανικού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στη χώρα τους».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχαριστίες Χανίγια σε Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Δε θα υποκύψουμε ποτέ στις πιέσεις για αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την απελευθέρωση του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών», υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι όλα αυτά «γίνονται εφικτά λόγω της υποστήριξης χωρών και δυνάμεων όπως το Ιράν». Οι δηλώσεις αυτές του Ισμαήλ Χανίγια έγιναν από την Τεχεράνη, όπου έφθασε χτες και θα παραμείνει για 4 μέρες.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επιδίωκε, με τον τρόπο αυτό, να εκφράσει ευγνωμοσύνη στην ιρανική ηγεσία για την ηθική αλλά και πρακτική υποστήριξη που έχει προσφέρει στην κυβέρνηση της «Χαμάς» (120 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής). Ο Χανίγια έχει, ήδη, επισκεφτεί το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Συρία.

Γκρίνιες και επικρίσεις από Τελ Αβίβ

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει για συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό της, την επόμενη βδομάδα, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Λίβνι θα είναι η «έκθεση Χάμιλτον - Μπέικερ» που θέτει ως προτεραιότητα για την αποκλιμάκωση της βίας στο Ιράκ και την επίτευξη σταθερότητας, γενικά, σε ολόκληρη την περιοχή, την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής και της ισραηλινο-αραβικής διένεξης, διαπίστωση που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την ισραηλινή ηγεσία.

Επικριτικός, όμως, εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψης που θα αρχίσει τη Δευτέρα στη Γερμανία. Ο Εχούντ Ολμέρτ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό Τύπο, επέκρινε τη γερμανική διπλωματία και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, για την επίσκεψη που πραγματοποίησε, στα μέσα της βδομάδας, στη Δαμασκό και τις συνομιλίες, που είχε εκεί με τον Πρόεδρο Ασαντ.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να κωλυσιεργούν ως προς την παροχή άδειας εισόδου στη χώρα στον αιδεσιμότατο Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής ομάδας του ΟΗΕ που θα διερευνήσει τα τεκταινόμενα κατά την ισραηλινή εισβολή στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ