Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο με ανταλλαγή κατηγοριών

Για την Κυριακή το απόγευμα προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίζεται και κλιμακώνεται η καθιστική διαμαρτυρία

Από την προχτεσινή συγκέντρωση της «Χεζμπολάχ» στη Βηρυτό

Associated Press

Από την προχτεσινή συγκέντρωση της «Χεζμπολάχ» στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την κατηγορία ότι «σχεδιάζει πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης» απέδωσε στη «Χεζμπολάχ» και στον ηγέτη της Σεΐκ Χασάν Νασράλα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός. Ο Φουάντ Σινιόρα, μία μέρα μετά το απευθείας τηλεοπτικό διάγγελμα του Νασράλα προς τους συγκεντρωμένους εδώ και μία βδομάδα χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τα κυβερνητικά κτίρια, υποστήριξε ότι ο λόγος του ηγέτη της «Χεζμπολάχ» «είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν εκτόξευση απειλών κατά της νόμιμης τάξης».

Ο Νασράλα κάλεσε τους οπαδούς της «Χεζμπολάχ» αλλά και της ετέρας σιιτικής οργάνωσης «Αμάλ» καθώς και του όψιμου συμμάχου τους, χριστιανού μαρωνίτη στρατηγού Μισέλ Αούν, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους κατά της κυβέρνησης Σινιόρα, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε χρήση βίας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «παράνομη» αφού σε αυτήν δεν εκπροσωπείται πλέον η σιιτική κοινότητα και την κατηγόρησε ότι «λαμβάνει εντολές από τον αμερικανικό πρέσβη και δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λιβανικού λαού».

Τέλος, ο Νασράλα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση Σινιόρα συνεχίσει να χρονοτριβεί και δε διαπραγματευτεί, τότε πιθανώς η διαμαρτυρόμενη αντιπολίτευση («Χεζμπολάχ», «Αμάλ», Αούν) να μη δεχτεί μια κυβερνητική συνεργασία, εφόσον της προταθεί, αλλά να προτιμήσει μια προσωρινή κυβέρνηση αποκλειστικά και μόνο με τους δικούς της συμμάχους που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτή ήταν και η αποστροφή του λόγου του Νασράλα που επικρίθηκε περισσότερο από τον Σινιόρα ενώ αναμένεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.

Παραινέσεις και προσπάθειες

Χωρίς εμφανώς να υιοθετεί κάποια συγκεκριμένη θέση αλλά «κλίνοντας» προς την κυβέρνηση Σινιόρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφραζε χτες «φόβους για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για το Λίβανο οι μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει η πόρτα σε έξωθεν παρεμβάσεις που θα καταλήξουν σε συγκρούσεις και σε ανείπωτη καταστροφή».

Ο Μουμπάρακ κάλεσε τους διαδηλωτές να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων. Η παραίνεση Μουμπάρακ είναι η τελευταία μιας σειράς Αράβων διπλωματών, που ασχέτως αν εξέφρασαν ή όχι υποστήριξη στην κυβέρνηση Σινιόρα, ζήτησαν, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, επιστροφή στις συνομιλίες. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από το Παρίσι, όπου και ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε υποστήριξη στην κυβέρνηση Σινιόρα.

Τέλος, σε μια προσπάθεια «συμφιλίωσης» των μουσουλμανικών δογμάτων προχώρησε, χτες, ο σουνίτης ιεροκήρυκας Φάτχι Γιάκαν, γνωστός στο Λίβανο. Υπερασπίστηκε τους σιίτες διαδηλωτές εκτιμώντας ότι «προσπαθούν δικαίως να σταματήσουν τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για τη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ (2023-11-03 00:00:00.0)
«Πόλεμος» δηλώσεων «Χεζμπολάχ» - σαουδαραβικής μοναρχίας (2022-01-05 00:00:00.0)
Απειλές για στρατιωτική δράση εναντίον του Λιβάνου (2021-08-10 00:00:00.0)
«Αποκαλύψεις» από «Χεζμπολάχ» (2010-08-11 00:00:00.0)
Στη Δαμασκό η Πελόζι (2007-04-03 00:00:00.0)
Φιτίλι για όλη την περιοχή η δολοφονία Τζεμαγιέλ (2006-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ