Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Αντιδράσεις στο πραξικόπημα

ΣΟΥΒΑ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα Νησιά Φίτζι καθώς χτες το Μεγάλο Συμβούλιο Αρχηγών των Φυλών (που διορίζει τον πρόεδρο της χώρας) αρνήθηκε να «νομιμοποιήσει» το πραξικόπημα του αντιναυάρχου Φρανκ Μπαϊνιμαράμα χαρακτηρίζοντάς το «αντιδημοκρατικό και παράνομο». Ετσι αρνήθηκε να επικυρώσει την παραμονή του υπερήλικα Προέδρου Ρατού Γιοσέφα Ιλόιλο στο αξίωμά του.

Παράλληλα, εκατοντάδες χωρικοί στην επαρχία Ταβουαλέβου, όπου διαμένει ο πρόεδρος του Μεγάλου Συμβουλίου των Φυλών Ρατού Οβίνι Μποκίνι, εμπόδισαν την είσοδο στρατιωτών που είχαν έρθει με σκοπό να οδηγήσουν τον πρόεδρο στη Σούβα για να συναντηθεί με τον αντιναύαρχο ΜπαΪνιμαράμα. Οι στρατιωτικοί διοικητές δεν έδωσαν έκταση στο περιστατικό, αλλά από την άλλη οι αντιδράσεις ορισμένων μελών του Μεγάλου Συμβουλίου των Φυλών δεν κόστισαν - επί του παρόντος τουλάχιστον - στον αρχηγό των στασιαστών που ανέλαβε από χτες και καθήκοντα μεταβατικού προέδρου...

Οι αντιδράσεις κατά του πραξικοπηματία Μπαϊναμαράμα δεν εκδηλώθηκαν μόνον από ορισμένα μέλη του Μεγάλου Συμβουλίου Αρχηγών των Φυλών (αυτοχθόνων) αλλά και από την (οικονομικά) ισχυρή Εκκλησία των Μεθοδιστών που καταχώρησε στις εφημερίδες ανακοινώσεις με τις οποίες αντιτάσσεται στο πραξικόπημα.

Παράλληλα, χτες η Βρετανική Κοινοπολιτεία έπαυσε τη συμμετοχή των Νησιών Φίτζι στον 53μελή οργανισμό ανακοινώνοντας ότι το πραξικόπημα «παραβιάζει βασικές αρχές» του καταστατικού της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ