Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Ο Σέσελι τερμάτισε την απεργία πείνας

ΧΑΓΗ.--

Νικητής βγήκε ο κρατούμενος Σέρβος πολιτικός αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, από την απεργία πείνας που έκανε για περίπου ένα μήνα, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τερμάτισε χτες την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 11 Νοέμβρη καθώς το δικαστήριο αναγκάστηκε να ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματά του, μεταξύ άλλων, λόγω του αναβρασμού που επικρατεί αυτή την περίοδο στη Σερβία, αφ' ενός, λόγω των εκλογών της 21ης Γενάρη και, αφ' ετέρου, λόγω καθορισμού του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου...

Μεταξύ των αιτημάτων που ικανοποιήθηκαν ήταν ο σεβασμός στο δικαίωμα αυτοϋπεράσπισης με άρση του διορισμού των συνηγόρων υπεράσπισης και η συνέχιση της δίκης μόλις καταστεί δυνατή η βελτίωση της καταπονημένης (από την απεργία πείνας και τις συνθήκες κράτησης...) υγείας του. Αλλα αιτήματα που είχε θέσει γραπτώς ο Σέσελι αφορούσαν:

Τη μεγαλύτερη πυκνότητα συναντήσεών του με μέλη της οικογένειάς του. Την αναγνώριση από το δικαστήριο των περίπου 20 νομικών συμβούλων που διαθέτει. Τη μετάφραση όλων των δικαστικών εγγράφων στη σερβική γλώσσα και την αποστολή τους σ' εκείνον σε χαρτί (και όχι σε ηλεκτρονική μορφή, όπως ήταν ως σήμερα). Την αντικατάσταση του προεδρείου δικαστών, την ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων που ελήφθησαν εν τη απουσία του. Την άρση του περιορισμού στον αριθμό λέξεων που θα πρέπει να έχουν τα έγγραφα που υποβάλλει στο δικαστήριο.

Η εξέλιξη σχολιάστηκε χτες από την κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα ως «καλή είδηση». Ο Σέσελι κατηγορείται μεταξύ άλλων για προσωπική ανάμειξη σε τέλεση βιαιοτήτων - ωμοτήτων κατά αμάχων σε χωριά της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης την τριετία 1991-1993.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ