Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις και αντιπαραθέσεις εντός και εκτός για την έκθεση Μπέικερ

Αιματοκύλησαν και πάλι αμάχους οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στο κεντρικό Ιράκ, «στοχεύοντας αλ Κάιντα»

Νέος βομβαρδισμός αμάχων, που παρουσιάστηκε από τους κατοχικούς ως... αντιτρομοκρατικό κατόρθωμα

Associated Press

Νέος βομβαρδισμός αμάχων, που παρουσιάστηκε από τους κατοχικούς ως... αντιτρομοκρατικό κατόρθωμα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οξύνονται οι αντιπαραθέσεις εντός ΗΠΑ με το Λευκό Οίκο να δέχεται «πυρά ομαδόν» προκειμένου να αποδεχτεί «στο σύνολό τους και γρήγορα» τις προτάσεις του σχεδίου Χάμιλτον - Μπέικερ για αλλαγή πολιτικής στο Ιράκ. Ο Πρόεδρος Μπους δηλώνει πρόθυμος «να εξετάσει μια νέα προσέγγιση», χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής, να δεσμεύεται σε τίποτε απολύτως και έχοντας, ήδη, εκφράσει ανοιχτά διαφωνίες για ένα πολύ βασικό σημείο της έκθεσης, αυτό της έναρξης διαλόγου, άνευ προϋποθέσεων, με Συρία και Ιράν.

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με σειρά βουλευτών και Γερουσιαστών, τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων. Μεταξύ αυτών, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι, η οποία υποστήριξε την αναγκαιότητα «αλλαγής πολιτικής το γρηγορότερο δυνατό», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «τελικά ο Πρόεδρος θα συνειδητοποιήσει τι πρέπει να γίνει».

Από την άλλη, εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου υποστήριζαν ότι εντός της επόμενης βδομάδας ο Τζορτζ Μπους θα έχει συσκέψεις με στρατιωτικούς στο Πεντάγωνο, με ανεξάρτητους αναλυτές, με διπλωμάτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και με τον υπερπρέσβη στο Ιράκ, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, προκειμένου να ακούσει όλες τις υπάρχουσες προτάσεις. Οι ίδιες πηγές απέρριπταν, επί της ουσίας, την παραίνεση του πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης του Ιράκ, Τζέιμς Μπέικερ, να υιοθετηθεί «στο πνεύμα και στο σύνολό της ως πακέτο η έκθεση», υποστηρίζοντας ότι «εξετάζονται πολλές προτάσεις».

Σε μια ύστατη προσπάθεια να υπεραμυνθεί της ασκούμενης πολιτικής, αλλά και των επιλογών του, ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε αποχαιρετιστήρια ομιλία του, επέμεινε ότι «αν υπάρξει υπομονή, οι ΗΠΑ θα βγουν νικήτριες από τον πόλεμο στο Ιράκ». Υποστήριξε, επίσης, ότι «στον έναν ή στον άλλο βαθμό, οι προτάσεις της έκθεσης Χάμιλτον - Μπέικερ είναι προβληματισμοί που έχουν πολλάκις συζητηθεί μέχρι σήμερα».

Αντιδράσεων συνέχεια...

Στη, σε γενικές γραμμές, «θετική υποδοχή» που επιφύλαξε η ευρωπαϊκή διπλωματία αλλά και ο αραβικός Τύπος στην έκθεση Χάμιλτον-Μπέικερ, παραφωνία αποτέλεσε η έντονη αρνητική αντίδραση του Ισραήλ και από χτες η αρνητική στάση της κυβέρνησης στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν. Ο Πρόεδρος της περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί, χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές και ακατάλληλες» τις προτάσεις που εμπεριέχονται, στεκόμενος προφανώς στο γεγονός ότι η έκθεση προτείνει να μην εφαρμοστεί άμεσα το άρθρο 140 του ιρακινού συντάγματος. Πρόκειται για άρθρο που πέτυχαν να υιοθετηθεί με έντονες πιέσεις οι Κούρδοι ηγέτες και προβλέπει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαχείριση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της περιοχής και την προοπτική περαιτέρω αυτονόμησής της.

Επικριτικός αν και όχι εντελώς αρνητικός εμφανίστηκε ο Αραβικός Σύνδεσμος. Με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η έκθεση, όπως αναμενόταν, δεν ασχολείται με τα δικαιώματα του ιρακινού λαού, αλλά με τη διάσωση της εικόνας της αμερικανικής ηγεσίας. «Οι ΗΠΑ πέτυχαν το στόχο τους: κατέστρεψαν μια ισχυρή πλούσια αραβική χώρα, προκάλεσαν χάος και δυστυχία στο λαό της και απλώς πληρώνουν μεγαλύτερο τίμημα από ό,τι περίμεναν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται με νόημα πως «το γεγονός και μόνο ότι οι Αραβες δείχνουν ενδιαφέρον για μια τέτοια έκθεση δείχνει ότι δεν μπορούν να δώσουν μόνοι τους λύσεις στα προβλήματά τους».

Επιδρομές και «παράπλευρες απώλειες»

Το θάνατο 20 μαχητών της «αλ Κάιντα» σε επιδρομή στο χωριό Ισάκι, κοντά στη λίμνη Θαρ Θαρ στη βορειοδυτική επαρχία Σαλαχουντίν, ανακοίνωσαν, θριαμβολογώντας, χτες, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Υποστήριξαν ότι σε ελέγχους από σπίτι σε σπίτι, δέχτηκαν πυρά, ανταπέδωσαν και ακολούθησε μάχη.

Εντούτοις, εντελώς διαφορετική εικόνα δίνουν οι τοπικοί Ιρακινοί αξιωματούχοι. Υποστηρίζουν ότι οι κατοχικές δυνάμεις επέδραμαν και βομβάρδισαν σπίτια, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 32 άτομα, πολίτες, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά και 7 γυναίκες.

Ανάλογη νυχτερινή επιδρομή πραγματοποίησαν σε συνοικία της Βασόρα και βρετανικές κατοχικές δυνάμεις με συνδρομή δανικών στρατευμάτων. Εδώ δεν αναφέρθηκαν «παράπλευρες απώλειες», παρά μόνο η σύλληψη 5 «στελεχών σιιτών ανταρτών». Τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 3 Αμερικανών στρατιωτών και ο τραυματισμός 2, ανεβάζοντας σε 35 τους νεκρούς Αμερικανούς μέσα στην πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ