Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Για εμπορικές σχέσεις υπέρ των λαών

Η Σύνοδος της Κοτσαμπάμπα έγινε και τόπος συνάντησης πολλών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής

Associated Press

Η Σύνοδος της Κοτσαμπάμπα έγινε και τόπος συνάντησης πολλών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής
ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Περίπου 3.000 εκπρόσωποι κοινωνικών, ιθαγενικών και λαϊκών οργανώσεων συναντήθηκαν παράλληλα με τη Σύνοδο των χωρών της Νότιας Αμερικής για να προωθήσουν την καμπάνια ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA), που προωθούν οι ΗΠΑ. Την τελική διακήρυξή τους οι εκπρόσωποι της συνάντησης θα την παρουσιάσουν στην τελετή λήξης της επίσημης Συνόδου, παρουσία τουλάχιστον 13 ηγετών. Στο κείμενο αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και οι 10 προτάσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι της συνάντησης για τη δημιουργία μιας νέας ηπείρου, όπως χαρακτηριστικά είπαν, ενώ επισημαίνουν τις σοβαρές αλλαγές που έγιναν σε όφελος της πλειοψηφίας των λαών στη Βραζιλία, στη Βολιβία, στο Εκουαδόρ, στην Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα και πρόσθεσαν ότι στηρίζουν τα βήματα που κάνει η Βολιβία.

Ανάμεσα σε όσους έχουν καταφτάσει για να πάρουν μέρος στη Σύνοδο των χωρών της Νότιας Αμερικής είναι και ο υφυπουργός Επικράτειας της Βενεζουέλας, Ροντόλφο Σανζ, ο οποίος επισήμανε με δηλώσεις του ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για μια σειρά συμφωνίες σε ό,τι αφορά την αγορά αγροτικών προϊόντων από τη Βολιβία. Παράλληλα τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες επιθυμεί, μαζί με τους άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, να προωθηθεί η «Συμφωνία Εμπορίου των Λαών» (TCP), καθώς και η «Εναλλακτική Μπολιβαριανή Πρόταση για την Αμερική» (ALBA). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη πολλοί τομείς όπου έχουν συνεργαστεί ενεργά η Βολιβία, η Βενεζουέλα και η Κούβα στους τομείς της υγείας, της ενέργειας, της παιδείας, που έχουν δείξει πως υπάρχουν καλές προοπτικές.

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συμφώνησε να συνεχιστεί η ισχύς του λεγόμενου νόμου «Προώθησης του Εμπορίου των Ανδεων για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών», μόνο με το Περού και την Κολομβία. Πάντως, οι εκπρόσωποι των λαϊκών, κοινωνικών και ιθαγενικών οργανώσεων κατήγγειλαν την κυβέρνηση της Κολομβίας για τη σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Χτες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν να φτάσουν οι ηγέτες των 13 χωρών για να ξεκινήσουν οι επίσημες εργασίες της Συνόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ