Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Εγκαιρη» επανεμφάνιση αυτονομιστών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι μαυροφόροι ένοπλοι του αυτονομιστικού «Αλβανικού Εθνικού Στρατού», («ΑΝΑ», παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ που επιθυμεί τη συνένωση όλων των αλβανοκατοικούμενων εδαφών στα Βαλκάνια...) επανεμφανίστηκαν το τελευταίο 48ωρο στα χωριά του δυτικού Κοσσυφοπεδίου. Ξανάστησαν «σημεία ελέγχου» απαιτώντας από τους διερχόμενους αστυνομικές ταυτότητες και προσωπικά έγγραφα, ενώ αναφέρθηκαν και ανταλλαγές πυρών με τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την ξεκάθαρη (επί του παρόντος...) άρνηση της Μόσχας να προσυπογράψει ανεπιφύλακτα όποια «λύση» επιθυμούν να επιβάλλουν στο Κοσσυφοπέδιο ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, εκτός και εάν εξασφαλίσει την εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής φόρμουλας σε ανάλογες περιοχές που την ενδιαφέρουν περισσότερο (π.χ. Καύκασος). Επίσης, η επανεμφάνιση της δράσης του «ΑΝΑ» αλλά και η πιθανότητα εκδήλωσης βίαιων επιθέσεων, είτε κατά της αποστολής του ΟΗΕ είτε κατά της σερβικής κοινότητας, θεωρούνται αναμενόμενες από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, KFOR, που το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί με την αποστολή αρκετών εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών της Εθνοφρουράς.

Παράλληλα, διαδραματίζεται λίγες μέρες προτού ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν υποβάλλει στο ΣΑ του ΟΗΕ (ερχόμενη Τετάρτη) την τελευταία του έκθεση για το Κοσσυφοπέδιο, όπου αναμένεται να προειδοποιήσει ότι «περιθωριακές οργανώσεις και εξτρεμιστές» είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την απογοήτευση του πληθυσμού έπειτα από επταετή αναμονή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ