Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΡΙΡΙ
«Αποκαλύψεις» από «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εικόνες που θεωρείται πως πάρθηκαν από τις κάμερες ισραηλινού αναγνωριστικού αεροσκάφους από το σημείο της δολοφονίας του πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, το Φλεβάρη του 2005, παρουσίασε χτες η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί να μη συνιστούν «αδιάψευστες αποδείξεις» για την εμπλοκή του Ισραήλ στη δολοφονία αλλά «μπορεί να προσφέρουν δεδομένα που θα συνεισφέρουν στη διαλεύκανση του φόνου».

Οι εικόνες παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, με δημοσιογράφους και πολιτικούς που είχαν προσκληθεί στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στα νότια της Βηρυτού. Εμφανίζουν δρόμους κοντά στη Βουλή στο κέντρο της Βηρυτού, όπου ήταν και η κατοικία του Χαρίρι, καθώς και την παραλιακή αρτηρία κοντά στην οποία δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός το Φλεβάρη του 2005. Ο Νασράλα υποστήριξε πως οι φωτογραφίες ελήφθησαν από αναγνωριστικό αεροσκάφος ΜΚ και «υπεκλάπησαν» από την οργάνωσή του. Ωστόσο, οι φωτογραφίες δε δείχνουν χρονολογία ούτε φέρουν σαφή διακριτικά του ισραηλινού στρατού.

Στις 3 του Αυγούστου ο Νασράλα είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χαρίρι, υποσχόμενος να αποκαλύψει «στοιχεία» που τεκμαίρουν την ενοχή του.

Στο μεταξύ, πρώην στρατηγός του στρατού του Λιβάνου και στέλεχος συμμαχικού κινήματος της «Χεζμπολάχ» («Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα») κατηγορήθηκε χτες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Εισαγγελέας στρατοδικείου κατηγόρησε τον στρατηγό ε.α. Φαγιέζ Κάραμ για συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών του εχθρού. Κατηγορείται ότι έδωσε στον εχθρό πληροφορίες για τη «Χεζμπολάχ», καθώς και για άλλα κόμματα με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά.

Τέλος, ο Λίβανος επέκρινε την προχτεσινοβραδινή απόφαση της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας να αναστείλει στρατιωτική βοήθεια ύψους 100.000.000 δολαρίων προς το λιβανέζικο στρατό με πρόσχημα την πιθανή επιρροή της «Χεζμπολάχ» σ' αυτόν. Η εξέλιξη αυτή έδωσε ευκαιρία στον Ιρανό πρέσβη στη Βηρυτό να εκφράσει την ετοιμότητα της Τεχεράνης να «συνεργαστεί με τον λιβανέζικο στρατό σε οποιαδήποτε περιοχή, που θα τον βοηθήσει να εκπληρώσει τον εθνικό του ρόλο στην υπεράσπιση της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ