ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΟΤΕ
Υπόθεση κάθε εργαζόμενου ο απεργιακός αγώνας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις

Το πανό της ΕΣΚ ΟΤΕ στη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το μέγαρο του Οργανισμού
Το πανό της ΕΣΚ ΟΤΕ στη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το μέγαρο του Οργανισμού
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από σήμερα έως και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ενάντια στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ - αναμένεται να ψηφιστεί μεθαύριο - με την οποία ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και κατά συνέπεια το εγκληματικό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ ΟΤΕ, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην τριήμερη απεργία και στην περιφρούρησή της. Στα πλαίσια της αυριανής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τον κρατικό προϋπολογισμό να δώσουν βροντερό «παρών» με το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση -συλλαλητήριο που οργανώνει. Αλλά και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του κλάδου που πραγματοποιείται στην Αθήνα την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη ενάντια στην τροπολογία.

Με την τροπολογία καταργούνται διατάξεις που επέβαλαν τη συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ και χτυπιούνται παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων (μονιμότητα, ειδικότητες, αποδοχές και άλλα), που αποτελούσαν «εμπόδιο» στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση. Να στήσουν απεργιακές επιτροπές, να περιφρουρήσουν την απεργία σε όλα τα κτίρια. Να απαιτήσουν άμεση απόσυρση της τροπολογίας και να στηρίξουν συνολικά το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων. Να διεκδικήσουν: Ενιαίος αποκλειστικά φορέας τηλεπικοινωνιών, όχι στην κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ, μονιμότητα σε όλο τον όμιλο, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 35ωρο-5ήμερο-7ωρο, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό.

Χτες συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας απέκλεισαν τις εισόδους του Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Στο χώρο βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπ. Παντελάκη. Ανάλογη αντίδραση εκδηλώθηκε και στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη.

Προκαλούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Τη στρατηγική αντεργατική ρότα της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα προχωρήσει ακάθεκτη στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Πιο αποκαλυπτικός ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης επισήμανε ουσιαστικά ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων εξυπηρετεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη οι δηλώσεις της Β. Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ότι το κόμμα της «και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη που οδηγεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας σε αφελληνισμό» το λιγότερο που κάνουν είναι να προκαλούν και να υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη μνήμη των εργαζομένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά εξόρμηση στους εργάτες του λιμανιού

Στο ΣΕΜΠΟ και σε άλλες υπηρεσίες του ΟΛΠ περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών

Με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ συζήτησαν χτες οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ συζήτησαν χτες οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ «εισέβαλαν» χτες τα χαράματα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στο Ικόνιο, το χώρο που η κυβέρνηση προετοιμάζει να τον παραδώσει στις δαγκάνες των πολυεθνικών. Συνομιλώντας με τους λιμενεργάτες και τους υπαλλήλους του Οργανισμού, ανέδειξαν την ανάγκη που επιβάλλουν οι εξελίξεις για την κλιμάκωση του αγώνα που ήδη είναι σε εξέλιξη στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και τη συγκρότηση του εργατικού αγωνιστικού μετώπου που θα συγκρουστεί με την αντεργατική φιλομονοπωλιακή πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και θα διεκδικήσει λιμάνια 100% δημόσια στην υπηρεσία του λαού.

Σαν σταθμό προς αυτήν την κατεύθυνση, οι συνδικαλιστές ανέδειξαν την αυριανή πανεργατική απεργία, στην οποία οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ καλούνται όχι μόνο να συμμετέχουν μαζικά αλλά και να δώσουν το «παρών» τους στον Ηλεκτρικό Σταθμό στις 10.30 το πρωί στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά. Στη μαζική αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν συνδικαλιστές - εκτός από αυτούς των λιμενεργατών και των υπαλλήλων του ΟΛΠ - από τους ναυτεργάτες, τους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του κλάδου της Υγείας, των ελαιουργοσαπουνοποιών και άλλων.

Η κουβέντα άρχισε στο χώρο που συγκεντρώνονται οι λιμενεργάτες και αφού οι συνδικαλιστές πέρασαν από τα γραφεία των υπαλλήλων του ΣΕΜΠΟ, κατέληξαν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους του ΟΛΠ που λειτουργούν τις δύο πλωτές δεξαμενές που βρίσκονται εκεί.

Στη διάρκεια των συζητήσεων από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Σάββα Τσιμπόγλου και από τον γραμματέα του ΕΚ Πειραιά Νίκο Ξουράφη, τονίστηκε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού είναι παράμετρος της ίδιας πολιτικής που σα βασικό στόχο έχει τη «συμπίεση του κόστους εργασίας», ένταση της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο. Και γι' αυτό, χρειάζεται συντονισμένη απάντηση από την εργατική τάξη. Τόνισαν την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων σε ΓΣΕΕ, ΕΚΠ, ΠΝΟ, αλλά και στο χώρο του λιμανιού, καθώς οι σημερινές πλειοψηφίες με τον «κοινωνικό διάλογο» «αιχμαλωτίζουν τα μυαλά και τις συνειδήσεις των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Κάθετα αντίθετοι στο νομοσχέδιο για το μητρώο

Την αποφασιστικότητα των εργατοτεχνιτών της Ζώνης να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί το νομοθετικό εξάμβλωμα του υπουργείου Ανάπτυξης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μητρώο Επιχειρήσεων Ναυπήγησης Μετατροπής Επισκευής και Συντήρησης Πλοίων», εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας χτες εκ μέρους των σωματείων της Ζώνης στην ευρεία σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε για το θέμα η Νομαρχία Πειραιά. Και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να πάρουν ξεκάθαρα θέση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.

Με το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν προωθείται το μητρώο επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά, αντίθετα επιχειρείται, στο όνομα των εφοπλιστών και επιχειρηματιών, να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το σημερινό νομοθετικό πλέγμα που ισχύει στη Ζώνη και αφορά από τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέχρι τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και έχει «χτιστεί» με τους αγώνες και το αίμα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών κ. Μεταξάς δήλωσε ότι «είναι προς τιμή της κυβέρνησης που το νομοσχέδιο είναι ακριβώς οι προτάσεις που καταθέσαμε»!

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, τα σωματεία της Ζώνης, Εργατικά Κέντρα, τα Εμποροβιομηχανικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Πειραιά, βουλευτές και εργοδοτικές ενώσεις. Στην εισήγησή του, ο νομάρχης Πειραιά, Γ. Μίχας, εξέφρασε μεν την αντίθεση της νομαρχίας για το νομοσχέδιο, όμως προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία κάτω από τις δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, είχε ψηφίσει το νόμο για το μητρώο το 1998, ωστόσο φρόντισε να μην τον ενεργοποιήσει με αποτέλεσμα να έρθει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για να ανατρέψει τα πάντα.

Στη Βουλή το επίδομα

Τις εσκεμμένες καθυστερήσεις από την πλευρά του ΟΑΕΔ στην καταβολή επιδόματος στους εργαζόμενους της Ζώνης που έκαναν τις αιτήσεις μέσω των σωματείων τους, συζητήθηκαν χτες στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου. Προσπαθώντας να αιτιολογήσει αυτού του είδους τις πρακτικές ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, κατηγόρησε το ΚΚΕ λέγοντας πως «έχετε μια γραμμή να καταργήσετε το κράτος» προσθέτοντας ότι «το κράτος δεν καταργείται, θα πληρώνει τα επιδόματα μέσω του ΟΑΕΔ». Συνολικά για το εποχικό επίδομα δήλωσε πως θα καταβληθεί έως τα Χριστούγεννα σε όλους τους δικαιούχους. Ανταπαντώντας, η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε πως η παρέμβαση στα σωματεία της Ζώνης οφείλεται στο ότι «σας ενοχλεί η κινητικότητα των σωματείων της Ζώνης γιατί σας χαλάνε τα σχέδια αυτή την περίοδο που ιδιωτικοποιείτε τα λιμάνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ