ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΕΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ξεπέρασαν τα 80 δισ. ευρώ!

Στο 41,56% ανήλθε ο λόγος χρεών προς το ΑΕΠ της χώρας τον Οκτώβρη, με τάσεις προς το 45% στο τέλος του χρόνου

Ξεπέρασαν τον Οκτώβρη τα 80 δισ. ευρώ τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες! Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα:

  • Τα χρέη από στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στα 54,3 δισ. ευρώ.
  • Τα χρέη από τις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων έφτασαν στα 25,7 δισ. ευρώ.
  • Το σύνολο των δύο κατηγοριών δανείων ανήλθε στα 80,2 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί στο 41,5% του ΑΕΠ της χώρας και έχει τάσεις περαιτέρω αύξησης. Αν λάβουμε υπόψη ότι η προσφυγή των νοικοκυριών στον τραπεζικό δανεισμό, εντείνεται τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου - ειδικά το Δεκέμβρη, λόγω των εορτών - δεν αποκλείεται στο τέλος του 2006, ο λόγος χρέη προς ΑΕΠ να αγγίξει το 45%. Ποσοστό από μόνο του εκρηκτικό, καθώς το φαινόμενο της υποθήκευσης παρόντων και μελλοντικών εισοδημάτων στο τραπεζικό σύστημα εντείνεται.

Ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων σε ετήσια βάση (Οκτώβρης 2006 προς 2005) ανήλθε στο 24,8% και ναι μεν εμφανίζει κάμψη ως προς το 2005, (ο ρυθμός αύξησης είχε ανέλθει στο 30,4%), αλλά βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τους ρυθμούς αύξησης του 2004 και του 2003. Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται, ότι η τραπεζική επέκταση, μέσω της χρηματοδότησης της αγοράς στέγης, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια αξοσημείωτη σταθερότητα, η οποία διατηρείται και το 2006, παρά την αύξηση των επιτοκίων, η οποία επιβαρύνει σημαντικά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.

Στο χώρο των καταναλωτικών δανείων, ο ρυθμός ετήσιας αύξησής τους τον Οκτώβρη ανήλθε στο 23,1%, λίγο υψηλότερα από το 2005 (22,3%), αλλά με σαφώς μικρότερους ρυθμούς από το 2004 και 2003, όταν αυξήθηκαν κατά 37,4% και 27,2% αντίστοιχα. Ειδικότερα τα υπόλοιπα των δανείων μέσω πιστωτικών καρτών ανήλθαν στα 7,7 δισ. ευρώ, ή ποσοστό μεταβολής 4,5%, των δανείων με δικαιολογητικά στα 4,9 δισ. ευρώ ή ποσοστό αύξησης 28,1% και των προσωπικών δανείων στα 12,1 δισ. ευρώ ή ποσοστό μεταβολής 28,1%.

Και η αλματώδης αυτή τραπεζική επέκταση, συνεχίζεται, παρά την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών, η οποία εκφράζεται με τη, πέρα από κάθε λογική, διατήρηση των επιτοκίων χορηγήσεων σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που τα επιτόκια καταθέσεων, όχι μόνο παραμένουν αρνητικά, αλλά συνεχίζουν να κινούνται περί το μηδέν. Ηδη όμως οι πρώτες συνέπειες της τραπεζικής υπερχρέωσης έχουν γίνει ορατές στους δανειολήπτες, καθώς κάθε χρόνο οι τράπεζες προβαίνουν σε πλειστηριασμούς χιλιάδων κατοικιών και δεκάδων χιλιάδων αυτοκινήτων, τα οποία έχουν αγοραστεί, μέσω τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αυστριακή «κάθοδος» στην Ελλάδα

Η «Βέρμπουντ» μπαίνει στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Η οσμή του κέρδους που αναδίνει η «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -και όχι μόνο - προσελκύει όλο και περισσότερους ξένους «παίκτες» στην Ελλάδα, όπως τη μεγαλύτερη αυστριακή ενεργειακή εταιρεία, τη «Βέρμπουντ», η οποία ίδρυσε την «Αστριαν Πάουερ Τρέιντινγκ Ενέργκα Ελλάς ΑΕ» σε συνεργασία με την ελληνική «Ενέργκα ΑΕ» του Α. Φλώρου. Μέχρι πρότινος οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν στην εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, με πελάτες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις, όπως η ΕΥΔΑΠ, και βιομηχανίες, καθώς και στην εξαγωγή στην Ιταλία.

Η νέα εταιρεία, οι σκοποί της οποίας παρουσιάστηκαν χτες από τον Α. Φλώρο και τον πρόεδρο της «Βέρμπουντ», Χ. Χάιντερ, θα συνεχίσει να εμπορεύεται ηλεκτρικό ρεύμα με εισαγωγές, αλλά ταυτόχρονα θα επεκταθεί και στην παραγωγή, καθώς η μητρική θα εξαγοράσει άμεσα μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, ενώ θα συμμετάσχει και στο διαγωνισμό για τα αδρά επιδοτούμενα 900 MW από ιδιώτες. Πρέπει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τη ΔΕΗ και τη μονάδα των ΕΛΠΕ, η μόνη άλλη μεγάλη μονάδα που υπάρχει και λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα (εκτός των ΑΠΕ) είναι αυτή της «ΗΡΩΝ» (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) στη Βοιωτία, ισχύος 120 MW.

Τα δύο χρόνια που συνεργάστηκαν στο εμπόριο μέσω της κοινοπραξίας τους, οι δύο εταιρείες είχαν τζίρο 68 εκατ. ευρώ και τα αναμενόμενα κέρδη που εγγυάται η κυβερνητική πολιτική θα είναι πολύ περισσότερα. Η αυστριακή εταιρεία είναι αρκετά έμπειρη σ' αυτή τη δραστηριότητα, καθώς: Μόνο το 2005 είχε τζίρο 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% προήλθε από πωλήσεις εκτός Αυστρίας. Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 402 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με την Αυστρία και έχει σημαντική παρουσία σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πολιτική στραγγαλισμού των συνεταιρισμών

Την τοκογλυφική τακτική της τράπεζας κατήγγειλε στη Βουλή το ΚΚΕ

Η τοκογλυφική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας οδηγεί σε κλείσιμο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας, αλλά η κυβέρνηση δείχνοντας το αντιαγροτικό της πρόσωπο αρνείται να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας υπερασπίστηκε την τοκογλυφική τακτική της ΑΤΕ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Αγροτική «έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αγροτική συνείδηση», αφού έχει μειώσει απαιτήσεις από τους αγρότες ύψους 1,4 δισ. ευρώ και έχει μειώσει το επιτόκιο δανεισμού. Είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «ευνοούμενοι συνεταιρισμοί» και ισχυρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει αποδεχτεί τις οφειλές του προς την ΑΤΕ και έχει υπογράψει τη σύμβαση σχετικής ρύθμισης.

«Θα περίμενα από τον υφυπουργό να δείξει περισσότερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα», τόνισε στην παρέμβασή του ο Στ. Σκοπελίτης και τον κάλεσε να ρωτήσει όποιον αγρότη θέλει για να μάθει το πώς συμπεριφέρεται η ΑΤΕ απέναντί τους. Αυτό που ζητάει η Αγροτική από το συγκεκριμένο συνεταιρισμό δεν είναι πληρωμή χρεών αλλά το γδάρσιμό του, τόνισε, και ανέφερε τα συγκεκριμένα νούμερα:

«Ο συνεταιρισμός πήρε το πρώτο δάνειο 27.000 ευρώ, πλήρωσε 40.000 και χρωστάει άλλα τόσα ενώ το ίδιο έγινε και με το δεύτερο δάνειο. Πήρε δηλαδή συνολικά δύο δάνεια 89.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει 260.000 ευρώ. Αυτό δεν είναι βοήθεια προς το συνεταιρισμό, είναι κυριολεκτικά γδάρσιμό του από την πλευρά της Αγροτικής».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Νέες πιέσεις για ικανοποίηση αξιώσεων

Η πιθανότητα ενός «νέου κύκλου αστάθειας και διακυμάνσεων» του ελληνικού τουρισμού ανησυχεί τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η ηγεσία του οποίου αξιοποιεί αυτόν τον «κίνδυνο» για να αξιώσει ακόμη περισσότερα προνόμια. Στη χτεσινή παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεών του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σ. Ανδρεάδης εκτίμησε ως «θετική» την προσέγγιση της κυβέρνησης στα τουριστικά θέματα, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια του τουριστικού κεφαλαίου για σημαντικές καθυστερήσεις.

Σε μια περίοδο αύξησης της τουριστικής κίνησης (αφίξεις 7,2% το τρέχον έτος μέχρι τον Οκτώβρη και στα έσοδα 6,75% μέχρι το Σεπτέμβρη) οι επιχειρηματίες του τουρισμού, μεταξύ άλλων, ζητούν:

  • Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
  • Μείωση των τιμολογίων Ενέργειας, τουλάχιστον για ορισμένες περιοχές και για κάποιες χρονικές περιόδους.
  • Κατάργηση του μονοπωλίου της «Ολυμπιακής» στην επίγεια εξυπηρέτηση στα αεροδρόμια.
  • Αμεση πολιτική απόφαση για τη λύση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων των ξενοδοχείων (νομιμοποίηση αυθαιρεσιών) και ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες βασίζουν τις απαιτήσεις τους στο ότι επιτελούν «εθνικό έργο», ωστόσο η ικανοποίηση των αξιώσεών τους βυθίζει τον τουριστικό τομέα όλο και περισσότερο στο τέλμα της ιδιωτικής εκμετάλλευσης και στον συνακόλουθο περιορισμό του δικαιώματος της εργατικής οικογένειας στον παραθερισμό. Ακόμη και για τις φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, το σχόλιο ήταν ότι είναι καλές αρκεί να υπάρχουν ...κέρδη. Ο Σ. Ανδρεάδης επισήμανε ότι η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ακριβαίνει αυτόματα την Ελλάδα σε σχέση με άλλους προορισμούς, τόνισε ότι είναι αναγκαία η θεσμική διαβούλευση του τουριστικού κεφαλαίου με την κυβέρνηση, αλλά και η προοπτική ενός εργοδοτικού οργάνου στο οποίο θα εκπροσωπείται όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ