Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αυστριακή «κάθοδος» στην Ελλάδα

Η «Βέρμπουντ» μπαίνει στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Η οσμή του κέρδους που αναδίνει η «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -και όχι μόνο - προσελκύει όλο και περισσότερους ξένους «παίκτες» στην Ελλάδα, όπως τη μεγαλύτερη αυστριακή ενεργειακή εταιρεία, τη «Βέρμπουντ», η οποία ίδρυσε την «Αστριαν Πάουερ Τρέιντινγκ Ενέργκα Ελλάς ΑΕ» σε συνεργασία με την ελληνική «Ενέργκα ΑΕ» του Α. Φλώρου. Μέχρι πρότινος οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν στην εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, με πελάτες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις, όπως η ΕΥΔΑΠ, και βιομηχανίες, καθώς και στην εξαγωγή στην Ιταλία.

Η νέα εταιρεία, οι σκοποί της οποίας παρουσιάστηκαν χτες από τον Α. Φλώρο και τον πρόεδρο της «Βέρμπουντ», Χ. Χάιντερ, θα συνεχίσει να εμπορεύεται ηλεκτρικό ρεύμα με εισαγωγές, αλλά ταυτόχρονα θα επεκταθεί και στην παραγωγή, καθώς η μητρική θα εξαγοράσει άμεσα μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, ενώ θα συμμετάσχει και στο διαγωνισμό για τα αδρά επιδοτούμενα 900 MW από ιδιώτες. Πρέπει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τη ΔΕΗ και τη μονάδα των ΕΛΠΕ, η μόνη άλλη μεγάλη μονάδα που υπάρχει και λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα (εκτός των ΑΠΕ) είναι αυτή της «ΗΡΩΝ» (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) στη Βοιωτία, ισχύος 120 MW.

Τα δύο χρόνια που συνεργάστηκαν στο εμπόριο μέσω της κοινοπραξίας τους, οι δύο εταιρείες είχαν τζίρο 68 εκατ. ευρώ και τα αναμενόμενα κέρδη που εγγυάται η κυβερνητική πολιτική θα είναι πολύ περισσότερα. Η αυστριακή εταιρεία είναι αρκετά έμπειρη σ' αυτή τη δραστηριότητα, καθώς: Μόνο το 2005 είχε τζίρο 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% προήλθε από πωλήσεις εκτός Αυστρίας. Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 402 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με την Αυστρία και έχει σημαντική παρουσία σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ