ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων

Σε ακόμα μία προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων και περιορισμού της αγανάκτησής τους προχωρά η ΕΕ με το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «αποτελεί ένα ταμείο ελεημοσύνης, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα χορηγεί ένα επίδομα ελεημοσύνης που καταβάλλεται εφάπαξ και αποτελεί εμπαιγμό των εργαζομένων. Στόχος του είναι δήθεν η βοήθεια και αλληλεγγύη στους απολυμένους εργαζόμενους μιας περιοχής που πλήττεται από τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, όπου δηλαδή το κεφάλαιο επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των κερδών του μεταφερόμενο σε χώρες, όπου η τιμή της εργατικής δύναμης είναι χαμηλότερη. Και ακριβώς επειδή το ευρωενωσιακό κεφάλαιο γνωρίζει ότι η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων έχει και θα έχει ολοένα και περισσότερες οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους προσπαθεί, μοιράζοντας ψίχουλα, να συγκρατήσει την αγανάκτηση και την ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων της εργατικής τάξης».

«Τα κριτήρια, όπως είπε, που θέτει ο Κανονισμός για την εφαρμογή του είναι τόσο στενά, ώστε ελάχιστος αριθμός εργαζομένων θα το δικαιούνται, αφού καταβάλλεται σε περιοχές, όπου λόγω της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 απολύσεις σε μία επιχείρηση ή τουλάχιστον 1.000 απολύσεις σε ένα 6μηνο (ή 12μηνο όπως προτείνει η Εκθεση της Επιτροπής), που αντιπροσωπεύουν το 1% της απασχόλησης στην περιφέρεια. Ζητείται μόνο με αίτηση της κυβέρνησης κράτους - μέλους και όχι των εργαζομένων ή των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους και καταβάλλεται μόνο από την κυβέρνηση.

Ετσι, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο έλεος της κάθε κυβέρνησης, που μπορεί να το χρησιμοποιεί επιλεκτικά και σαν μέσο άσκησης πίεσης και εκβιασμών στους εργαζόμενους, αλλά και σαν μέσο χειραγώγησης συνειδήσεων και εκτόνωσης της αγανάκτησης των εργαζομένων».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την ΕΕ και τα επιδόματα φτώχειας και κάλεσε τους εργαζομένους να δυναμώσουν τη συσπείρωση και την πάλη τους μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα για μόνιμη, πλήρη και σταθερή απασχόληση, πλήρη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πραγματικά επιδόματα ανεργίας στο ύψος του 80% τουλάχιστον του μισθού, για όλους τους ανέργους χωρίς περιορισμούς, καθ' όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας, με πλήρη ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσηλωμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης η Τουρκία

Σήμερα, πιθανά, θα ανοίξουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας

Η Τουρκία αναμένει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσουν πριν από το τέλος του χρόνου με το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων για διαπραγμάτευση, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Την περασμένη βδομάδα η ΕΕ ανέστειλε εν μέρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας λόγω της άρνησης της τελευταίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Ωστόσο, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε τομείς που δεν καλύπτονται από το πάγωμα της διαπραγμάτευσης.

«Ελπίζουμε ότι τα κεφάλαια που θα πρέπει να ανοίξουν, θα ανοίξουν σύντομα. Περιμένουμε ότι ορισμένα κεφάλαια θα ανοίξουν γρήγορα στη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας», δήλωσε ο Γκιουλ προς τους δημοσιογράφους. Η φινλανδική προεδρία της ΕΕ λήγει στο τέλος του 2006.

«Ολα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα κεφάλαια της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, του χρηματιστικού ελέγχου, της επιχειρηματικής και της βιομηχανικής πολιτικής, και της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Γκιουλ.

Διπλωμάτες έχουν κάνει γνωστό πως οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί αντιτίθενται στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων πριν από το τέλος του χρόνου, επειδή θα ήταν ένα μπερδεμένο μήνυμα στους ψηφοφόρους, αν η ΕΕ αντάμειβε την Τουρκία ξεκινώντας ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων την ίδια στιγμή που την τιμωρεί παγώνοντας τμήματα των συνομιλιών.

Ο Γκιουλ δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις φιλο-ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις της. «Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. Δε θα υπάρξει απομάκρυνση από το στόχο αυτό», τόνισε στη συνέντευξη. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως, παρά την απόφαση της ΕΕ, που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι συμβατή με την ουσία των ευρω-τουρκικών σχέσεων», η σημασία που αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή της Αγκυρας στις δυτικές προδιαγραφές για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα «δε θα μειωθεί, αντιθέτως θα αυξηθεί».

Ο Γκιουλ δήλωσε πως η ΕΕ χρησιμοποίησε την παλιά κυπριακή διένεξη ως «πρόσχημα» εναντίον της χώρας του. «Η ΕΕ βρίσκεται σε κάποιου είδους κρίση. Πολλά κράτη - μέλη έχουν σύγχυση» όσον αφορά στην ευκαιρία μιας διεύρυνσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τους «25» ότι «δεν έχουν στρατηγικό όραμα» όταν επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να μετέχει στις διαβουλεύσεις για το θέμα του εμπορίου μεταξύ Κατεχομένων και Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βάση της σταθερής θέσης της ότι «το απευθείας εμπόριο δεν μπορεί με κανένα τρόπο να σημαίνει πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Με το θέμα αυτό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα ασχοληθεί η επόμενη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών τον ερχόμενο Γενάρη.

Αναφορικά με το θέμα του ανοίγματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της ομάδας εργασίας στις Βρυξέλλες και των πληροφοριών ότι ασκούνται πιέσεις στην κυπριακή πλευρά προκειμένου να συναινέσει στο άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ενδείξεις είναι πως στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ η φινλανδική προεδρία θα φέρει προς συζήτηση αριθμό κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

«Ασφαλώς δεν μπορεί να αναμένεται από εμάς να πούμε τώρα τη συγκεκριμένη θέση μας για κάθε κεφάλαιο, που πιθανόν να φέρει η φινλανδική προεδρία. Οι θέσεις μας θα διατυπωθούν, όπως πρέπει και εκεί που πρέπει, και όχι δημόσια και προκαταβολικά», είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι το να αχθούν κάποια κεφάλαια ενώπιον της Επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων δε σημαίνει αυτόματα και το άνοιγμά τους, το οποίο «προϋποθέτει μια διαδικασία και τήρηση σαφών και συγκεκριμένων κριτηρίων».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Οι... στόχοι του 2007

Την καθιερωμένη παρουσίαση του προγράμματος της Προεδρίας της ΕΕ έκανε χτες στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει από την 1/1/2007, βάσει και των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Χωρίς να θέσει ξεκάθαρα πρωταρχικό στόχο για το τρέχον εξάμηνο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη διεύρυνση και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αφήνοντας να διαφανεί το πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα η χώρα του ως προεδρεύουσα των «27», ενώ έθεσε στις προτεραιότητες της ΕΕ και το «Ευρωσύνταγμα»...

Συγκεκριμένα, ο Φ.Β. Στάινμαγερ έκανε λόγο για «δίκαιη και υπεύθυνη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας», βάζοντας σαν στόχο το άνοιγμα δύο έως τεσσάρων κεφαλαίων επί γερμανικής προεδρίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση που καθορίζει και την πολιτική της ΕΕ, αυτή την περίοδο, ότι «η πόρτα της Ευρώπης δεν έχει κλείσει για την Τουρκία» και εμμένοντας στο πνεύμα της έκθεσης της Επιτροπής.

Αναφερόμενος στο φάντασμα του Ευρωσυντάγματος, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, αναμάσησε την καραμέλα της επικύρωσής του από 18 κράτη - μέλη, τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν λόγω δύο αρνητικών δημοψηφισμάτων, επιμένοντας να αγνοεί τη λαϊκή βούληση όσων κλήθηκαν να απαντήσουν άμεσα επί του θέματος και όχι μέσω των καθοδηγούμενων κυβερνήσεών τους.

Σημείωσε δε ότι στην κοινή δήλωση των «27» για τα 50 χρόνια της ΕΕ θα υπάρχει αναφορά και στη θνήσκουσα συνθήκη που προσπαθούν εναγωνίως να αναστήσουν, ενώ τον Ιούνη θα παρουσιαστεί έκθεση με τις βασικές γραμμές για τη «νέα» Συνθήκη, που θα επιχειρήσει να παραπλανήσει τους λαούς και να περάσει τα όσα απέρριψαν τα δημοψηφίσματα...

Στους στόχους του Βερολίνου είναι και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η Μέση Ανατολή, στην οποία η ΕΕ διεκδικεί πλέον ανοιχτά μερίδιο εκμετάλλευσης.

Επισήμανε δε, ότι σκοπός είναι να ανακτήσει η Ευρώπη την εμπιστοσύνη των πολιτών της, διαμορφώνοντας ενιαία γραμμή στα διεθνή θέματα...

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική, δήλωσε την πρόθεση της ΕΕ για διείσδυση στον πλούτο της Κεντρικής Ασίας και στην απόφαση για στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ