Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσηλωμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης η Τουρκία

Σήμερα, πιθανά, θα ανοίξουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας

Η Τουρκία αναμένει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσουν πριν από το τέλος του χρόνου με το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων για διαπραγμάτευση, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Την περασμένη βδομάδα η ΕΕ ανέστειλε εν μέρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας λόγω της άρνησης της τελευταίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Ωστόσο, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε τομείς που δεν καλύπτονται από το πάγωμα της διαπραγμάτευσης.

«Ελπίζουμε ότι τα κεφάλαια που θα πρέπει να ανοίξουν, θα ανοίξουν σύντομα. Περιμένουμε ότι ορισμένα κεφάλαια θα ανοίξουν γρήγορα στη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας», δήλωσε ο Γκιουλ προς τους δημοσιογράφους. Η φινλανδική προεδρία της ΕΕ λήγει στο τέλος του 2006.

«Ολα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα κεφάλαια της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, του χρηματιστικού ελέγχου, της επιχειρηματικής και της βιομηχανικής πολιτικής, και της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Γκιουλ.

Διπλωμάτες έχουν κάνει γνωστό πως οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί αντιτίθενται στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων πριν από το τέλος του χρόνου, επειδή θα ήταν ένα μπερδεμένο μήνυμα στους ψηφοφόρους, αν η ΕΕ αντάμειβε την Τουρκία ξεκινώντας ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων την ίδια στιγμή που την τιμωρεί παγώνοντας τμήματα των συνομιλιών.

Ο Γκιουλ δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις φιλο-ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις της. «Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. Δε θα υπάρξει απομάκρυνση από το στόχο αυτό», τόνισε στη συνέντευξη. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως, παρά την απόφαση της ΕΕ, που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι συμβατή με την ουσία των ευρω-τουρκικών σχέσεων», η σημασία που αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή της Αγκυρας στις δυτικές προδιαγραφές για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα «δε θα μειωθεί, αντιθέτως θα αυξηθεί».

Ο Γκιουλ δήλωσε πως η ΕΕ χρησιμοποίησε την παλιά κυπριακή διένεξη ως «πρόσχημα» εναντίον της χώρας του. «Η ΕΕ βρίσκεται σε κάποιου είδους κρίση. Πολλά κράτη - μέλη έχουν σύγχυση» όσον αφορά στην ευκαιρία μιας διεύρυνσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τους «25» ότι «δεν έχουν στρατηγικό όραμα» όταν επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να μετέχει στις διαβουλεύσεις για το θέμα του εμπορίου μεταξύ Κατεχομένων και Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βάση της σταθερής θέσης της ότι «το απευθείας εμπόριο δεν μπορεί με κανένα τρόπο να σημαίνει πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Με το θέμα αυτό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα ασχοληθεί η επόμενη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών τον ερχόμενο Γενάρη.

Αναφορικά με το θέμα του ανοίγματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της ομάδας εργασίας στις Βρυξέλλες και των πληροφοριών ότι ασκούνται πιέσεις στην κυπριακή πλευρά προκειμένου να συναινέσει στο άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ενδείξεις είναι πως στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ η φινλανδική προεδρία θα φέρει προς συζήτηση αριθμό κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

«Ασφαλώς δεν μπορεί να αναμένεται από εμάς να πούμε τώρα τη συγκεκριμένη θέση μας για κάθε κεφάλαιο, που πιθανόν να φέρει η φινλανδική προεδρία. Οι θέσεις μας θα διατυπωθούν, όπως πρέπει και εκεί που πρέπει, και όχι δημόσια και προκαταβολικά», είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι το να αχθούν κάποια κεφάλαια ενώπιον της Επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων δε σημαίνει αυτόματα και το άνοιγμά τους, το οποίο «προϋποθέτει μια διαδικασία και τήρηση σαφών και συγκεκριμένων κριτηρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ