ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πολεμικές αποστολές

Φρεγάτα στο Λίβανο, 100 τεθωρακισμένα στο Ιράκ

Οι πολεμικές αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια των νεοταξικών πολέμων και αποστολών, αποτελούν πλέον ζήτημα καθημερινής δραστηριότητας. Χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο Π. Χηνοφώτη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δ. Γούση, επισκέφθηκε εν πλω, τη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», που αναλαμβάνει αποστολή περιπολίας στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της UNIFIL (πολυεθνική δύναμη κατοχής του Λιβάνου), αντικαθιστώντας τη φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ».

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με πλήρη μυστικότητα η αποστολή στο Ιράκ των 100 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1, που δόθηκαν δωρεάν από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στον υπό αμερικανική κηδεμονία «στρατό» του Ιράκ, στα πλαίσια της βοήθειας που προσφέρει το ΝΑΤΟ. Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα, σοβιετικής προέλευσης, είχαν περιέλθει στον Ελληνικό Στρατό μετά τη διάλυση του στρατού της Αν. Γερμανίας. Η τελευταία αποστολή αφορούσε 64 οχήματα - τα υπόλοιπα 36 είχαν σταλεί πέρσι - που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί με μισθωμένο πλοίο, μέσω Σούδας, όπου φορτώθηκαν και πυρομαχικά, κατευθύνονται στο Ιράκ.


ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Απίστευτη αντιλαϊκή επίθεση

Την τοποθέτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης στηλίτευσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ

«Ο εχθρός είναι προσδιορισμένος. Είναι κάθε λαϊκή κινητοποίηση, κάθε μη συμφωνία». Με τα λόγια αυτά επιχειρηματολόγησε χτες στη Βουλή η Λιάνα Κανέλλη, καταγγέλλοντας την τοποθέτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα κατά των διαδηλώσεων και υπέρ της έντασης της δράσης κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Δ. Τάξης, η Λιάνα Κανέλλη έκανε λόγο για μια «απίστευτη αντιλαϊκή επίθεση», ενώ αναφερόμενη στα όσα είπε περί διαδηλώσεων που εμποδίζουν την ...κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά μίλησε για «εκλεπτυσμένο, διεστραμμένο εκφασισμό της πραγματικότητας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο θέμα των «γνωστών - αγνώστων», τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουμε με την ιστορία. Φαίνεται πια και στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ποιος είναι ο γνωστός εχθρός αυτής της κυβέρνησης, της προηγούμενης και όλων των όμοιων κυβερνήσεων. Ο γνωστός εχθρός είναι οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι πεινασμένοι, οι συνδικαλιστές, οι διαδηλούντες». «Οι άγνωστοι ποιοι είναι;» αναρωτήθηκε ρητορικά «οι κουκουλοφόροι, ένστολοι πολλές φορές, άλλες χωρίς στολή, που φοράνε κουκούλα, βγαίνουν έξω και υπονομεύουν κινήματα, παρακολουθούν διαδηλώσεις και μπαίνουν σε κλειστές συνεδριάσεις σωματείων». Οπως είπε «το παρόν φοράει κουκούλα και τη φοράει με ευρωπαϊκή υπογραφή». Μάλιστα, αναφέρθηκε στις κάμερες και στα συστήματα παρακολούθησης που ακόμη πληρώνονται από τον προϋπολογισμό, μιλώντας για «σκάνδαλο της κλοπής των χρημάτων του ελληνικού λαού με βάση τον προϋπολογισμό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το C4I, για τα αμερικάνικα συστήματα παρακολούθησης». Ειδικά για τις αντιλήψεις που εξέφρασε ο Βύρωνας Πολύδωρας, η Λιάνα Κανέλλη είπε ότι «όσο σοβαρεύουν τα πράγματα με την καταστολή και όσο αρχίζουν έκνομες αντιλήψεις ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεκινάς αντιαριστερό, αντικομμουνιστικό μανιφέστο και μετά να βγαίνεις να ζητάς συγνώμη».

Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Μαγγίνα, ο οποίος δήλωσε ότι «με τη θαρραλέα τοποθέτηση του υπουργού λύνεται κάθε παρεξήγηση» και ότι «τιμούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου». Οσον αφορά τα συστήματα παρακολούθησης υποστήριξε ότι «ήταν μια παραγγελία από την προηγούμενη κυβέρνηση», την οποία η σημερινή προσπαθεί να αξιοποιήσει.


Α. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Κανένας σεβασμός στο σύστημα

Απάντηση σε επικίνδυνες απόψεις του Β. Πολύδωρα στη Βουλή

Παρά τις όποιες φραστικές αναδιπλώσεις προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας ανέπτυξε επικίνδυνες για τη δράση του λαϊκού κινήματος απόψεις, εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις στην εκάστοτε ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική μπορεί να είναι και εκτός Συντάγματος!

Απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκο, είπε «να μην πατάμε κάποιοι σε δύο βάρκες και απορρίπτοντες το Σύνταγμα και αγωνιζόμενοι κατά του Συντάγματος. Σεβαστείτε το Σύνταγμα! Μην πατάτε σε δύο βάρκες και ελάτε για κοινοβουλευτική και πολιτική συνεννόηση». Κατά τον Β. Πολύδωρα, η μάχη στο πεζοδρόμιο είναι «εκτός κοινοβουλευτικής τάξεως»!

Οι επικίνδυνες αυτές απόψεις προκάλεσαν την αντίδραση των παρισταμένων βουλευτών του ΚΚΕ. Ο Ο. Κολοζώφ αναρωτήθηκε: «Δεν έχουμε δικαίωμα να παλέψουμε για την αλλαγή του Συντάγματος, κύριε υπουργέ;». Ο Α. Τζέκης είπε «βγάλτε τους πραίτορες από εδώ μέσα» και η Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι «δεν είναι η δημοκρατία ζαρντινιέρα να της φυτεύετε ό,τι θέλετε».

Παίρνοντας το λόγο ο Α. Σκυλλάκος, τόνισε σχολιάζοντας τα περί σεβασμού στο Σύνταγμα και το σύστημα: «Κανένας σεβασμός στο σύστημα από τη δική μας πλευρά. Δεν είναι ούτε το Σύνταγμα, ούτε οι νόμοι. Είναι το σύστημα. Οσον αφορά το Σύνταγμα και τους νόμους, έχουμε το δικαίωμα να παλέψουμε, όχι μόνο εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά ο λαός έχει το δικαίωμα να παλέψει, όπου θεωρεί ότι αδικείται, να το αδρανοποιήσει, να το ατονήσει και να το αλλάξει. Και δεν παραιτούμαστε από αυτό το δικαίωμα».


Απύθμενη υποκρισία από το ΠΑΣΟΚ

«Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» για τις απαράδεκτες φράσεις του Β. Πολύδωρα ενάντια στον ΣΥΝ όταν πριν λίγα χρόνια τα πρώτα του στελέχη έθεταν το ΚΚΕ «στα όρια της νομιμότητας»

Μεγάλο σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα, που συσχέτισε τον ΣΥΝ με τους αντιεξουσιαστές, καλώντας τον να τους αποκηρύξει. Τα ...δημοκρατικά αντανακλαστικά του επίσημου ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν ακαριαία. Για να υπερασπιστούν τους «αγώνες του ΣΥΝ για τη δημοκρατία», εγκαλώντας τον Β. Πολύδωρα ο οποίος ζήτησε απ' αυτόν να γίνει «δηλωσίας», για να αποκρούσουν μετά βδελυγμίας τα περί «έκνομου κόμματος» του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Φράσεις απερίφραστα καταδικαστέες, αλλά ...κοίτα ποιοι μιλάνε...

Γιατί - πώς να το κάνουμε - εμείς δεν ξεχνάμε ότι, λίγα χρόνια πριν, τα πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας και την τότε κυβέρνηση, επιδίδονταν σε σκαιές επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ, θέτοντας στην ουσία θέμα νομιμότητάς του.

Φυσικά, το ΚΚΕ τη δική τους νομιμότητα, τη νομιμότητα της αστικής τάξης που σφραγίζεται από το ιερό και απαραβίαστο δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται στυγνά την εργατική τάξη, δεν την αποδέχεται. Να την ανατρέψει θέλει. Γι' αυτό και δεν έκανε και ούτε πρόκειται να κάνει δηλώσεις πως τη σέβεται για να γίνει αποδεκτό και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη δράση του. Το ΚΚΕ, το δικαίωμα να δρα όπως όλα τα άλλα κόμματα στην ελληνική επικράτεια, το διεκδικεί και το κερδίζει καθημερινά με την πάλη του για τα δίκαια της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων, με τους ισχυρούς δεσμούς που καθημερινά σφυρηλατεί με τους απλούς ανθρώπους του λαού.

Ομως, οι δημοκρατικές ευαισθησίες που δείχνουν αυτές τις μέρες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Β. Πολύδωρα, περικλείουν απίστευτες δόσεις υποκρισίας. Για να δείξουμε την αλήθεια αυτής της εκτίμησης ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη:

-- Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εξωτερικών, Γενάρης 1999, Βουλή: «Το ΚΚΕ κινείται εκτός κοινοβουλευτικής νομιμότητας, όχι μόνο πρακτικώς, αλλά και θεωρητικώς»!

-- Θεόδωρος Πάγκαλος, Δεκέμβρης 1999, εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»:

  • Για το ΚΚΕ: «Δοκιμάζει συστηματικά τα όρια της νομιμότητας», «Καταστρέφει το γενικότερο κλίμα που εκφράζει όλους μας», «Είναι ένα κόμμα που συνεχώς εξελίσσεται σε αναρχικές, ακροαριστερές, συνωμοτικού τύπου θέσεις»!
  • Για τα στελέχη του ΚΚΕ: «Επιτέθηκαν στους άνδρες της Αστυνομίας για να προκαλέσουν τα βίαια επεισόδια» κατά την επίσκεψη Κλίντον!
  • Για τις δυνάμεις του ΚΚΕ: «Καταστρέφουν συστηματικά τα σχολεία», «διαλύουν την κοινωνία».

-- Γιάννος Παπαντωνίου, υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φλεβάρης 2000, εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»: «Μου προκαλεί θλίψη η συμπεριφορά του ΚΚΕ, γιατί έχει εξελιχθεί σε ταραξία της πολιτικής ζωής. Προχωρεί σε εκδηλώσεις που κινούνται στο όριο του Συντάγματος και έξω από το πνεύμα της εποχής. Προσπαθεί να υπονομεύσει το έργο μας εκεί που παρουσιάζει δυσκολίες, όπως στην Παιδεία».

-- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μάης 2000, Βουλή: «Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και τους τραυμάτισαν»! (αναφέρεται στα σοβαρά επεισόδια στην Κατερίνη με την άγρια επίθεση εναντίον φιλειρηνιστών). «Διάφορες πορείες και διαδηλώσεις δημιουργούν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και το θέμα πρέπει κάποτε να το αντιμετωπίσει η Βουλή». «Οι περισσότερες κινητοποιήσεις αποτελούν καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, είναι αντίθετες με το Σύνταγμα», αφού «κανένας δεν μπορεί να βλάπτει όργανα του κράτους ή άλλους πολίτες».

-- Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός, Απρίλης 2001, Βουλή: «Χτες έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως μία κοινωνία σε επαναστατικό αναβρασμό, όπου δεν μπορούν να ισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Την προσπάθεια αυτή ευλόγησε η κυρία Παπαρήγα, με την παρουσία της έξω από το κατειλημμένο υπουργείο Εργασίας. Κάποιοι ανιστόρητοι οπαδοί του ΚΚΕ φαντάζονται ότι βρισκόμαστε στο 1917 και όχι στην Αθήνα του 2001, καταλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας, καταλαμβάνουν τα χειμερινά ανάκτορα στην Πετρούπολη. Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία».

Χρειάζονται άλλες αποδείξεις;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ