ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Χρέος το σταμάτημα της προσβολής δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη

Επιστολή της ΚΟ του ΚΚΕ προς όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απέστειλε σε καθέναν από τους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της ελληνικής Βουλής επιστολή, με την οποία τους ενημερώνει για τα γεγονότα που συντελούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τα οποία διαμορφώνουν ένα νοσηρό αντικομμουνιστικό κλίμα. Ολόκληρη η επιστολή, η οποία υπογράφεται για την ΚΟ από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, έχει ως εξής:

«Κύριοι βουλευτές,

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, γεγονότα που δημιουργούν εύλογη ανησυχία για το μέλλον καθώς φαίνεται να προωθείται ένα νοσηρό αντικομμουνιστικό κλίμα που μπορεί να οδηγήσει, αν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία, σε ένα "κυνήγι μαγισσών", που θα πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

Επιτρέψτε να σας παραθέσουμε μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα σχετικά γεγονότα.

Αναφερόμαστε πρώτα απ' όλα στο γνωστό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προωθεί μέτρα καταστολής κατά των κομμουνιστικών κομμάτων και της "κομμουνιστικής ιδεολογίας" και το οποίο συνάντησε την καθολική απόρριψη από τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα.

Δυστυχώς, όμως, το ψήφισμα αυτό έχει αρχίσει να υλοποιείται σε μια σειρά από χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για διώξεις.

Στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) έχουν ψηφιστεί νόμοι που απαγορεύουν την κομμουνιστική προπαγάνδα και συνεχίζονται οι ποικιλόμορφες διώξεις κατά των κομμουνιστών.

Στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε στις 26.10.2006 ψήφισμα που καταδικάζει την κομμουνιστική ιδεολογία.

Στην Τσεχία, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, απαγορεύτηκε η λειτουργία της οργάνωσης της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας και μάλιστα με το αιτιολογικό ότι στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την ιδεολογία της, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής!

Στην Ουκρανία ψηφίστηκε νόμος που επιβάλλει πρόστιμο σε όποιον δε χαρακτηρίζει "γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους από την ΕΣΣΔ" το λιμό της περιόδου 1932-1933, δηλαδή, ποινικοποιεί τις εκτιμήσεις για ιστορικά γεγονότα. Ο Πρόεδρος της χώρας υπέγραψε διάταγμα με το οποίο καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο να επεξεργαστεί νομοσχέδιο με το οποίο η δράση της Οργάνωσης "Ουκρανικός Ανταρτικός Στρατός", που συνεργάστηκε με τους ναζί κατακτητές, θα αναγνωρίζεται ως εθνικο-απελευθερωτική.

Στην Ουγγαρία απαγορεύεται η χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων.

Στις χώρες της Βαλτικής επίσης απαγορεύεται η χρήση των κομμουνιστικών συμβόλων και μάλιστα στην Εσθονία με πρόσφατο νόμο αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τη χρήση του σφυροδρέπανου ως συμβόλου και επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι τρία (3) χρόνια.

Κύριοι βουλευτές, νομίζουμε ότι η παράθεση και μόνο των σχετικών γεγονότων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Επιθυμούμε μόνο να υπενθυμίσουμε την ιστορική εμπειρία η οποία διδάσκει πως, υπό τη σημαία του αντικομμουνισμού, στο στόχαστρο τέτοιων διώξεων μπορεί να βρεθεί κάθε διαφορετική άποψη καθώς και κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος. Θεωρούμε ότι είναι χρέος όλων μας να παρέμβουμε για να σταματήσει αυτή η πορεία, που παραπέμπει στην προσβολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Με εκτίμηση

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Ορέστης Κολοζώφ

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ».

Ερχεται η νέα τρομο - «Γιουροπόλ»

«Εξοπλισμένη» με αρμοδιότητες να παρακολουθεί τους πάντες και να παρεμβαίνει παντού στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», είναι η «μετασχηματισμένη» Ευρω - Αστυνομία

Μεγαλύτερη εξουσία, περισσότερες αρμοδιότητες και μέσα αποκτά η «Γιουροπόλ», προκειμένου να ανταποκριθεί «αποτελεσματικότερα» στην αποστολή της ως υπερεθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και καταστολής σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η Κομισιόν υπέβαλε χτες συγκεκριμένη πρόταση για το «μετασχηματισμό» της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, ώστε «να γίνει πιο εύκαμπτη και αποτελεσματική στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και όλες τις μορφές σοβαρού εγκλήματος». Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, στη Γιουροπόλ θα παρασχεθεί «ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο», που προφανώς θα της λύνει τα χέρια να παρακολουθεί τους πάντες και να παρεμβαίνει παντού στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και του «διεθνικού εγκλήματος». Επίσης, επινοούνται καινούριες δικαιολογίες επέμβασης στα κράτη - μέλη, όπως ότι «η Ευρωπόλ μπορεί να βοηθήσει τα κράτη - μέλη στη διατήρηση της δημόσιας τάξης στα μεγάλης κλίμακας γεγονότα, όπως οι διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου»(!). Η πρόταση της Κομισιόν αναθέτει στη «Γιουροπόλ» κεντρικό ρόλο στο ευρωφακέλωμα, αφού την εξουσιοδοτεί «να αποκτήσει τα νέα εργαλεία επεξεργασίας δεδομένων, εκτός από το σύστημα πληροφοριών και τα αρχεία εργασίας ανάλυσής του, όπως η δημιουργία των ειδικών βάσεων δεδομένων για τους υψηλού κινδύνου χώρους διαδικτύου».

Η δομή του μηχανισμού της «Γιουροπόλ» θα παραμείνει σε μεγάλο μέρος αμετάβλητη, με την έδρα της στη Χάγη και τις εθνικές μονάδες στα κράτη - μέλη, ενώ θα υπάρχει και ένα σύστημα μετακίνησης ανώτερων υπαλλήλων - συνδέσμων. Γενναιόδωρη είναι η χρηματοδότησή της από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από τον οποίο θα «προικοδοτηθεί» με 82 εκατ. δολάρια για την επόμενη χρονιά (2007).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει ένα σχέδιο απόφασης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το οποίο θα αντικατασταθεί η Συνθήκη της 26ης Ιούλη 1995, στην οποία βασίζεται μέχρι τώρα η δράση της «Γιουροπόλ».

Ο αρμόδιος επίτροπος για το χώρο της «ασφάλειας και της δικαιοσύνης» Φράνκο Φρατίνι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα έχει γίνει απαραίτητο να προσαρμοστεί η δομή και η εξουσιοδότηση της Ευρωπόλ στις νέες προκλήσεις της τρομοκρατίας και του σοβαρού διεθνικού εγκλήματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Γιουροπόλ», ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αφού η καταστολή είναι αναπόσπαστο τμήμα της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η αναζήτηση της βαλίτσας οδήγησε στις... χειροπέδες!

Θύμα του κλίματος της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού, που έχει επιβάλλει η ΕΕ με την πολιτική της, έπεσε ο Γιάννης Μίχας, νομάρχης Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Με τα αυστηρά και καταχρηστικά μέτρα που ισχύουν και στα αεροδρόμια, μετά την εφαρμογή του «τρομονόμου», τα οποία υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και με την αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά που επέδειξαν Βέλγοι αστυνομικοί, βρέθηκε αντιμέτωπος ο Γιάννης Μίχας, νομάρχης Πειραιά, προχτές Τρίτη, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ίδιος ο Γ. Μίχας, άντρες της βελγικής αστυνομίας, που είναι επιφορτισμένοι για τον έλεγχο και την ασφάλεια του αεροδρομίου των Βρυξελλών, τον έριξαν κάτω και του πέρασαν χειροπέδες, επειδή διαμαρτυρήθηκε σε υπάλληλο του αεροδρομίου για την απώλεια μιας βαλίτσας της Φ. Γεννηματά και επιπρόσθετα ζήτησε εξηγήσεις - πάντα με κόσμιο τρόπο όπως ισχυρίστηκε - για την καθυστέρηση της πτήσης. Παρέμεινε κρατούμενος για περίπου μιάμιση ώρα, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της αντιπροσωπείας της αποστολής, αλλά και των ευρωβουλευτών Νίκου Σηφουνάκη και Θανάση Παφίλη, οι οποίοι συμπτωματικά βρέθηκαν εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την αποστολή - μετέβη αναγκαστικά οδικώς λόγω κακοκαιρίας στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ - την «υποδέχτηκαν» 15 πάνοπλοι Ολλανδοί αστυνομικοί που είχαν πάρει το ανάλογο «σήμα».

Το περιστατικό αυτό, ωστόσο, δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε τυχαίο. Ερχεται να προστεθεί σε σωρεία άλλων ανάλογων που σημειώνονται στις χώρες της ΕΕ και καταδεικνύει το συνολικό κλίμα αυταρχισμού, καταστολής και κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων που επιβάλλει η ΕΕ σε βάρος των λαών και των κινημάτων.

Για «ωμή βία και τρομοκρατία που άσκησαν οι βελγικές Αστυνομικές Αρχές» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά, ενώ η Φώφη Γεννηματά διέγνωσε - μάλλον όψιμα - έλλειμμα στην ποιότητα της δημοκρατίας στην ΕΕ. Να σημειώσουμε ότι ο Γ. Μίχας βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα ως μέλος ομάδας προσκεκλημένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή νομαρχών και δημάρχων από διάφορους νομούς και πόλεις της χώρας.

ΒΟΥΛΗ
Για τον Γ. Ε. Διακογιάννη

Eurokinissi

H Βουλή θα υποστηρίξει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Σύμης, αφιερωμένες στη μνήμη του αξέχαστου δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη, ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα στον δήμαρχο του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Διακογιάννης ήταν η ψυχή και ο εμπνευστής του εν λόγω φεστιβάλ και η πρόεδρος της Βουλής, σε επιστολή της στον δήμαρχο Σύμης Ε. Παπακαλοδούκα, του ανακοινώνει ότι η Βουλή «ευχαρίστως θα υποστηρίξει πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Σύμης αφιερωμένες στη μνήμη του εκλεκτού και αξέχαστου κοινοβουλευτικού συντάκτη Γ. Διακογιάννη».

Χτες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης (προηγήθηκε σχετικό αίτημα του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ), με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής, ζητάει να ονομαστεί η αίθουσα κοινοβουλευτικών συντακτών σε αίθουσα «Γ. Διακογιάννης».

ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για το αγροτικό ζήτημα

Στο πλαίσιο της οργανωμένης πολιτικής δραστηριότητας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με στόχο να συζητήσει με τους αγρότες της περιοχής για τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ και τις προτάσεις του Κόμματος για το αγροτικό ζήτημα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής συγκεντρώσεις:

- Σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Λεοντάρι, με ομιλητή τον Κ. Θεοδωρίδη.

- Αύριο Παρασκευή 22 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά, με ομιλητή τον Γ. Γκικόπουλο, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ