Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχεται η νέα τρομο - «Γιουροπόλ»

«Εξοπλισμένη» με αρμοδιότητες να παρακολουθεί τους πάντες και να παρεμβαίνει παντού στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», είναι η «μετασχηματισμένη» Ευρω - Αστυνομία

Μεγαλύτερη εξουσία, περισσότερες αρμοδιότητες και μέσα αποκτά η «Γιουροπόλ», προκειμένου να ανταποκριθεί «αποτελεσματικότερα» στην αποστολή της ως υπερεθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και καταστολής σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η Κομισιόν υπέβαλε χτες συγκεκριμένη πρόταση για το «μετασχηματισμό» της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, ώστε «να γίνει πιο εύκαμπτη και αποτελεσματική στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και όλες τις μορφές σοβαρού εγκλήματος». Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, στη Γιουροπόλ θα παρασχεθεί «ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο», που προφανώς θα της λύνει τα χέρια να παρακολουθεί τους πάντες και να παρεμβαίνει παντού στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και του «διεθνικού εγκλήματος». Επίσης, επινοούνται καινούριες δικαιολογίες επέμβασης στα κράτη - μέλη, όπως ότι «η Ευρωπόλ μπορεί να βοηθήσει τα κράτη - μέλη στη διατήρηση της δημόσιας τάξης στα μεγάλης κλίμακας γεγονότα, όπως οι διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου»(!). Η πρόταση της Κομισιόν αναθέτει στη «Γιουροπόλ» κεντρικό ρόλο στο ευρωφακέλωμα, αφού την εξουσιοδοτεί «να αποκτήσει τα νέα εργαλεία επεξεργασίας δεδομένων, εκτός από το σύστημα πληροφοριών και τα αρχεία εργασίας ανάλυσής του, όπως η δημιουργία των ειδικών βάσεων δεδομένων για τους υψηλού κινδύνου χώρους διαδικτύου».

Η δομή του μηχανισμού της «Γιουροπόλ» θα παραμείνει σε μεγάλο μέρος αμετάβλητη, με την έδρα της στη Χάγη και τις εθνικές μονάδες στα κράτη - μέλη, ενώ θα υπάρχει και ένα σύστημα μετακίνησης ανώτερων υπαλλήλων - συνδέσμων. Γενναιόδωρη είναι η χρηματοδότησή της από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από τον οποίο θα «προικοδοτηθεί» με 82 εκατ. δολάρια για την επόμενη χρονιά (2007).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει ένα σχέδιο απόφασης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το οποίο θα αντικατασταθεί η Συνθήκη της 26ης Ιούλη 1995, στην οποία βασίζεται μέχρι τώρα η δράση της «Γιουροπόλ».

Ο αρμόδιος επίτροπος για το χώρο της «ασφάλειας και της δικαιοσύνης» Φράνκο Φρατίνι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα έχει γίνει απαραίτητο να προσαρμοστεί η δομή και η εξουσιοδότηση της Ευρωπόλ στις νέες προκλήσεις της τρομοκρατίας και του σοβαρού διεθνικού εγκλήματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Γιουροπόλ», ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αφού η καταστολή είναι αναπόσπαστο τμήμα της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ