ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
Καρατομούν και τις εγκεκριμένες δαπάνες

Στα τοκοχρεoλύσια πήγε το 58% των δαπανών του κράτους στο 11μηνο του 2006

Την τακτική της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο ακόμη και αυτών των ήδη κουτσουρεμένων δαπανών του προϋπολογισμού έτους 2007 επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της λεγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ετσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με εγκύκλιο που απέστειλε στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δε θα πρέπει να είναι δεδομένη», καθώς - όπως διευκρινίζεται - «είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών»!

Με τη σχετική εγκύκλιο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2007, που αποτελεί το πλαίσιο λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα:

  • Επισημαίνεται ότι «συμπληρωματικές πιστώσεις δεν μπορεί να χορηγηθούν, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφθεί αποθεματικό», παρά μόνο για την αντιμετώπιση «έκτακτων ή απρόβλεπτων αναγκών».
  • Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το ενδεχόμενο μετατάξεων εργαζομένων από «μη επιχορηγούμενους φορείς που είναι υποχρεωτικές για τις διοικήσεις». Η καμπάνα χτυπάει δυνατά για τους εργαζόμενους στις πρώην λεγόμενες ΔΕΚΟ, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψήφισαν.
  • Μπαίνει «πλαφόν» στο ύψος των πιστώσεων για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ σε κάθε νοσοκομείο, αφού - όπως αναφέρεται - «δε νοείται υπέρβαση αυτού του ορίου» που προβλέπει ο νόμος.
  • Καλούνται οι εποπτευόμενοι φορείς να συγκρατήσουν τις κάθε είδους λειτουργικές δαπάνες «στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα» ή ακόμη και να τις μειώσουν με τη «λήψη διοικητικών ή άλλων μέτρων».
  • Τίθενται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της «οικονομικής αξιολόγησης» και οι επιχορηγήσεις φορέων. Είναι φανερό πως τη νύφη θα ξαναπληρώσουν τα κρατικά θέατρα και άλλοι φορείς σε αντίθεση με τα διάφορα... ευαγή «πολιτιστικά» και άλλα ιδρύματα του μεγάλου κεφαλαίου που επιδοτούνται με μπόλικο ζεστό κρατικό χρήμα.
Προϋπολογισμός 2006

Από τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2006 (11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη) που δημοσιoποίησε χτες το ΓΛΚ προκύπτει πως οι τράπεζες και οι άλλοι μεγαλορεντιέρηδες δανειστές του Δημοσίου, αποτελούν τα «πιράνγχας» του δημόσιου χρήματος. Στο εν λόγω διάστημα, οι κάθε είδους δαπάνες που πλήρωσε το κράτος διαμορφώθηκαν σε 44,8 δισ. ευρώ από τα οποία 26,1 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων (16,7 δισ. ευρώ για χρεολύσια αποπληρωμής του κρατικού χρέους και άλλα 9,4 δισ. ευρώ για τόκους). Οπως προκύπτει, τα τοκοχρεολύσια απορροφούν πάνω από το 58% του προϋπολογισμού.

Η «ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού» στηρίζεται στη φοροαφαίμαξη των λαϊκών τάξεων με τα καθαρά έσοδα να φτάνουν σε 41,4 δισ. ευρώ, παίρνοντας αύξηση 9,6%. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού - στο οποίο περιλαμβάνουν τους τόκους αλλά όχι τα χρεολύσια - υποχώρησε σε 6,67 δισ. ευρώ (μείωση 22,1%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η Ενέργεια πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό

Το σοβαρό και επίκαιρο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και φιλελευθεροποίησης του τομέα της Ενέργειας έθιξε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης για «μια ευρωπαϊκή στρατηγική για αειφόρο, ανταγωνιστική και ασφαλή Ενέργεια».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε την ανάγκη για κατοχύρωση της Ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Η Πράσινη Βίβλος προωθείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας και εξασφαλίζει ένα ακόμα δώρο νέας κερδοφορίας στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, ακόμη και αυτές που εμφανίζουν εθνικό προστατευτισμό, ιδιωτικοποιούν αυτόν τον στρατηγικό τομέα θυσιάζοντας λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του ιδιώτη, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών.

Η απελευθέρωση φέρνει νέα κέρδη στον επιχειρηματία και αύξηση στις τιμές εις βάρος του καταναλωτή. Παράδειγμα: η ιδιωτικοποίηση της GDF στη Γαλλία. Από το πρώτο τετράμηνο της ιδιωτικοποίησής της οι τιμές για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 15%. Το ίδιο έγινε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Η προστασία του περιβάλλοντος, την οποία επικαλείστε, είναι υποκριτική. Στην πραγματικότητα προσπαθείτε να συγκαλύψετε την επιτάχυνση της απελευθέρωσης.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός πρέπει να στοχεύει στη συνδυασμένη αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, στη διαφύλαξη της ασφάλειας των κατοίκων, στην προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως στην κατοχύρωση της Ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού και όχι ως εμπορεύματος και εδώ είναι η στρατηγική μας διαφωνία και διαφορά: Τέτοιες ανάγκες δεν προωθεί η Πράσινη Βίβλος! Αντίθετα στρέφεται κατά των συμφερόντων του καταναλωτή, δηλαδή των εργαζομένων!», κατέληξε ο Θ. Παφίλης.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συνάντηση για τις επιδοτήσεις

Την αντίθεσή τους στην επιδότηση, μέσω του «αναπτυξιακού νόμου», της δημιουργίας πεντάστερων ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επανέλαβαν οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Ενωση Ξενοδόχων Αττικής και Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης) που συναντήθηκαν χτες με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά.

Οι ξενοδόχοι δεν είναι αντίθετοι με τις επιδοτήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου σχεδιάζουν τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων και καλοδέχονται και την επιδότηση και όποια άλλη «διευκόλυνση» προωθεί η κυβέρνηση. Αλλά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκτιμούν ότι η έλευση κυρίως ξένων «επενδυτών» με ισχυρή οικονομική επιφάνεια και μεγάλη επιδότηση, θα προκαλέσει σκληρό ανταγωνισμό τιμών με κίνδυνο να τους πετάξουν από την αγορά και σε κάθε περίπτωση να μειωθούν τα κέρδη. Η ηγεσία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έχει εκφράσει την υποστήριξή της στις θέσεις τους, ωστόσο το θέμα των επιδοτήσεων επιβάλλεται από την ΕΕ.

Ανακαλούνται αυτοκίνητα «Φολκσβάγκεν»

Ανακαλούνται αυτοκίνητα VW FOX για αντικατάσταση της κλειδαριάς του εμπρόσθιου καπό. Η ανάκληση αφορά οχήματα που πουλήθηκαν από τον Ιούνη του 2005 και μετά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-9945554.

417 κιλά κρέας με σαλμονέλα

Στην κατάσχεση και σφράγιση 417 κιλών νωπού βοδινού κρέατος Γαλλίας σε Vacuum (κενό αέρος), προχώρησαν χτες οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά από το κατάστημα «ΕΝΑ Cash και Carry», Κηφισού 98, στον Ρέντη, μετά την ανίχνευση σαλμονέλας στο προϊόν.

Το επικίνδυνο για κατανάλωση κρέας εντοπίστηκε μετά από δεσμευτική δειγματοληψία που έγινε στη συγκεκριμένη παρτίδα κρέατος για έλεγχο σαλμονέλας.

Μέχρι αύριο το «τελόσημο»

Αύριο Παρασκευή 29 του Δεκέμβρη λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2007, ενώ, μετά την προθεσμία αυτή, θα επιβάλλονται πρόστιμα, ανάλογα με τον κυβισμό.

Οι κάτοχοι οχημάτων, που δεν έχουν πάρει ή έχουν χάσει το ειδοποιητήριο, πρέπει προηγουμένως να προμηθευτούν το «ειδικό σήμα» από οποιαδήποτε ΔΟΥ με την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας ή φωτοαντίγραφου. Η πληρωμή των τελών γίνεται από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Το σχετικό χαράτσι - ανάλογα με τον κυβισμό - διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μέχρι 300 κ.ε.: 15 ευρώ
  • 301-785 κ.ε.: 38 ευρώ
  • 786-1.357 κ.ε.: 93 ευρώ
  • 1.358-1.928 κ.ε.: 168 ευρώ
  • 1.929-2.357 κ.ε.: 372 ευρώ
  • Για περισσότερα κυβικά: 483 ευρώ

Για παράδειγμα, κάτοχος ΙΧ 1.358 μέχρι 1.928 κυβικών που δε θα προμηθευτεί μέχρι αύριο το «τελόσημο» - και εφόσον δε δοθεί παράταση - θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 336 ευρώ, αντί 168 ευρώ που θα πλήρωνε κανονικά.

ΕΒΕΑ
Θα λειτουργεί και απογεύματα

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) αποφάσισε η διοίκησή του. Από τις αρχές Γενάρη, οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου θα λειτουργούν κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, ενώ κάθε Τρίτη και Πέμπτη οι συναλλαγές θα σταματούν στις 3.00 το μεσημέρι. Επίσης, στο ΕΒΕΑ θα λειτουργήσει νέα τηλεφωνική υπηρεσία που θα απαντά στο τετραψήφιο νούμερο 1506.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ