Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η Ενέργεια πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό

Το σοβαρό και επίκαιρο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και φιλελευθεροποίησης του τομέα της Ενέργειας έθιξε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης για «μια ευρωπαϊκή στρατηγική για αειφόρο, ανταγωνιστική και ασφαλή Ενέργεια».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε την ανάγκη για κατοχύρωση της Ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Η Πράσινη Βίβλος προωθείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας και εξασφαλίζει ένα ακόμα δώρο νέας κερδοφορίας στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, ακόμη και αυτές που εμφανίζουν εθνικό προστατευτισμό, ιδιωτικοποιούν αυτόν τον στρατηγικό τομέα θυσιάζοντας λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του ιδιώτη, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών.

Η απελευθέρωση φέρνει νέα κέρδη στον επιχειρηματία και αύξηση στις τιμές εις βάρος του καταναλωτή. Παράδειγμα: η ιδιωτικοποίηση της GDF στη Γαλλία. Από το πρώτο τετράμηνο της ιδιωτικοποίησής της οι τιμές για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 15%. Το ίδιο έγινε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Η προστασία του περιβάλλοντος, την οποία επικαλείστε, είναι υποκριτική. Στην πραγματικότητα προσπαθείτε να συγκαλύψετε την επιτάχυνση της απελευθέρωσης.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός πρέπει να στοχεύει στη συνδυασμένη αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, στη διαφύλαξη της ασφάλειας των κατοίκων, στην προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως στην κατοχύρωση της Ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού και όχι ως εμπορεύματος και εδώ είναι η στρατηγική μας διαφωνία και διαφορά: Τέτοιες ανάγκες δεν προωθεί η Πράσινη Βίβλος! Αντίθετα στρέφεται κατά των συμφερόντων του καταναλωτή, δηλαδή των εργαζομένων!», κατέληξε ο Θ. Παφίλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ