Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
Καρατομούν και τις εγκεκριμένες δαπάνες

Στα τοκοχρεoλύσια πήγε το 58% των δαπανών του κράτους στο 11μηνο του 2006

Την τακτική της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο ακόμη και αυτών των ήδη κουτσουρεμένων δαπανών του προϋπολογισμού έτους 2007 επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της λεγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ετσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με εγκύκλιο που απέστειλε στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δε θα πρέπει να είναι δεδομένη», καθώς - όπως διευκρινίζεται - «είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών»!

Με τη σχετική εγκύκλιο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2007, που αποτελεί το πλαίσιο λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα:

  • Επισημαίνεται ότι «συμπληρωματικές πιστώσεις δεν μπορεί να χορηγηθούν, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφθεί αποθεματικό», παρά μόνο για την αντιμετώπιση «έκτακτων ή απρόβλεπτων αναγκών».
  • Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το ενδεχόμενο μετατάξεων εργαζομένων από «μη επιχορηγούμενους φορείς που είναι υποχρεωτικές για τις διοικήσεις». Η καμπάνα χτυπάει δυνατά για τους εργαζόμενους στις πρώην λεγόμενες ΔΕΚΟ, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψήφισαν.
  • Μπαίνει «πλαφόν» στο ύψος των πιστώσεων για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ σε κάθε νοσοκομείο, αφού - όπως αναφέρεται - «δε νοείται υπέρβαση αυτού του ορίου» που προβλέπει ο νόμος.
  • Καλούνται οι εποπτευόμενοι φορείς να συγκρατήσουν τις κάθε είδους λειτουργικές δαπάνες «στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα» ή ακόμη και να τις μειώσουν με τη «λήψη διοικητικών ή άλλων μέτρων».
  • Τίθενται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της «οικονομικής αξιολόγησης» και οι επιχορηγήσεις φορέων. Είναι φανερό πως τη νύφη θα ξαναπληρώσουν τα κρατικά θέατρα και άλλοι φορείς σε αντίθεση με τα διάφορα... ευαγή «πολιτιστικά» και άλλα ιδρύματα του μεγάλου κεφαλαίου που επιδοτούνται με μπόλικο ζεστό κρατικό χρήμα.
Προϋπολογισμός 2006

Από τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2006 (11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη) που δημοσιoποίησε χτες το ΓΛΚ προκύπτει πως οι τράπεζες και οι άλλοι μεγαλορεντιέρηδες δανειστές του Δημοσίου, αποτελούν τα «πιράνγχας» του δημόσιου χρήματος. Στο εν λόγω διάστημα, οι κάθε είδους δαπάνες που πλήρωσε το κράτος διαμορφώθηκαν σε 44,8 δισ. ευρώ από τα οποία 26,1 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων (16,7 δισ. ευρώ για χρεολύσια αποπληρωμής του κρατικού χρέους και άλλα 9,4 δισ. ευρώ για τόκους). Οπως προκύπτει, τα τοκοχρεολύσια απορροφούν πάνω από το 58% του προϋπολογισμού.

Η «ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού» στηρίζεται στη φοροαφαίμαξη των λαϊκών τάξεων με τα καθαρά έσοδα να φτάνουν σε 41,4 δισ. ευρώ, παίρνοντας αύξηση 9,6%. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού - στο οποίο περιλαμβάνουν τους τόκους αλλά όχι τα χρεολύσια - υποχώρησε σε 6,67 δισ. ευρώ (μείωση 22,1%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ