ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Γιορταστικού προγράμματος συνέχεια

Μια διαφορετική, κεφάτη καλλιτεχνική πρόταση κάνει αυτές τις μέρες η ΚΝΕ στη νεολαία, με τις εκδηλώσεις της στο «Συρμό» που παίρνουν χαρακτήρα εορταστικό. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη, 10 μ.μ., ντίσκο πάρτι με τους «Funkey».

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς Κυριακή 31/12, 11 μ.μ., λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Χρήστου Μαρκέτη. Τραγουδά ο Θανάσης Γκέκας.

Την Πρωτοχρονιά (Δευτέρα 1/1), 9.10 μ.μ., το εορταστικό πρόγραμμα συνεχίζεται με ταξίδι στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι με dj.

Την Τρίτη 2/1, 11 π.μ., έρχεται η ώρα των μικρών φίλων της ΚΝΕ: Το παιδικό πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Το χαμίνι» και παιδικό πάρτι.

Την Τετάρτη 3/1, 9.30 μ.μ., παρουσιάζεται ξανά η θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Την Κυριακή 7/1, 10 μ.μ., λαϊκό γλέντι.

Θυμίζουμε ότι η μουσική σκηνή «Συρμός» βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη).

«Εφυγε» ... ο «Παλιός» του «Ριζοσπάστη»

Κηδεύεται σήμερα, στις 3 μ.μ., από το νεκροταφείο Καισαριανής, ο Νίκος Οικονομίδης

Στις 26 του μήνα, ξημερώματα, στον «Ευαγγελισμό», άφησε την τελευταία του πνοή ο Νίκος Οικονομίδης - Καισαριανιώτης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, συντάκτης της στήλης «Εμμετρος Ρίζος», με την υπογραφή: «Ο Παλιός», του νόμιμου, μεταπολιτευτικού «Ριζοσπάστη», από το πρώτο του φύλλο και επί σειρά ετών. Ο Νίκος Οικονομίδης θα ταφεί σήμερα στις 3 μ.μ., στο νεκροταφείο Καισαριανής.

Ο Νίκος Οικονομίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Ηταν το μεσαίο παιδί του Σοφοκλή και της Μαρίας. Αδέλφια του ήταν ο γνωστός ηθοποιός και κομφερανσιέ Γιώργος Οικονομίδης και η Νίκη. Σπούδασε Οδοντιατρική, αλλά λόγω των διώξεων που υπέστη για την αντιστασιακή του δράση στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ Αθήνας, δεν άσκησε το επάγγελμα. Το 1947 συνελήφθη, καταδικάστηκε τρις εις θάνατον, αλλά μετά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Κλείστηκε στις φυλακές Αίγινας, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Βούρλων και μετά στο στρατόπεδο Ικαρίας, όπου γνώρισε την επίσης εξόριστη γυναίκα του. Το 1953 αποφυλακίστηκε και βιοπορίστηκε με διάφορες δουλιές, έως ότου δημιούργησε μια μικροβιοτεχνία απορρυπαντικών.

Από το 1965 μέχρι τις παραμονές της δικτατορίας, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, νοσηλεύτηκε στη Μόσχα. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του, επιβλήθηκε η δικτατορία, η οποία πήγε σπίτι του για να συλλάβει. Λόγω της υγείας του, του δόθηκαν λίγες ώρες για να ετοιμαστεί. Ετσι, το έσκασε από το σπίτι του, κρύφτηκε επί τρεις μήνες και μετά διέφυγε στην Ιταλία, αργότερα στη Γαλλία και τέλος στο Λονδίνο, όπου έζησε με τη γυναίκα του και τους γιους του. Στο Λονδίνο, το παράνομο ΚΚΕ του ανέθεσε το παράνομο τυπογραφείο, όπου εκδιδόταν η εβδομαδιαία αντιδικτατορική εφημερίδα «Η Ελεύθερη Πατρίδα», που κυκλοφορούσε διεθνώς. Συντάκτες της εφημερίδας αυτής ήταν ο Τάκης Αδάμος (μετέπειτα μπατζανάκης του Ν. Οικονομίδη) και ο Θανάσης Γεωργίου.

Ο Νίκος Οικονομίδης επέστρεψε αμέσως μετά την πτώση της χούντας. Συνδέθηκε με τον «Ριζοσπάστη», από το πρώτο του φύλλο, στις 25 Σεπτεμβρίου 1974, καλωσορίζοντας με το πρωτοσέλιδο στιχούργημα, με τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως», το νόμιμο «Ριζοσπάστη». Αξίζει να παραθέσουμε αυτούς τους στίχους του:

«Καλώς ήρθες, καλώς βγήκες!../Σ' αγαπούσαμε από τότε που 'μαστε μικρά παιδιά/ κι ασπρομάλληδες μας βρήκες!../ Ετρεξε ποτάμι το αίμα για μια στάλα λευτεριά!..

Ο λαός μας σ' έχει φέρει/ και στην κάθε σου γραμμούλα διψασμένος τη ρουφά./ Από τό 'να στ' άλλο χέρι, τόσα χρόνια.../ Πόσα χρόνια!.. Σε διαβάζουμε κρυφά./

Καλώς όρισες σου γράφω./ Σε καλωσορίζει η αγάπη και το μίσος σε μισεί./ Πόσοι μπήκανε στον τάφο, για να βγει στο φως η αλήθεια/ και να ξαναβγείς κι εσύ!..

Ρίζο

σε καλωσορίζω!..».

«Ο Παλιός»

Φτωχότερη η μαύρη μουσική

Motion Team

O 73χρονος, θρυλικός «νονός της σόουλ» Τζέιμς Μπράουν, έφυγε ανήμερα Χριστουγέννων, από βαριά πνευμονία. Ο τραγουδιστής, που έδωσε ένταση στη μαύρη μουσική, κοφτούς ρυθμούς, φάνκι αποχρώσεις, δέσποσε για πενήντα χρόνια στη σκηνή.

Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και την εγκατάλειψη. Γεννημένος στη Ν. Καρολίνα, στα 4 χρόνια του εγκαταλείφθηκε στη φροντίδα τρίτων και μεγάλωσε στους δρόμους. Το 1949, κλεισμένος σε αναμορφωτήριο, γνώρισε τον Μπόμπι Μπερντ, με τον οποίο σχημάτισε το γκρουπ «Gospel Starlighters» (αργότερα «Famous Flames»). Το 1956 ξεκίνησε σόλο καριέρα, ηχογραφώντας το «Please, Please, Please». Το 1959 ξεκίνησε περιοδεία με το περίφημο «James Brown Show».

Η πορεία του υπήρξε γεμάτη με επιτυχίες, πρωτοπορία και σπουδαίες συνεργασίες. Η μαύρη μουσική θα ήταν διαφορετική χωρίς εκείνον. Ανάμεσα στις επιτυχίες του τα: «Papa's got a brand new bag», «Ι got you (Ι feel good)», «Living in America», «Say it loud (I'm black and I'm proud)», «Get up», «It's a man's world». Το 1992 απέσπασε το βραβείο «Γκράμι» για όλη την προσφορά. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο: Το 1965 για το «Papa's got a brand new bag» και το 1987 για το «Living in America». Αξέχαστη είναι η συμμετοχή του και στην ταινία «Blues Brothers».

Γιορτές με παραμύθια

Γιορτινές μέρες έχουμε ακόμα μπροστά μας και τα παιδιά χρόνο για διάβασμα όμορφων και ευχάριστων βιβλίων. Σημειώνουμε μερικά τέτοια βιβλιαράκια - δώρα:

«Κάτι παράξενο απόψε συμβαίνει», τιτλοφορείται το βιβλίο της εξαιρετικά ταλαντούχας εικονογράφου και συγγραφέα βιβλίων για παιδιά Φωτεινής Στεφανίδη. Ενα βιβλίο με ήρωα τον μικρό Πάνο, σε ένα ταξίδι... με έντεκα «σταθμούς», που καταλήγει σε υπέροχη γιορτή, με πολλά διάσημα παραμυθικά πρόσωπα: Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, τα Τρία Γουρουνάκια, ο Κακός Λύκος, ο Πινόκιο, ο Μικρός Πρίγκιπας, ο Μολυβένιος Στρατιώτης, ο Κοντορεβιθούλης, ο Παπουτσωμένος Γάτος και η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.(εκδόσεις Α. Λιβάνη).

«Ενα ελατάκι για τον Τάκη» τιτλοφορείται το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, με πρωταγωνιστή τον μικρό Τάκη, που επειδή στεναχωριέται με τη διάλυση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αναζητά ένα ελατάκι για όλες τις εποχές και τα καταφέρνει («Ελληνικά Γράμματα»)!

Από το «Μεταίχμιο» κυκλοφορούν βιβλία για διάφορες παιδικές ηλικίες: Λ.χ. για παιδιά από τεσσάρων χρόνων η απολαυστική ιστορία του μεγάλου Ιταλού παιδαγωγού και συγγραφέα Τζάνι Ροντάρι «Εφευρέτες αριθμών» (εικονογράφηση Αλεσάντρο Σάνα, απόδοση Αννα Παπασπύρου). Για παιδιά από 6 ετών είναι το παραμύθι του Φιλίπ Λεσερμέιερ «Πριγκίπισσες άγνωστες και ξεχασμένες» (εικονογράφηση Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ, απόδοση Μελίνα Καρακώστα). Η σειρά «Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς» εισάγει τα μεγαλύτερα παιδιά σε τέσσερις από τις έντεκα σωζόμενες - πάντα επίκαιρες και απολαυστικές - κωμωδίες του «αθάνατου» αρχαίου κωμωδιογράφου: «Εκκλησιάζουσες», «Θεσμοφοριάζουσες», «Ιππείς», «Σφήκες» (διασκευή - κείμενα Τάσος Αποστολίδης, εικόνες Γιώργος Ακοκαλίδης).

Αρκετά χριστουγεννιάτικα βιβλία κυκλοφορούν οι εκδόσεις Πατάκη. Σημειώνουμε μερικά: «Το μωρό του Αϊ-Βασίλη», «Το βιβλίο του Αϊ-Βασίλη», «Χαρούμενη Πρωτοχρονιά», «Χαρούμενοι ήχοι», τα βιβλιαράκια της Αγγελικής Βαρελλά «Στη γιορτινή τη γλάστρα, κέδροι, έλατα και άστρα» και του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;». Τέλος, σημειώνουμε το βιβλίο της Δέσποινας Μπογδάνη - Σουγιούλ «Πώς να διδάξω Μουσική;», που αφορά τα παιδιά του νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Νέα «Νέμεσις»

Με αφιέρωμα στο άρθρο 16 του Συντάγματος κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Νέμεσις»: «Τι θα σημάνει για την Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα μία ενδεχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16; Πολιτικοί απ' όλες τις παρατάξεις γράφουν στην NEMECIN τις θέσεις και τις απόψεις τους».

Επίσης: ΗΠΑ: «Να γιατί το Ιράκ είναι το Βιετνάμ του Τζορτζ Μπους». Βιολογικά προϊόντα: «Αλήθειες και ψέματα, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι (...)». Νέα Δημοκρατία: «Το "παραμύθι" των πρόωρων εκλογών (...)». Ρεπορτάζ για τη σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, για το τραμ και το «"μπαξίσι" του ΥΕΝ στους εφοπλιστές» κ.ά.

Συνεντεύξεις: Θωμάς Γεράκης για «τα μυστικά των εκλογών που πέρασαν», Δημοσθένης Χατζάκης για το θέατρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ