ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προωθούν «χέρι - χέρι» τη σύγχρονη αμάθεια

Κεντρικό πολιτικό ζήτημα στις αρχές του χρόνου αλλά και για πολύ καιρό μετά, θα είναι το θέμα της Παιδείας, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάζουν τις αντιδραστικές εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις στην κορυφή της πολιτικής τους ατζέντας, αλλά κυρίως, γιατί πλατιές μάζες των εργαζομένων και της νεολαίας πατούν στην αγωνιστική πείρα του προηγούμενου διαστήματος και δηλώνουν ότι θα βάλουν φραγμό στα αντιδραστικά σχέδια για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Παράλληλα με την κοκορομαχία με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι πιο συνεπής εκφραστής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει πως έχει τη συναίνεση μιας ευρείας πλειοψηφίας προκειμένου να αναθεωρήσει το άρθρο 16, αλλά και να προωθήσει το νέο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα έχει μόνο τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ έχει απέναντί της το μεγαλύτερο μέρος του λαού (όπως δείχνουν όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις). Ετσι, αναζητάει την καλύτερη χρονική περίοδο για να προωθήσει τις αναδιαρθρώσεις, ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Η αναζήτηση αυτή εμπλέκει τα θέματα της Παιδείας με τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Οπως και να 'χει το πράγμα πάντως, η κυβέρνηση για να επιτύχει το σκοπό της έχει ανάγκη να παραπλανήσει σημαντικές μάζες του λαού. Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου μετά από συνάντησή της με τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο, χαρακτήρισε τον υποτιθέμενο διάλογο για το νόμο - πλαίσιο «εξόχως εποικοδομητικό»! Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του δεν κρύβει τη συναίνεσή του στις αναδιαρθρώσεις, αντίθετα παρουσιάζει ένα «πακέτο προτάσεων» για την Παιδεία που βρίσκεται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση από όσα βιάζεται να φέρει η ΝΔ. Δεν πρόκειται για καμιά «υπόγεια» συμφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων για το άρθρο 16 όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι, αλλά για εμφανέστατη πολιτική σύμπλευση. Από την κατάργηση του αναλυτικού προγράμματος στα σχολεία και το «άνοιγμά τους» στους τοπικούς «χρηματοδότες» (γονείς, εταιρείες, τοπική αυτοδιοίκηση), μέχρι τη σύνδεση του μισθού του κάθε εκπαιδευτικού με την «αξιολόγησή» του, τα περιβόητα 15 σημεία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτ' άλλο παρά προτάσεις μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Είναι προτάσεις για πιο έντονα ταξική εκπαίδευση, διαφοροποιημένη για τα παιδιά του λαού και για τα παιδιά της «ελίτ».


Αδιάκοπος πολύμορφος αγώνας

Από την παρέμβαση στην Ερμού
Από την παρέμβαση στην Ερμού
Με το βλέμμα στραμμένο στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Γενάρη, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές μετέτρεψαν με έναν ευρηματικό τρόπο και την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια γιορτή για να προβάλουν τα αιτήματά τους και να απευθύνουν ένα πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια σε όλα τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Κάλεσμα σε παλλαϊκό αγώνα

Κόσμος μαζεύεται γύρω από τον πάγκο. Πατάτες 2 ευρώ. Πτυχίο Παντείου 13 ευρώ. Ντομάτες 1,5 ευρώ. Πτυχίο ΑΣΟΕΕ ΑΑ 20 ευρώ. Μήλα 4 ευρώ. Πτυχίο Φυσικού 21 ευρώ... Και πλάι στον τιμοκατάλογο το δώρο της ημέρας: «Στολή χαμαιλέοντα pasokus- pasokus και σετ κράνος - γκλομπ - ασπίδα - χημικό (ληγμένο από άποψη). Ευγενική χορηγία της ΝΔ (Η σιδερογροθιά χρεώνεται...)». Δίπλα στημένο ένα αντίσκηνο: Η Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών... Από πίσω το πανό: «Santa Barbara University. Φτιάξε και εσύ ένα πανεπειστήμιω, μπωροίς»... Ενας «Αγιος Βασίλης» μοιράζει τα αγωνιστικά καλέσματα των πανελλαδικών συντονιστικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ...

Φοιτητές και σπουδαστές το μεσημέρι του Σαββάτου μετέτρεψαν τον πεζόδρομο της Ερμού σε «λαϊκή αγορά». Που πουλάει «κοψοχρονιά» πτυχία και σπουδές. Τώρα «που μπορείς να το πληρώσεις. Μετά πανάκριβο θα 'ναι», «Ορίστε κύριε. Πτυχίο χωρίς αξία, χωρίς δουλιά. Αλλά πάμφθηνο», «Σκουπίδια τώρα. Σκουπίδια και μετά. Μόνο που τώρα μπορείς να το πληρώσεις»... Αλλά και για μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 έχουν προσφορές. Για τις επιχειρήσεις αυτή τη φορά: «Στα δυο πανεπιστήμια δώρο και ένας ΟΤΕ», «Φτιάξε και εσύ ένα πανεπιστήμιο στη γειτονιά σου μπορείς»...

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταργούν το άρθρο 16. Φέρνουν ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση. Δίδακτρα στις σπουδές. Πτυχία τύπου ΙΕΚ. Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων. Απόφοιτους χωρίς δικαιώματα. Δε θα περάσει. Ολοι στους δρόμους», καλεί το πανό και οι ντουντούκες που είναι ακροβολισμένες κατά μήκος του πεζόδρομου.

Και ο κόσμος ανταποκρίνεται. Στέκεται. Παίρνει ένα «πτυχίο». Ακούει τα αγωνιστικά κάλαντα. Ζητάει να ενημερωθεί. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι υπογράφουν το κάλεσμα των μαζικών φορέων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας.

Νωρίτερα φοιτητές και σπουδαστές μοίρασαν τα καλέσματα των πανελλαδικών συντονιστικών αγώνα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στους εργαζόμενους στη Βαρβάκειο.

«Μάθε παιδί μου γράμματα»

«Πες την αλήθεια ρε» και η κραυγή - στην τελευταία σκηνή της ταινίας - συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Γιατί το ψέμα επιμένει. Γιατί εξακολουθούν να διδάσκουν την ιστορία με ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, αποσιωπήσεις. Γιατί ακόμα πληρώνουμε «ότι δώσαμε προίκα στην ΕΟΚ όλη την Ελλάδα». Γιατί η ιστορία της Παιδείας στη χώρα μας είναι η ιστορία της Ελλάδας.

Ηταν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, όταν μαθητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, παρακολούθησαν την ελληνική ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα», γυρισμένη το 1980. Και όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας Θ. Μαραγκός τους ζήτησε «να μου πείτε την καλλιτεχνική αξία της ταινίας, αν είναι μουσειακή ή ζωντανή ακόμα», εκείνοι απάντησαν με ενθουσιώδη χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια προβολής της. «Τότε που έφτιαχνα την ιστορία δε φανταζόμουν ότι σήμερα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, θα είχαμε πισωγυρίσματα. Μας θέλουν υποταγμένους, πρόβατα, να μη μιλάμε. Και εδώ τώρα αρχίζει η δική μας συνειδητοποίηση και ευθύνη. Αλίμονο αν δε γίνονταν αγώνες», είπε ο Θ. Μαραγκός.

Και τη σκυτάλη στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας, όπου έγινε η εκδήλωση, πήρε το μαθητικό συγκρότημα από την Ηλιούπολη «Ρωτώντας»: «Πες μου έναν αγώνα σου που πήγε χαμένος, τον αγώνα που δεν έκανες θεωρώ εγώ χαμένο». Ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν «όσους μας κάνουν να "παρεκτρεπόμαστε" και να σκεφτόμαστε», καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Παιδεία, είναι παντού, γι' αυτό «κοιμήσου ανήσυχος».

  • Πικετοφορία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας πραγματοποίησαν χτες βράδυ η δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικών, μαθητών και άλλων μαζικών φορέων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία κρατώντας πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα διεκδίκησης δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνη αυτού του τύπου η μόρφωση

Τα καινούρια βιβλία είναι για απόσυρση, τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τις επισκέψεις συλλόγων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή, για τις καθιερωμένες ευχές των ημερών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της σχετικά με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα των σχολικών βιβλίων, τόνισε:

«Αυτό που μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα είναι η μόρφωση της νέας γενιάς.

Πάρα πολλά λέγονται για το κόστος της μόρφωσης, αρχίζουν τα φροντιστήρια από το Δημοτικό, αλλά υπάρχει ένα θέμα που θέλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας. Μαζί με το κόστος για τα λαϊκά στρώματα, που είναι πάρα πολύ βαρύ, υπάρχει και το τι μαθαίνουν τα παιδιά. Για ποιο σκοπό τα μαθαίνουν.

Και δυστυχώς όλα τα καινούρια βιβλία είναι ακόμα χειρότερα από τα χτεσινά. Μαθαίνουν πράγματα ανορθολογικά. Εμείς λέμε ότι τα παιδιά θα βγαίνουν τούβλα. Δεν υπάρχουν πια καλοί και κακοί μαθητές. Υπάρχει μια μόρφωση που δίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ως περιεχόμενο, που δε θα έλεγα ότι είναι άχρηστη, αλλά επικίνδυνη.

Εμάς το πρώτο θέμα που μας απασχολεί είναι τα βιβλία σε όλα τα μαθήματα. Και δεν τα κρίνουμε από μια στενή ιδεολογική σκοπιά και τι μηνύματα περνάνε, μιλάμε σε διαδικασία γνώσης. Τα παιδιά μαθαίνουν τα μαθήματα με κουτάκια. Μαθαίνουν με ναι - όχι. Για να μην μπορεί το παιδί να σκέφτεται, να χρησιμοποιεί τη γνώση του, αφού, άμα δεν τη χρησιμοποιήσει, θα είναι άχρηστη. Το να μάθεις τα ναι και τα όχι, τα πρέπει και τα δεν πρέπει, δεν αξίζει. Αυτό είναι το πρόβλημά μας.

Αυτή τη χρονιά θα την αφιερώσουμε ακριβώς, όσο εξαρτάται από μας, για να μάθουν οι γονείς ότι οι θυσίες που κάνουν δεν έχουν αντίκρισμα στην πραγματική μόρφωση των παιδιών τους. Τα βιβλία που υπάρχουν τώρα είναι για απόσυρση. Να μπουν στο μουσείο σαν αρνητικό παράδειγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ