Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνη αυτού του τύπου η μόρφωση

Τα καινούρια βιβλία είναι για απόσυρση, τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τις επισκέψεις συλλόγων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή, για τις καθιερωμένες ευχές των ημερών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της σχετικά με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα των σχολικών βιβλίων, τόνισε:

«Αυτό που μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα είναι η μόρφωση της νέας γενιάς.

Πάρα πολλά λέγονται για το κόστος της μόρφωσης, αρχίζουν τα φροντιστήρια από το Δημοτικό, αλλά υπάρχει ένα θέμα που θέλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας. Μαζί με το κόστος για τα λαϊκά στρώματα, που είναι πάρα πολύ βαρύ, υπάρχει και το τι μαθαίνουν τα παιδιά. Για ποιο σκοπό τα μαθαίνουν.

Και δυστυχώς όλα τα καινούρια βιβλία είναι ακόμα χειρότερα από τα χτεσινά. Μαθαίνουν πράγματα ανορθολογικά. Εμείς λέμε ότι τα παιδιά θα βγαίνουν τούβλα. Δεν υπάρχουν πια καλοί και κακοί μαθητές. Υπάρχει μια μόρφωση που δίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ως περιεχόμενο, που δε θα έλεγα ότι είναι άχρηστη, αλλά επικίνδυνη.

Εμάς το πρώτο θέμα που μας απασχολεί είναι τα βιβλία σε όλα τα μαθήματα. Και δεν τα κρίνουμε από μια στενή ιδεολογική σκοπιά και τι μηνύματα περνάνε, μιλάμε σε διαδικασία γνώσης. Τα παιδιά μαθαίνουν τα μαθήματα με κουτάκια. Μαθαίνουν με ναι - όχι. Για να μην μπορεί το παιδί να σκέφτεται, να χρησιμοποιεί τη γνώση του, αφού, άμα δεν τη χρησιμοποιήσει, θα είναι άχρηστη. Το να μάθεις τα ναι και τα όχι, τα πρέπει και τα δεν πρέπει, δεν αξίζει. Αυτό είναι το πρόβλημά μας.

Αυτή τη χρονιά θα την αφιερώσουμε ακριβώς, όσο εξαρτάται από μας, για να μάθουν οι γονείς ότι οι θυσίες που κάνουν δεν έχουν αντίκρισμα στην πραγματική μόρφωση των παιδιών τους. Τα βιβλία που υπάρχουν τώρα είναι για απόσυρση. Να μπουν στο μουσείο σαν αρνητικό παράδειγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ